Mielipiteet

Tom Tuunainen: Muista tietoturva myös somessa!

Kirjoittaja edustaa Centria SecuLabia.

Tom Tuunainen työskentelee Centria SecuLabissa. Kuva: Arkisto

Sosiaalinen media on lisännyt kohtaamisten määrää ja madaltanut vuorovaikutuksen kynnystä. Se on myös mahdollistanut ystävyyssuhteiden luomisen ja yhteydenpidon sellaistenkin ihmisten välillä, joita ei muuten kohtaisi. Some on arvokas osa nyky-yhteiskuntaa, mutta monesti unohdetaan, kuinka tärkeää on suojata itseään myös sosiaalisessa mediassa.

Somessa kannattaa käsitellä omia henkilökohtaisia tietojaan kuin käteistä rahaa. Varo esittämästä liian henkilökohtaista tai yksityiskohtaista tietoa, valokuvia tai muuta aineistoa itsestäsi. Hakkerit voivat käyttää niitä hyväkseen.

Tutustu myös huolellisesti käyttämiesi palveluiden sopimusehtoihin. Muista, että palvelun tarjoaja voi hyödyntää tietojasi sinulta mitään kysymättä. Tarkista myös käyttäjäprofiilisi asetukset, ja muuta niitä tarvittaessa siten, että tietosi eivät leviä laajemmalle kuin haluamallesi käyttäjäjoukolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikilla ei myöskään välttämättä ole hyviä aikomuksia, joten harkitse tarkkaan kenet hyväksyt ystäväksesi ja seuraajaksesi. Hyväksy mielellään vain tunnistamiasi yhteydenottoyrityksiä verkostoosi.

Pysy lisäksi valppaana! Tietojenkalastelua yritetään jatkuvasti. Karta viestiä, jos sinulla on pieninkään epäilys vastaanottamasi viestin aitoudesta tai sen lähettäjän tarkoituksista. Älä myöskään klikkaa vieraita tai hämäräperäisiä linkkejä. Voit aina varmistaa asian oikean laidan ottamalla yhteyttä lähettäjään esimerkiksi soittamalla. Jos on kuitenkin käynyt niin, että olet joutunut huijatuksi tai hyökkäyksen kohteeksi, älä tällöin epäröi pyytää apua.

Sosiaalinen media voi lisätä hyvinvointia, mutta myös pahoinvointia. Käytä siis sosiaalista mediaa viisaasti, ja terveen järjen käyttö on sallittua, suositeltavaa ja jopa pakollista sosiaalisten medioiden käytössä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä