Paikallisuutiset

Työ houkutteli muuttamaan vastavirtaan

Sannamari ja Tommi Piippola päättivät kolme vuotta sitten palata hetkeksi Pietarsaareen.

Tommi ja Sannamari Pippola palasivat työn tuomina Pietarsaareen opiskelujen jälkeen.
Tommi ja Sannamari Pippola palasivat työn tuomina Pietarsaareen opiskelujen jälkeen. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Poismuutto on suurin vaikuttava tekijä suomenkielisten määrän vähenemiseen Pietarsaaressa. Opintojen perässä muualle muuttaneet nuoret jäävät usein myös asumaan opiskelupaikkakunnalle.Sannamari (ent. Lehto) jaTommi Pippolakin, ylioppilaat vuosimallia 2010, olivat ensin ajatelleet jäädä sille tielle, mutta kun kumpikin sai saman viikon sisällä työtarjouksen Pietarsaaresta ei kirjojen siirtämistä tarvinnut enää harkita.

Paluu Pietarsaareen ei ollut aivan päällimmäisenävisioissa. Opiskelukaupunkiin olisi jääty, jos Kuopiosta olisi löytynyt tuoreelle suuhygienistille ja lvi-asentajalle koulutusta vastaavaa työtä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei auttanut edes ruotsin taito, yhdessäkin työhaastattelussa minulle naurettiin, että vain niin, entäs venäjä, muistelee Sannamari Pippola.

Houkutus jäädä Vaasaankin oli suuri. Vakituista työtä olisi ollut tarjolla, mutta asuntojen hinnat hirvittivät Pietarsaaren hintatasoon verrattuna. Vaasassa Sannamari Pippola oli suorittamassa harjoittelujaksoa Tommi Pippolan työskennellessä lvi-alalla.

Kuin kohtalon sormi olisi puuttunut peliin päätöksenteossa, saivat molemmat alkukesällä 2015 työtarjouksen Pietarsaaresta - ja vieläpä saman viikon aikana; suuhygienisti Hammasklinikka Rytivaaralta, lvi-asentaja paperimiehen paikan Walkilta, tutusta kesätyöpaikasta.

– Aluksi mietimme sitä, että monet ikätoverit ovat muualla ja me olemme "vaan" täällä. Tosin mekin päätimme palata vain väliaikaisesti, hetkeksi. Pääseehän täältä halutessaan pois. Tällä hetkellä ei vaan ole mitään syytä lähteä, arki on kohdallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakkaus roihahti lukioaikoina ja ylioppilaiksi kirjoitettiin samana keväänä 2010 Pietarsaaren lukiosta. Naimisiin mentiin äskettäin, maagisena päivänä, 18.8.2018 ja Sannamari Lehdosta tuli Pippola.

– Lukion jälkeen pidin välivuoden ja tein töitä mm. hampurilaisbaarissa ja videovuokraamossa, Tommi kävi armeijan. Yhdessä lähdimme sitten Kuopioon 2011 opiskelemaan toiveammatteihin. Side Pietarsaareen säilyi täällä asuvien perheiden ansiosta - mehän tulimme tänne myös töihin joka kesä, Sannamari Pippola kertoilee.

Hän on syntynyt ja kasvanut Pietarsaaressa. Tommi Pippola muutti 2008 Vimpelistä Pietarsaareen käymään lukiota ja pelaamaan jääkiekkoa ensin IFK Lepplaksissa, sitten Jeppis Hockeyssä.

– Olihan siinä maalaispojalle kulttuurishokkia kerrakseen. Alkuun en osannut ruotsin sanaa ja Pietarsaari avautui isona citynä hiljaiseen kylänraittiin tottuneen silmissä, Tommi Pippola naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvä arki tarkoittaa Pippoloille mielekästä työtä ja mukavia vapaahetkiä. Päivät täyttyvät työstä; Sannamari Pippola pendelöi Rytivaaralle Kokkolaan, Tommi Pippola tekee 12-tuntista kolmivuoroa Walkilla.

Pietarsaaren plussana he pitävät kaupungin sopivaa kokoa, kivasti rakentunutta kaupunkikuvaa ja hyviä harrastusmahdollisuuksia mm. juuri agilitystä - kotona on kolme koirakaveria - ja kuntosalitreenistä pitäville.

– Luonto on lähellä eikä palveluidenkaan äärelle pitkä matka ole. Ne vain ovat usein tarjolla ruotsiksi.

Kouluarvosanaa Pietarsaarelle Sannamari Pippola pohtii tovin.

– Kuutonen.

– Numeroa alentavat monet isot kysymykset; palvelujen huonohko saatavuus suomeksi, tehdyt koulupäätökset ja käytännössä olematon suomenkielinen jatkokoulutus lukion jälkeen. Hoitoa pitäisi itsestäänselvästi saada omalla äidinkielellä. Ammattikoulutusta pitäisi Pietarsaaressa tarjota kummallakin kotimaisella. On käsittämätöntä kuinka suomenkieliset joutuvat muuttamaan muualle opiskelun perässä tai kulkemaan koulubussilla Kokkolaan. Jotkut haluavat, toiset lähtevät pakon edessä.

– Kieli ja koulutus ovat sentään vahvoja vetovoimatekijöitä, Sannamari Pippola muistuttaa.

Kaveripiirissä kaksikielisyys toimii hyvin ja mutkattomasti.

– Jokainen puhuu luontevasti omaa äidinkieltään. Vaihdan ruotsiin, jos toinen ei osaa suomea, vaikken voikaan sanoa olevani kaksikielinen, Sannamari Pippola huomauttaa.

Pirkko Högkulla

ps@pietarsaarensanomat.fi

Plussaa ja miinusta kotikaupungille

Sannamari Pippola (ent. Lehto) on syntynyt Pietarsaaressa 1991.

Tommi Pippola (s. 1991) muutti Vimpelistä Pietarsaareen 2008 käymään lukiota ja pelaamaan jääkiekkoa.

Ylioppilaiksi Pietarsaaren lukiosta 2010.

Suuhygienistin ja lvi-asentajan opiskelut Kuopiossa, vuosi Vaasassa työn merkeissä.

Takaisin Pietarsaareen alkukesällä 2015 työn tuomina.

Pietarsaaren plussat: kaupungin sopiva koko, kivasti rakentunut kaupunkikuva, hyvät harrastusmahdollisuudet, luonto lähellä.

Miinukset: palvelujen huonohko saatavuus suomeksi, tehdyt koulupäätökset ja käytännössä olematon suomenkielinen jatkokoulutus lukion jälkeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä