Paikallisuutiset

Ranskalainen energiajätti kiinnostunut tuottamaan vihreää polttoainetta Pietarsaaressa – myös Gräggörenin saari tonttikaavailuissa

Pietarsaaren Alholman ja sataman edustalla oleva Gräggörenin saari, joka näkyy karttakuvan vasemmassa yläkulmassa, saattaa tulevaisuudessa olla kemian tehtaan tontti. Saaren jakavat Pietarsaaren kaupunki ja Luodon kunta, jotka yhdessä lähtevät selvittämään mahdollisuuksia. Kuva: Pietarsaaren kaupunki

Pietarsaaren kaupunki ja Luodon kunta ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen ranskalaisen TE H2 -yhtiön ja pietarsaarelaisen Aliceco Energyn kanssa.

Sopimuksen puitteissa tutkitaan, onko Alholmen Industrial Parkia (AIP) mahdollista laajentaa, mikä mahdollistaisi 1–2 miljardin euron arvoisen investoinnin vihreästä vedystä tuotettavan polttoaineen valmistukseen alueella.

Projekti kantaa nimeä Gräggören, eikä turhaan. Mikäli sataman ja AIP:n alueelta ei löydy tehtaalle riittävästi tilaa, huomio kiinnittyy sataman viereiseen saareen, Gräggöreniin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutaman sadan metrin päässä satamarannasta oleva Gräggören kuuluu sekä Pietarsaarelle että Luodolle: kuntaraja menee saaren halki. Saaressa on muutamia kesämökkejä, mutta tällä hetkellä se on yleiskaavassa luokiteltu satama-alueeksi.

Gräggörenin mahdollisesti muuttuessa kemian teollisuuden investoinnit sallivaksi alueeksi, edessä on mittavat investoinnit kaikenlaiseen infraan. Saareen ei muun muassa ole maayhteyttä.

Kansainvälinen energiajätti Total Energies, jonka pääkonttori on Ranskassa, ei ole ensi kertaa asialla näillä seuduin.

Viime kesänä julkistettiin Kokkolaan sijoittuva Vanadis Fuels -projekti, jonka puitteissa Total Energiesin tytäryhtiö TE H2 suunnittelee e-metanolitehdasta. Myös tässä hankkeessa suomalainen kehittäjäosapuoli on Aliceco Energy, jonka toimitusjohtaja on pietarsaarelainen Viktor Ekman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuoden heinäkuussa Ekman antoi Pietarsaaren Sanomille ja Keskipohjanmaalle haastattelun, jossa hän ennakoi yhteistyön TE H2:n kanssa laajenevan myös Pietarsaareen.

– Kun tämä Kokkolan projekti on saatu käyntiin, keskustelemme Pietarsaaren kanssa siitä, onko kaupunkiin mahdollista saada aluetta ammoniakkitehtaalle, Viktor Ekman sanoi haastattelussa.

Vedystä tehtävän ammoniakin valmistamiseen ei tarvita hiilidioksidia. Ekmanin mukaan kysymys olisi suunnilleen Kokkolan kokoluokkaan vertautuvasta investoinnista.

– Siihen tarvittaisiin 15–20 hehtaarin teollisuusalue. Sen tulisi sijaita melko lähellä satamaa, Ekman lisäsi haastattelussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kaupunkikehitysjohtajan Mika Hakosalon tekniselle lautakunnalle laatimassa tiedonannossa puhutaan kuitenkin hankkeesta, jossa selvitetään vedyn ja e-metanolin tuotantomahdollisuuksia Alholman teollisuusalueen ja Pietarsaaren sataman yhteydessä. Vedyn laajamittaiseen tuottamiseen tarvittava vihreä sähkö tulisi pääasiassa alueellisesta maatuulivoimasta.

Osapuolten julkaisemassa lehdistötiedotteessa Gräggören-projektin tavoitteena olisi tuottaa pienen hiilijalanjäljen sähköpolttoaineita kansallisille ja kansainvälisille markkinoille, mikä tukee teollisuudenaloja ja liikenteen alaa.

Aiheesta järjestetään tänään torstaina myöhemmin lehdistötilaisuus, jota toimitus seuraa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä