torstai 22.8.2019 | 04:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ruotsi nousee aloituskieleksi Pietarsaaren peruskouluissa – sivistysjaosto äänesti asiasta

Pentti Höri Pietarsaaren Sanomat+
Pe 8.2.2019 klo 11:41 [päivitetty pe 14:02]

Pietarsaaren sivistyslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti torstai-iltana, että kaupungin suomenkielisissä peruskouluissa aletaan opettaa vieraana kielenä ruotsia ensimmäiseltä luokalta alkaen.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Esittelijän, koulutoimenjohtaja Juha Paasimäen ehdotus ruotsin valinnasta sai kokouksessa kannatusta.

Jaoston puheenjohtaja Timo Itälehto (vas) ehdotti, että A1-kieleksi valittaisiin englanti. Tuomo Palojärvi (pro) kannatti Itälehtoa.

Äänestyksessä Paasimäen ehdotus sai 4 ääntä (Kim Yli-Pelkola (rkp), Terhi Leivo-Holmqvist (sdp), Pirkko Rantanen (kd) ja Hans Wikman (sdp)). Englannin valinta sai 2 ääntä Itälehdolta ja Palojärveltä.

– Muualle toisen ja kolmannen asteen opintoihin lähteville suomenkielisille olisi englanti ollut parempi valinta opiskelun valtakielenä. Ruotsinkieli on parempi niille jotka jäävät kaupunkiin, mutta ongelmanamme on juuri suomenkielisten nuorten poismuutto, Timo Itälehto perustelee vastaehdotustaan.

Hänen mukaansa keskustelu jaoston kokouksessa oli pitkä ja eri näkökulmia pohdittiin perusteellisesti.

Englannin opetus aloitetaan päätöksen mukaisesti vuoden 2020 alusta neljänneltä luokalta. Valinnan mahdollisuutta alakouluihin ei tule.

Ruotsille tilaa lukujärjestykseen tekee matematiikan painotus, jonka kaksi viikkotuntia poistetaan 1.–2. luokilta.

Kielikylpykoulussa A1-kielenä on englanti.

Paasimäki perusteli ruotsin valintaa avauskieleksi muun muassa sillä, että kielten varhentamisen kokeilu on jo käynnissä tällä hetkellä ruotsin kielen osalta 1.–3. luokilla Itälän ja Länsinummen kouluissa. Osallistuminen on ollut vapaaehtoista, mutta suosittua. Varhennettua ruotsia opiskelee yhteensä 7 ryhmää.

Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa on esitetty aloite kotimaisten kielten varhentamisesta Pietarsaaren kouluissa. Ruotsia puoltavan aloitteen allekirjoitti 42 valtuutettua.

Suuntaa antavana Paasimäki piti myös huoltajille, opettajille ja rehtoreille järjestettyä kyselyä, jossa ruotsin aloittaminen sai tukea etenkin esiopetuksessa ja päivähoidossa olevien lasten huoltajilta. Kokonaisuudessan 55 prosenttia vastanneista oli ruotsin opetuksen varhentamisen kannalla.

Asia menee eteenpäin sivistyslautakuntaan, joka tulee pohtimaan myös sitä, voisiko A1-kielen varhentamisen aloittaa jo ensi syksystä.

Juttua päivitetty 8.2. klo 14 ja lisätty Timo Itälehdon kommentit.

#