Paikallisuutiset

Meritaimenen istutukset tältä keväältä ohi – Luodonsiikaa Pietarsaaren edustalle ensi vuonna

Pohjanmaan kalastajaliiton Leif Kaarto esittelee yhtä liki 19 000:sta meritaimenen poikasesta. Mittaa kalalla on 22,2 senttimetriä. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaressa jatkettiin tiistaina meritaimenen velvoiteistutuksia. Vapunaaton kunniaksi 18 930 parivuotiasta meritaimenta polski vapauteen Rotholmsgrundetin venesatamassa.

Pietarsaaren UPM:llä on ollut kolmisenkymmentä vuotta velvoite korvata aiheuttamaansa kalakantahävikkiä.

– UPM:n vaikutukseksi on arvioitu 100 000 siianpoikasta. Luodonjärven patoamisesta johtuen istutamme lisäksi 117 000 siikaa. Tässä on arvioitu Luodonjärveen laskevien jokien siiantuottokykyä, UPM:n ympäristöpäällikkö Tomi Heikkinen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

UPM:n ympäristöpäällikkö Tomi Heikkinen kertoo, että luodonsiian kasvatus alkaa uudelleen ensi syksynä. Kuva: Pentti Höri

Tiistaina istutettiin kuitenkin pelkkää meritaimenta. Siian istutuksessa on ollut parin vuoden tauko.

– Laitokset, jotka ovat toimittaneet siianpoikasia, ovat saaneet vesihometta, jolloin sekä emokalat että poikaset ovat kuolleet. Valitettavasti myöskään paikallinen luodonsiika ei ole pärjännyt, Leif Kaarto kertoo.

Hän edustaa Österbottens Fiskarförbundia, joka on kalastuselinkeinon virallinen neuvontajärjestö Pohjanmaalla.

Luodonsiian kantaa koetetaan nyt vahvistaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Syksyllä aletaan kalastamaan, ja dna-testein pyritään määrittämään nimenomaan luodonsiikakantaa, Tomi Heikkinen sanoo.

Tavoitteena on, että näistä emokaloista saatavat yksivuotiaat poikaset istutettaisiin mereen ensi vuoden syksyllä.

– Luodonsiika on tältä alueelta kalastettuna ollut kuntokertoimeltaan parempaa kuin muut siiat. Ne ovat selkeästi erottuneet parempikuntoisina ja suurikokokoisempina.

Kaikkiaan tänä keväänä on istutettu 57 000 meritaimenta. Kuva: Pentti Höri

UPM:lle velvoiteistutukset ovat kohtalainen kustannuserä. Tomi Heikkinen vertaa vuotuista kulua omakotitalon hintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Taimenisututuksiin menee yli 100 000 euroa vuosittain, ja kun siikaistutuksia pystytään taas tekemään, kustannus on 80 000 euron luokkaa. Sen summan käytämme nyt tutkimus- ja kehitystoimintaan, että saamme parannettua siikakantaa.

Tiistaina istutettiin kevään viimeinen meritaimenerä. Kaikkiaan mereen on laskettu kolmella eri kerralla yhteensä 57 000 parikymmensenttistä poikasta.

Jyrki Latvalalle (kuljetussäiliön päällä) ja Ari Kuusimäelle Vanhakylän Kalanviljelylaitokselta taimenen istutukset ovat tuttua puuhaa. Kuva: Pentti Höri

Kalat tulivat Vanhakylän kalanviljelylaitokselta Isojoelta. Yrityksen edustaja Ari Kuusimäki kertoo keväisin tehtävän tyypillisesti kymmenisen istutusta, syksyisin myös jonkin verran.

– Ne ovat enimmäkseen velvoiteistutuksia, mutta kalastusseurat ja -kunnat ostavat myös jonkin verran poikasia jokiin ja puroihin.

Vanhakylässä kasvatetaan vuosittain 100 000–150 000 taimenenpoikasta.

Sana istutuspäivästä kiiri myös Rotholmsgrundetin lokkiyhdyskunnassa, joka asettui yhteisrintamassa odottelemaan seisovan pöydän avautumista.

Jokusen taimennuorukaisen matka päättyi ennen kuin oli ehtinyt alkaakaan, mutta kovin osumatarkkoja eivät mereen syöksähtelevät linnut olleet.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä