Paikallisuutiset

Sjöblom Infralle tunnustus rakennusperinnön vaalimisesta Pietarsaaressa: Yritys kunnosti 150-vuotiaan talon konttoriksi Alholmassa

Pietarsaari

Rakennussuojelun puolesta työtä tekevä Ebba Brahesamfundet on myöntänyt Sjöblom Infra Oy:lle palkinnon rakennusperinnön vaalimisesta. Perusteluissa kiitellään kulttuuritekona maa- ja vesirakennusalalla toimivan yrityksen toteuttamaa vanhan huvilan pelastusoperaatiota ja kunnostamista Alholmassa.

Yritys pelasti Alhomintieltä purku-uhan alta talovanhuksen, jonka rakensi raatimies ja kauppias Carl Johan Thodénin vuonna 1869 Villa Rauhalaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaksi vuotta ja perinpohjaisen kunnostuksen jälkeen 152-vuotias talo palvelee Sjöblom Infran modernina konttorina. Toimistotilaa riittää toisessa kerroksessa vuokrattavaksi muillekin.

Thódenin huvilan rakennutti Carl Johan Thóden vuonna 1869 ja nimesi sen Villa Rauhalaksi.  Huvila siirtyi vuonna 1878 Otto A. Malmin omistukseen ja vuonna 1900 Wilhelm Schaumanille. Kuva takapihalta.
Thódenin huvilan rakennutti Carl Johan Thóden vuonna 1869 ja nimesi sen Villa Rauhalaksi. Huvila siirtyi vuonna 1878 Otto A. Malmin omistukseen ja vuonna 1900 Wilhelm Schaumanille. Kuva takapihalta. Kuva: Pirkko Högkulla

Tunnustuksen ottivat iloisina ja ylpeinä vastaan perheyritystä toimitusjohtajana luotsaavaMatts Sjöblom sekä taloudesta ja henkilöstöasioista vastaavaMaria Sjöblom-Lillkvist. Tilaisuus pidettiin tiistaina uutuuttaan tuoksuvassa konttorissa merinäköalalla.

Läheltä piti, että tämä huvilana, kotina ja pitkään mm. UPM:n metsäkonttorina palvellut näyttävä kaksikerroksinen rakennus olisi jyrätty maan tasalle. Rakennuksen arvellaan olevan lääninarkkitehti Teodor Granstedtin käsialaa. Uusrenesanssityyliä edustava huvila siirtyi vuonna 1878 Otto A. Malmin omistukseen ja vuonna 1900 Wilhelm Schaumanille. Kun vuonna 1934 omistajaksi tuli Wilhelm Schauman Oy tehtiin muutostöitä ja mm. julkisivuja yksinkertaistettiin poistamalla nikkarityyliset puukoristeosat.

Maria Sjöblom-Lillkvist (vas.) ja Matts Sjöblom (oik.) esittelivät Guy Björklundille  ja Eva Permanille Ebba Brahesamfundetista Sjöblom Infran konttoriksi muodonmuutoksen kokenutta vanhaa huvilaa Alholmassa.
Maria Sjöblom-Lillkvist (vas.) ja Matts Sjöblom (oik.) esittelivät Guy Björklundille ja Eva Permanille Ebba Brahesamfundetista Sjöblom Infran konttoriksi muodonmuutoksen kokenutta vanhaa huvilaa Alholmassa. Kuva: Pirkko Högkulla

Matts Sjöblom muistelee kuinka hän oli kolme vuotta sitten purkuhommissa tien toisella puolella ja paikalle tuli myyjän edustaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kysäisin, että mitähän tälle talolle aiotaan tehdä. Kuulin, että puretaan jos ei mene kaupaksi. Mietin siinä silmänräpäyksen.

Ostohinta, 25 000 euroa, voi tuntua pieneltä kun kyse on suuresta kiinteistöstä lähes hehtaarin suuruisella merenrantatontilla.

– Itse kunnostukseen on uponnut ihan huomattava summa. Suurin menoerä muodostui palkkakuluista. Työtunteja kertyi, sillä rakennuksessa riitti työntäyteistä korjattavaa. Rakentajia oli parhaimmillaan paikalla kuusi.

Thódenin huvilan alkuperäiset piirustukset raameissa konttorin tiloissa. Kun Wilhelm Schauman Oy tuli huvilan omistajaksi vuonna 1934 rakennusta kunnostettiin ja mm. julkisivuja yksinkertaistettiin poistamalla nikkarityyliset puukoristeosat.
Thódenin huvilan alkuperäiset piirustukset raameissa konttorin tiloissa. Kun Wilhelm Schauman Oy tuli huvilan omistajaksi vuonna 1934 rakennusta kunnostettiin ja mm. julkisivuja yksinkertaistettiin poistamalla nikkarityyliset puukoristeosat. Kuva: Pirkko Högkulla

Kun vesikatossa olleita reikiä laskettiin saatiin saldoksi 17. Vettä oli valunut sisälle pitkään tyhjän panttina seisseessä pytingissä ja näky oli sen mukainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Astuessamme ensimmäisen kerran ulko-ovesta sisälle aulaan näimme kyllä enimmäkseen työtä, mutta myös rakennuksen potentiaalin kaiken alta, muistelee Maria Sjöblom-Lillkvist.

Enemmistö alkuperäisistä ovista ja ikkunoista voitiin kunnostaa. Kaikki pinnat on uusittu ja oikaistu lattioista kattoon, kellari ryömintätiloineen fiksattu, ilmastointi ja paloturvallisuus päivitetty ja it-asennukset suoritettu. Väliseiniä ei lähdetty purkamaan.

Alakerran lattiassa oli neljäkymmentä senttiä paksusti puunkuorta, sammalta ja maata.

– Puolitosissaan epäiltiin josko talo lentää ilmaan kun siitä lähti kerralla 14 tonnia painoa pois, naurahtaa Matts Sjöblom.

Konttorin yhteiset tilat on sisustettu osittain perintökalusteilla.
Konttorin yhteiset tilat on sisustettu osittain perintökalusteilla. Kuva: Pirkko Högkulla

Alholman konttorissa Sjöblom Infralla työskentelee kymmenkunta omaa työntekijää. Yläkerran konttorihotellissa on ulkopuolisille tarjolla kuusi huonetta yhteisellä keittiö/ruokailutilalla.

– Toimistotiloista on jo tullut kyselyjä.

Takapihan kuistilta pääsee suoraan merenrantaan. Istuinryhmässä voi nauttia kahvitauoista.
Takapihan kuistilta pääsee suoraan merenrantaan. Istuinryhmässä voi nauttia kahvitauoista. Kuva: Pirkko Högkulla

Sjöblom Infra, entinen Kaivin, sai alkunsa kanitarhasta Purmon Narsissa 1950-luvulla. Puukuljetuksella hevosen ja traktorin voimin Purmon metsissä käynnistynyt toiminta on kasvanut yli viisikymmentä työntekijää työllistäväksi yritykseksi, joka operoi maalla ja vedessä yli sadan koneen kalustolla.

Tukikohta Alholmassa sopii kuvioihin hyvin, sillä yritys on viime vuosina panostanut tehdaspalveluihin Alholmens Kraftille ja UPM:lle. Huoltohalli sijaitsee satama-alueella.

Carl Johan Thóden vuonna 1869 rakennuttaman huvilan Villa Rauhalan arkkitehtuuri on tiettävästi lääninarkkitehti Theodor Granstedtin käsialaa. Kuva etupihalta Alholmintielle.
Carl Johan Thóden vuonna 1869 rakennuttaman huvilan Villa Rauhalan arkkitehtuuri on tiettävästi lääninarkkitehti Theodor Granstedtin käsialaa. Kuva etupihalta Alholmintielle. Kuva: Pirkko Högkulla

Ebba Brahesamfundet - yhteisö on jakanut yhteensä neljätoista tunnustusta paikallisen rakennusperinnön vaalimisesta niin yksityisille kuin yhdistyksille vuodesta 1998 lukien.

– Toiminta sai alkunsa jo 1950-luvulla vastareaktiona vanhojen rakennusten purkamiselle kaupungin keskustassa, kertoo puheenjohtajaGuy Björklund.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä