Paikallisuutiset

Fantasian keikkataltiointi puristettiin levyksi: pietarsaarelainen progeklassikkoyhtye piti 47 vuotta levytystaukoa

Nykkymuotoinen, juuri livelevyn julkaissut Fantasia kiittää pietarsaarelaisyleisöä. Muusikot ovat (vas.) Sven Wannäs, Hannu Pirttimaa, Göran Fellman, Hannu Lindblom, Thomas Lindström ja Felix Holmgren.
Nykkymuotoinen, juuri livelevyn julkaissut Fantasia kiittää pietarsaarelaisyleisöä. Muusikot ovat (vas.) Sven Wannäs, Hannu Pirttimaa, Göran Fellman, Hannu Lindblom, Thomas Lindström ja Felix Holmgren. Kuva: Miika Haapala

Pietarsaarelainen progeyhtye Fantasia antaa jälleen kuulua itsestään. Yhtyeen vuonna 2017 Vaasassa tekemä keikka on julkaistu helsinkiläisen Rolling Recordsin toimesta sekä cd-levynä että vinyylillä.

Livealbumi kantaa nimeä Aikamatkaajan unikuva, ja se julkaistaan 8. heinäkuuta myös kaikilla digitaalisilla alustoilla.

Progebändi Fantasia julkaisi vuonna 1975 ainoaksi jääneen pitkäsoittonsa Hi-Hat-levymerkin kautta. Nykyään tämä yhtyeen nimeä kantava albumi lukeutuu suomalaisen rock-musiikin klassikoihin, ja sen originaali vinyylipainos on muodostunut kalliiksi keräilylevyksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fantasia on edelleen aktiivisesti toimiva kokoonpano perustajajäsenensä, laulaja-kitaristiHannu Lindblomin, johdolla. Lindblom myöntää, että 47 vuotta on kohtalaisen mittainen julkaisuväli rock-bändiltä.

"Meiltä jäi omasta mielestämme paljon hyvää materiaalia levyttämättä silloin 1970-luvun loppupuolella." Hannu Lindblom Fantasia

– Meiltä jäi omasta mielestämme paljon hyvää materiaalia levyttämättä silloin 1970-luvun loppupuolella. Progressiivinen rock kuihtui pois, uusi aalto ja muut tällaiset suuntaukset ajoivat sen yli, eivätkä levy-yhtiöt olleet kiinnostuneita progebändeistä silloin.

Yhtyeen muusikot ryhtyivät soittamaan roots-musiikkia, bluesia ja bluesrockia, jolle oli enemmän kysyntää. Fantasia pantiin telakalle, mutta parempien aikojen toivossa yhtyettä ei koskaan saateltu multiin.

Pietarsaaren progeässien kärsivällinen odotus palkittiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Proge rupesi nousemaan uudelleen vuoden 2010 tienoilla. Oli levy-yhtiöitä, jotka halusivat julkaista vanhan levymme uudelleen, Hannu Lindblom sanoo.

Kiinnostusta kiiri aina Italiasta asti. Syntyi ajatus potkaista Fantasia uudelleen käyntiin.

– Teimme ekan keikankin silloin, ja päätimme ruveta työstämään biisejä. Alunperin meillä oli paljonkin vanhoja, studioäänitettyjä ennen julkaisemattomia kappaleita, joista oli tarkoitus julkaista studiolevy. Sitten miksaajan koneen kovalevy kaatui, ja kaikki valmiit biisit katosivat. Onneksi raakaversiot säilyivät, Lindblom selvittää.

Muutamat bändin keikoista oli tallennettu, ja materiaali kuulosti julkaisukelpoiselta. Rolling Records tarttui syöttiin. Fantasia julkaisee tuonnempana myös uuden studiolevyn.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perinteisellä progemusiikilla on tänään oma fanikuntansa. Renessanssi on toteutunut sekä vanhan että uuden yleisön avulla.

– Monet nuoretkin tykkää siitä. Sen on huomannut täälläkin [Lindblomin omistamassa musiikkiliikkeessä], niin vanhaa kuin uuttakin progea kysytään.

Fantasia perustettiin 1973, ja Hannu Lindblom on ainoa mukana oleva aivan alkukokoonpanosta. Yhtye voitti rockin Suomenmestaruuden vuonna 1974.

Muut nykysoittajat ovat Göran Fellman (kitara), Sven Wannäs (kosketinsoittimet), Thomas Lindström (rummut), Hannu Pirttimaa (basso) ja Felix Holmberg (perkussiot).

Yhtye treenaa kahdesti viikossa, ja keikoille tekee mieli heti, kun koronanpelko hellittää tarpeeksi ja esiintymistilaisuuksia taas tulee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä