Paikallisuutiset

Kun näytteleminen myös näyttää siistiltä: Pietarsaaren Näyttämön 120-vuotisjuhlaa siivittää itse Elmo, kaikkien lajien lyömätön sankari

Elmo on jokaisessa urheilulajissa voittamaton sankari. Andien talvikisoissa hän voittaa 50 kilometrin hiihdon, vaikka ottaa torkut ja polttelee piippua kesken kisan. Jääkiekossa hän voittaa yksin Kanadan joukkueen.

Juhani Peltosen kuunnelman ja romaanin pohjalta dramatisoitu näytelmä marssittaa Pietarsaaren Näyttämön 120-vuotisjuhlan kunniaksi Palokunnantalon lavalle suurimman näyttelijäkatraan vuosikymmeniin. Eri rooleissa nähdään peräti 22 harrastajaa.

– Olen aina ajatellut, että näytteleminen näyttää siistiltä, joten pitihän sitä kokeilla, tuumaa Näyttämön ensikertalainenNiina Nummensalo, joka esiintyy kolmessa roolissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin Campus Allegrolla teatteriesityksessä, ja huomasin Näyttämön järjestävän kurssin. Myöhemmin tuli soitto perään, että haluanko lähteä mukaan tähän projektiin. Tottakai, tämähän on ihan mahtava mahdollisuus. Täällä on ollut tosi mukavaa, kiehtovaa ja innostavaa olla, ja olen oppinut paljon, Nummensalo sanoo.

"Kulttuurilla on ollut maailmanhistoriassa valtava merkitys, sillä pystytään tarjoamaan elämyksiä ja tunteita katsojille vaikeampinakin aikoina." Sauli Isokoski Näyttämön puheenjohtaja

Samaa viestittävät muutkin nuoret debytantit, joilla on kaikilla Wava-opiston kurssin verran teatterikokemusta takanaan.

– Ekat kerrat täällä mietin, mihin olen itseni laittanut ja miten selviän tästä. Kovin paljon tulevaisuutta ei voinut ajatella, piti olla siinä hetkessä aika paljon,Oskari Koivumäki avaa tuntojaan ja on nyt vakuuttunut, että suoriutuu hommasta.

Joukosta löytyy paluumuuttajakin.Tiia Karlsson esiintyi Näyttämön nuortennäytelmissä, kunnes opiskelut veivät toisaalle. Nyt onkin sitten vain taivas rajana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muutin takaisin Pietarsaareen ja ajattelin, että nyt minulla on taas aikaa. Harrastuksena tämä on paras, ja olen harrastanut paljon eri juttuja. Tämä on kuitenkin ollut pysyvää, ja mielelläni jatkaisin vaikka eläkeikään, jos vain mahdollista.

Samaa toivoo myös muu Pietarsaaren Näyttämön väki. PuheenjohtajaSauli Isokoskea lämmittää nuorten ja uusien kasvojen saaminen mukaan yhdistyksen toimintaan ja juhlanäytelmään.

– Tämä on mahtavaa ja tuo eloa näyttämölle. Mutta tottakai näen haasteena sen, että opinnot vievät nuoria kaupungista muualle. Vuodet vierivät ja väki vanhenee. Luonnollista poistumaa tapahtuu myös muun kulttuurin harrastajien keskuudessa.

– Meidänkin pitää tulevaisuudessa keskittyä myös katsojiin, ja tämän näytelmän myötä siihen on jo kiinnitetty huomiota. Klassikkonäytelmä sopii kaiken ikäisille, ja toivomme että myös nuoret löytävät teatteriin katsojina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aikuista Elmoa näyttelevä Harri Kaltiala on havainnut, että viime esityksissä myös ruotsinkielinen yleisö on löytänyt tiensä Näyttämölle.

OhjaajaGöran Sjöholm yllättyi viime keväisen Näyttämön teatterikurssin suosiosta ja siitä, miten innokkaasti kurssilaiset halusivat mukaan Elmoon.

– Se antoi ihan eri lähtökohdan näytelmän valintaan. Juhani Peltosen romaani [1978] ja kuunnelmat olivat erittäin suosittuja, ja monet muistavat Elmon, josta muodostui käsiten ja symboli suomalaisena voittajana.

Tekstissä on parodiaviritteinen, mutta Sjöholm on kokenut sen varsinaiseksi runsauden sarveksi, johon mahtuu todella paljon tavaraa isolla ensemblellä esitettäväksi.

Elmo-näytelmä puhuu suomalaisuudesta moneltakin eri kantilta. Viitekehyksenä on Elmon, maailman parhaaksi urheilijaksi kehittyvän monilahjakkuuden aiheuttama kuhina kotikylällään, jota sitäkin ohjaaja kuvailee omituiseksi.

Elmo voittaa kaiken sekä kesäisissä että talvisissa olympiakisoissa, ja meininki kannustajaporukassa on sen mukaista. Elmo itse on suuntautunut johonkin aivan muualle kuin mitalijuhliin.

Sjöholmille ohjaus on jo viides peräkkäinen Pietarsaaren Näyttämölle.

– Vähän leikkimielisesti minut nimitettiin juhlavuoden taiteelliseksi johtajaksi, ja oli hyvä olla mukana heti alusta suunnittelemassa juhlavuotta. Siihen kuuluu valinta, lähdetäänkö liikkeelle vanhasta porukasta vai pyritäänkö saamaan mukaan uutta jengiä. Ideaan kurssin vetämisestä olin heti valmis, Göran Sjöholm sanoo.

Näytelmään on kiinnitetty myös muusikko, harmonikan taitaja Antti Purola Seinäjoelta. Sjöholm on tutustunut lappajärveläissyntyiseen Purolaan jo aiemmin, ja nyt tuli tilaisuus houkutella tämä mukaan.

Sauli Isokoski on tyytyväinen, että Näyttämön juhlavuosi on huomattu myös tuen jakajien piirissä. Sekä Keski-Pohjanmaan säätiö että Pohjanmaan liitto ovat muistaneet harrastajateatteria erikseen.

Mitään yleisötavoitetta ryhmä ei ole asettanut, mutta väkeä toivotaan katsomoon luonnollisesti paljon.

– Teatterin tekeminen tässä ajassa tuo myös muuta ajateltavaa, vaikka maailmassa ikäviä asioita tapahtuukin. Kulttuurilla on ollut maailmanhistoriassa valtava merkitys, sillä pystytään tarjoamaan elämyksiä ja tunteita katsojille vaikeampinakin aikoina, Isokoski sanoo.

Elmon ensi-ilta on Palokunnantalolla lauantaina 5. marraskuuta klo 18 ja yleisöesityksiä on tarjolla kaikkiaan kahdeksan.

Pietarsaaren Näyttämön Elmo

Ensi-ilta 5.11.2022 klo 18 Palokunnantalolla.

Perustuu Juhani Peltosen romaaniin. Dramatisointi Emma Paju-Torvalds.

Ohjaus: Göran Sjöholm.

Pelimanni: Antti Purola.

Rooleissa: Altti Purola, Eija Uusivirta, Ella Lindholm, Göran Sjöholm, Harri Kaltiala, Janina Ahonen, Jesse Hautakangas, Josefiina Nyman, Kari Jämsä, Kia Gröhn, Lotta Koponen, Marina Luomala, Mervi Soini, Niina Nummensalo, Niko Björklund, Oskari Koivumäki, Sauli Isokoski, Tiia Karlsson, Timo Lehtonen, Tobias Finnäs, Vaula Löija.

Tekniikka: Miika Haapala, Timo Niittyniemi.

Puvustus: Kristina Björklund.

Lavastus: Marko Luoto, Timi Löijä ja talkooväki.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä