Paikallisuutiset

Pietarsaari suunnittelee hulevesimaksun nostoa: pientaloille korotus ehkä suhteessa pienempi

Sade-, sulamis- ja kuivatusvesien käsittely maksaa Pietarsaaressa enemmän kuin mitä kiinteistökohtaisilla hulevesimaksuilla kerätään. Raatihuoneella istuva kaupunginvaltuusto saanee eteensä korotusehdotuksen.
Sade-, sulamis- ja kuivatusvesien käsittely maksaa Pietarsaaressa enemmän kuin mitä kiinteistökohtaisilla hulevesimaksuilla kerätään. Raatihuoneella istuva kaupunginvaltuusto saanee eteensä korotusehdotuksen. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren tekninen lautakunta ehdottaa, että hulevesimaksuja korotetaan noin 30 prosentilla ensi vuoden alusta alkaen. Miten maksut kohdentuvat erityyppisten kiinteistöjen omistajille, on vielä selvittelyn alla.

Maksujen korotuksella tavoitellaan 111 000 euron lisätuloa, joka kohdistuu suoraan hulevesiverkon parantamiseen ja rakentamiseen. Hulevesillä tarkoitetaan sade- ja sulamisvesiä, joiden viemäröinti on erillään jätevesiverkosta.

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto päättää hulevesimaksujen tasosta erikseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli noin 30 prosentin korotus jaettaisiin tasaisesti eri kiinteistötyyppien kesken, omakotiasujan vuotuinen hulevesimaksu nousisi noin 7,50 euroa. Mahdollisesti pientalojen omistajat selviytyvät kuitenkin vähemmällä.

– Tavoitteena on laskea kohtuullinen järjestelmä, jossa isot kiinteistöt maksavat enemmän kuin pienet. Tässä vaiheessa ei voida vielä sanoa, minkä verran korotus vaikuttaa omakotitontin hulevesimaksuun, vt. kaupunkikehitysjohtajaHarri Kotimäki toteaa.

Hulevesimaksut otettiin käyttöön Pietarsaaressa vuoden 2019 alusta. Kiinteistökohtainen maksu pohjautuu vuonna 2014 tehtyyn lakimuutokseen, jolla sade- ja sulamisvesistä huolehtiminen siirtyi kokonaan kuntien vastuulle. Aiemmin osan hulevesiverkosta omisti Pietarsaaressa paikallinen vesilaitos, osan kaupunki.

Maksu koskee jokaista, joka omistaa kiinteistön kaupungin asemakaavoitetulla alueella. Tällaisia kiinteistöjä on noin 4 500.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omakotitalon omistajan vuosimaksu on 25 euroa. Maksu kasvaa tontin pinta-alan ja käyttötarkoituksen mukaan.

Esimerkiksi pari-, rivi- ja asuinkerrostalojen alin hulevesimaksu on 75 euroa. Liike- ja teollisuuskiinteistöiltä perittävä alin maksu on 100 euroa vuodessa.

Vuoden 2019 ensimmäisessä laskutuksessa havaittiin, että keskimääräinen hulevesimaksu oli noin 85 euroa.

Järjestelmää käyttöönotettaessa arvioitiin hulevesiverkon ylläpidon ja laajentamisen kustannuksiksi 650 000 euroa vuodessa. Tuolloin säädetyillä maksuilla laskettiin kertyvän noin 380 000 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Silloin päätettiin, että emme veloita kaikkia kustannuksia kerralla, vaan hulevesiverkon investoinnit rahoitettiin investointibudjetista. Nyt katsomme, että tilanne vaatii maksun korotuksen, Kotimäki sanoo viitaten kaupungin teknisen puolen tiukkoihin talousarviovaatimuksiin.

Maksut peritään takautuvasti kuluneelta vuodelta. Mikäli maksuja korotetaan ensi vuoden alusta, se näkyy kiinteistönomistajan kukkarossa loppuvuodesta 2022.

Nykyiset hulevesimaksut Pietarsaaressa

Omakotitalo ja loma-asunto 25 e / v

Pari-, rivi- tai kerrostalo, tontin koon mukaan 75 – 750 e / v

Liike- ja teollisuusrakennukset, tontin koon mukaan 100 – 1 200 e / v

Maatalous, tontin koon mukaan 25 – 50 e / v

Yleinen rakennus, tontin koon mukaan 75 – 900 e / v

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä