Paikallisuutiset

Kauniiden puistojen tyyssija: Pietarsaari voi ylpeillä useilla keskustassa tai sen tuntumassa olevilla vihreillä keitaillaan

Kauniit puistot ja puistometsät ovat Pietarsaaren rikkaus.

Kolmesta kohteesta se voi olla erityisen ylpeä. Koulupuutarha, tuttavallisemmin Koulupuisto, Aspegrenin puutarha ja Vanhan sataman puistometsä muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Lisäksi kaupungin alueella on pieniä puistoja ja leikkipuistoja.

Maire Paavola jaGeorg Hannus ovat sunnuntaikävelyllä Vanhan sataman metsässä ja kiittelevät sen rauhallisuutta ja hienoa miljöötä. Kun sen polkuja kulkee, ei voisi kuvitella olevansa lähellä keskustaa, muutaman sadan metrin päässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käymme sunnuntaisin noin neljän kilometrin kävelyllä ja tämä on sopiva lenkki, kun sen kiertää pari kertaa, Maire Paavola toteaa.

”Täällä tulee varsinkin kesäisin käytyä usein. Kaikki on niin hienosti ja hyvin laitettu. Paljon on nähtävää, erilaisia istutuksia.” Terhi ja Taina Dahlman Koulupuistosta

Pariskunta antaa tunnustusta hyvin hoidetulle pururadalle tai luontopolulle, miten vain. Sillä on helppo kävellä. He arvostavat kaupungin hienoja puistoja ja miettivät, voisiko niistä suunnitella esittelykokonaisuuden. Kelpaisi niitä näyttää matkailijoillekin ja kertoa niiden historiasta.

Perjantai-iltapäivänä puolestaan sisaruksetTerhi jaTaina Dahlman ovat pistäytyneet Koulupuutarhaan nauttimaan jäätelöä.

– Täällä tulee varsinkin kesäisin käytyä usein. Kaikki on niin hienosti ja hyvin laitettu, he kertovat. Paljon on nähtävää, erilaisia istutuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suihkulähteen alueella oleva puiston osa saa heiltä erityisesti kiitosta. Samoin aukio, johon on otettu mallia Ludwig XIV:n Versailles’n puutarhasta. Aluetta reunustavat muotoon leikatut kuuset. KaupunginpuutarhuriJan-Ole Bäck mainitsee Pietarsaaren kaupungin alueella olevan 47 hehtaaria puistoja ja muita viheralueita.

– Näistä iso osa, eli 32 ha, on kunnossa pidettäviä ruohomattoja. Leikkipuistoja on useita kymmeniä eri puolilla. Lisäksi on puistometsiä ja lähivirkistysalueita. Yhteensä tämä kaikki tekee noin 500 ha. Puistojen, puistometsien ja muiden viheralueiden hoitoon menee kuukaudessa karkeasti arvioiden 72 000 euroa.

– Pietarsaaressa on kokoonsa nähden paljon puistoja, Bäck sanoo.

Merkittävimmät ovat Koulupuutarha ja Aspegrenin puutarha, jotka täydentävät toisiaan. Säätiön omistaman Aspegrenin hoito on nykyisin myös kaupungin hoteissa. Siellä on vastaavana puutarhurina Ari Vainionpää ja kaupungilla Päivi Kalliosaari.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viheralueiden ja puistojen hoidosta vastaa nykyisin Alerte. Sen kanssa on hoitosopimus. Minun tehtäväni on suunnitella ja tilata palvelut. Niin ikään valvon, että asiat sujuvat. Toimimme tilaaja -tuottaja -periaatteella.

Jan-Ole Bäck mainitsee kaupungin tekevän parhaillaan uutta liikenne- ja ympäristösuunnitelmaa, jossa huomioidaan myös viheralueet, puistot ja puistometsät.

– Suunnitelman on tarkoitus valmistua syksyllä ja kun sitä lähdetään toteuttamaan, katukuvassakin näkyy aiempaa enemmän istutuksia ja vihreää, hän mainitsee.

Käytännössä tämä merkinnee, että pyritään luomaan yhteiseen julkiseen tilaan lisää kauneutta ja luonnonarvoja. Toisaalta Pietarsaaressa on hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja virkistykseen, luonto on lähellä. Puut ja muut kasvit ovat eräällä tavalla kaupungin keuhkot. Ne tuottavat yhteyttäessään happea.

Toisaalta samalla, kun hoidetaan olemassa olevia puistoja ja puutarhoja sekä muuta luonnon ympäristöä, huolehditaan kulttuuriperinnöstä. Se on arvo sinänsä. Suunnitelmissa on nostaa myös Vanhan sataman metsän profiilia. Professori Peter Tigerstedt laati vuosia sitten sille hoitosuunnitelman. Nyt toteuttamiseen ollaan vihdoin pääsemässä. -Alue on alkujaan ollut mäntymetsää, mutta aikojen saatossa sinne on tullut muuta puuta ja esimerkiksi kuusi on vallannut liikaa alaa. Sitä olisi karsittava ja muutoinkin on raivattavaa.

– Tigerstedt suunnitteli alueelle niin ikään tilaa rhododendroneille, alppiruusuille. Sitäkin puolta voidaan ehkä alkaa toteuttaa sen mukaan kuin kaupungilla on varaa, Jan-Ole Bäck toteaa.

Budjetti asettaa muutoinkin rajoja. Muista kohteista hän mainitsee Fäbodan esteettömän luontopolun, joka avattiin yleisölle 2017. Sitä täydennetään rakentamalla yksi silta ja pätkä kulkureittiä. Työt aloitetaan elokuussa. Tämä uudehko kohde on saanut paljon kiitosta. Leikkipuistojen varusteistoa uusitaan ja tänä vuonna 16 niistä saa uudet keinut ja liukumäet kuluneiden ja rikkoutuneiden tilalle.

Pietarsaaren vihreät keitaat

Koulupuutarha, rakennettu vv. 1917-1932, Schaumanin suvun lahjoitusvaroilla. Kokonaisuus n. 1,2 hehtaaria, 1 200 kasvia.

Aspegrenin puutarha, säätiön omistama. Entisöity 1700-luvun pappilan hyötypuutarhan mukaan. Sen perusti aikanaan rovasti Gabriel Aspegren. Alueella Rosenlundin pappila ja mm. kivinavetta, jossa Pedersören kotiseutumuseo.

Vanhan sataman metsä, metsäpuisto, jossa lenkkeily- ja luontopolku.

Muita puistoja mm.: Concordia-puisto, Runebergin puisto, Aleksanterin tori ja puistoalue, Heinätorin läheisyydessä oleva puisto aittoineen, Asemapuisto, jossa myös työläismonumentti, Taivaanvuoren alue vesitorninmäellä.

Puistoja, metsäpuistoja, viheralueita ja lähivirkistysalueita yhteensä n. 500 ha.

Puistot ja lähivirkistysalueet työllistävät vakinaisesti 14 henkilöä ja touko-lokakuussa 25 sekä kesäaikaan lisäksi kuusi koululaista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä