Paikallisuutiset

K-Rauta sai uudet kauppiaat

Ossi ja Irene Elläjoki laajentavat liiketoimintaansa Rauman ruokakaupasta Pietarsaaren rautakauppaan.

Irene ja Ossi Elläjoen sylissä ovat nuorimmaiset lapset Ilona ja Armas, jotka häärivät kauppiaina pienestä pitäen. Kuva: Pentti Höri

K-Rauta Pietarsaari on saanut raumalaisista Ossi ja Irene Elläjoesta uuden kauppiasparin. Kahden kaupan kauppiaina he yhdistävät kaksi liiketoimintaa, ruoan ja raudan.

– Käytännössä minulla on päävastuu rautakaupasta Pietarsaaressa ja Irenellä K-Supermarket Rosmariinista Raumalla. Pitkä välimatka tuo arkeen omat haasteensa. Ei ole odotettavissa työpäivän jälkeen kotona piipahtamisia, tuumii Ossi Elläjoki.

Etsinnässä on Pietarsaaresta sopiva, tilava huoneisto isommalle perheelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muutoin tämä vuosi taitaa mennä niin, että käytännössä olen Pietarsaaressa arkisin. Lapset tulevat olemaan täälläkin päin, niin pääsevät opettelemaan rautakaupan puolen, kuuluvat suunnitelmat.

”Kauppiuudessa parasta on asiakkaiden kanssa toiminen ja tietynlainen vapaus, mikä yrittämisestä tulee”.

Elläjokien uusperheeseen kuuluu kaikkiaan seitsemän lasta ikähaarukassa 20-2,5 vuotta, isoimmat asuvat jo omillaan.

Osa vanhimmista lapsista työskentelee Rauman ruokakaupassa, jossa myös perheen kaksi pienintä lasta ovat häärineet likimain syntymästään vanhempien mukana. 2,5-vuotiasta Armasta ja 6-vuotiasta Ilonaa tullaan näkemään säännöllisesti myös rautakaupalla Pietarsaaressa.

Kauppiuus on Elläjoille yhteinen elämäntapa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Me elämme kaupalle. Meillä on kaksi perhettäkin, joista toinen on työntekijäperhe.

– Kauppiuudessa parasta on asiakkaiden kanssa toiminen ja tietynlainen vapaus, mikä yrittämisestä tulee. Asiakkaat ovat tämän työn suola, että pystytään auttamaan ja löytämään ratkaisu siihen, mitä asiakas kaipaa. Kaupasta tehdään asiakkaan näköinen, ei sitä itseä varten tehdä. Henkilökunnan hyvinvointi on tärkeää, koska yhdessä teemme loistavan kaupan, kauppiaspari toteaa.

– Kaupasta tehdään asiakkaan näköinen, ei sitä itseä varten tehdä, Irene ja Ossi Elläjoki sanovat. Kuva: Pentti Höri
Koneinsinöörin työ jäi kun kaupan ala vei. Rautakauppiaaksi Ossi Elläjoki valmistui viime joulukuussa.

Koneinsinöörin työ jäi kun ruokakauppa vei Ossi Elläjoen kahdeksan vuotta sitten.

– Olimme tavanneet Irenen kanssa ja lähdin mukaan hänen ruokakauppaansa. Tykästyin alaan heti ja alussa alettiin myös keskustelemaan minun mahdollisuuksistani rautakaupan puolella, kun löytyy tekninen koulutus ja aika vahva osaaminen tekniseltä alalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asiaa mietittiin useamman vuoden ajan aina välillä, sitten toissavuonna kysyin Keskolta suhtautumista rautakauppiaskoulutukseen. Sain vihreää valoa ja valmistuin rautakauppiaaksi viime joulukuussa, puolitoista vuotta kestäneiden opintojen päätteeksi, iloitsee Ossi Elläjoki.

Pietarsaaren K-Rauta tuli tarjolle ja kauppiaan paikka vapautui kun liikettä pitkään vetänyt Thomas Biskop ilmoitti pois jäämisestään.

– Meihin otettiin yhteyttä, että kiinnostaisiko Pietarsaaren K-Rauta. Ei pitkään tarvinnut miettiä. Innostuin heti jo niillä tiedoilla mitä sain. Kävimme paikkaa katsomassa ja homma eteni lopulta kahdessa viikossa. Vaihdos tapahtui 24. huhtikuuta.

– Hieno kauppa hienossa kaupungissa. Thomas on tehnyt hyvää työtä asiakkaiden toiveiden mukaan ja me tarkastelemme osaltamme valikoimaa koko ajan, niin että tarjolla pysyy paikkakunnan näköinen rautakaupan tuotevalikoima.

– Tästä on helppo jatkaa suoraan rautakaupan käsillä olevaan sesonkiin yhdessä osaavan ja ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa, kiittelevät Ossi ja Irene Elläjoki.

Vakituisia työntekijöitä on kaksikymmentä.

Ruotsin taitonsa Ossi Elläjoki toteaa olevan vielä haasteellista.

– Palvelu jatkuu, vaikka kauppiaan ruotsinkielen taito saattaakin olla vähän puutteellinen. Tavoitteena on, että kesän jälkeen pystyn puhumaan ruotsia.

– Ruotsinkielistä sanastovarastoa löytyy ja ymmärränkin ruotsia sujuvasti, mutta puheen tuottaminen on vielä haastavaa. Paikallismurre on pieni haaste, on Elläjoki pannut merkille.

Uusi kauppiaspari kutsuu asiakkaat avajaispäivän viettoon kesän korvalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä