Paikallisuutiset

Pietarsaari jatkaa kouluverkon työstämistä – kaupunginhallitus käynnisti uuden lausuntokierroksen koronatauon jälkeen

Etelänummen yläkoulu laajenisi suomenkieliseksi yhtenäiskouluksi, mikäli Pietarsaaren päättäjät näin tahtovat. Toisessa vaihtoehdossa suomenkieliset alakoululaiset siirtyisivät kaikki Länsinummelle.
Etelänummen yläkoulu laajenisi suomenkieliseksi yhtenäiskouluksi, mikäli Pietarsaaren päättäjät näin tahtovat. Toisessa vaihtoehdossa suomenkieliset alakoululaiset siirtyisivät kaikki Länsinummelle. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kouluverkon tulevaisuus palaa aktiiviseen poliittiseen käsittelyyn pitkän koronatauon jälkeen. Kaupunginhallitus päätti suorittaa asiassa kokonaan uuden lausuntokierroksen, sillä hanke on ollut jäissä lähes kahden vuoden ajan. Tänä aikana muun muassa on suoritettu kuntavaalit, ja luottamushenkilöt ovat suurelta osin vaihtuneet.

Asiassa kahteen vaihtoehtoiseen ratkaisumalliin päätyneen työryhmän raporttiin pyydetään lausuntoja nyt sivistys- ja hyvinvointilautakunnalta ja sen suomen- ja ruotsinkielisiltä koulujaostoilta sekä tekniseltä lautakunnalta.

Jatkossa todennäköisesti aiheesta järjestetään vielä kansalaisfoorumit, mutta niiden ajankohtaan ja toteutustapaan kaupunginhallitus ei vaiheessa ottanut vielä kantaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginhallituksen asettama työryhmä jätti raporttinsa helmikuussa 2020. Ryhmän tavoitteena oli vastata tilanteeseen, jossa kaupungin peruskoululaisten määrä on laskussa ja monet koulukiinteistöt saapumassa teknisen käyttöikänsä päähän.

Raporttiin kirjattiin kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäisessä kaksi ruotsinkielistä alakoulua, Bonäs ja Vestersundinkylä, yhdistetään. Uuden yhteisen koulurakennuksen suunnittelu käynnistyy.

Samalla kahden suomenkielisen koulun, Länsinummen ja Itälän, vuosiluokat 0–5 siirtyvät toimimaan Länsinummen koulussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisessa vaihtoehdossa Bonäsin ja Vestersundinkylän ruotsinkieliset koulut yhdistyvät niin ikään ja muuttavat Länsinummen kouluun.

Suomenkieliset alakoululaiset muuttavat kokonaisuudessaan Etelänummen koululle, jota laajennetaan kaupungin kaikki suomenkieliset oppilaat käsittäväksi yhtenäiskouluksi.

Molemmissa vaihtoehdoissa tarvitaan rakentamista. Investointien hinta arvioitiin pari vuotta sitten 6–7 miljoonaksi euroksi.

Alun perin uusissa kouluissa laskettiin oltavan vuoden 2024 syksystä alkaen. Suunnittelun oltua yli puolitoista vuotta tauolla, alkuperäinen aikataulu tuskin pitää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä