Paikallisuutiset

Malmin sairaala on nyt sosiaali- ja terveyskeskus - Terveyspalveluiden sijoittaminen samaan paikkaan helpottaa asiakasta ja lisää yhteistyötä ammattilaisten välillä

Malmin sairaalan ensimmäisestä kerroksesta löytyy nyt äitiys- ja lastenneuvola. Kuvassa Pietarsaaren sairaalan hoitotyön päällikkö Lis-Marie Vikman (vas.) ja ylihoitaja Riitta Lönnback.
Malmin sairaalan ensimmäisestä kerroksesta löytyy nyt äitiys- ja lastenneuvola. Kuvassa Pietarsaaren sairaalan hoitotyön päällikkö Lis-Marie Vikman (vas.) ja ylihoitaja Riitta Lönnback. Kuva: Maija Rahkola

PIETARSAARI

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston hoitotyön päällikköLis-Marie Vikman sanoo, että viime vuosien aikana Malmin sairaalaan tehtyjen muutosten myötä entisestä sairaalasta on tullut sosiaali- ja terveyskeskus.

– Uusilla muutoksilla olemme pyrkineet siihen, ettei asiakkaan tarvitse käydä jokaisen terveysasian vuoksi eri luukulla, vaan hän voi löytää tarvitsemansa terveyspalvelut helposti yhdestä paikasta. Samalla eri alan asiantuntijat voivat tehdä tiiviimpää ja sujuvampaa yhteistyötä keskenään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Malmin sairaalan ensimmäiseen kerrokseen on keskitetty perhekeskusmallin mukaisesti lasten, nuorten ja perheiden palvelut.

Uusi palvelumuotoilu on osa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE), jonka tavoitteena on uudistaa lapsille, nuorille ja perheille suunnatut palvelut siten, että ne vastaavat nykyistä paremmin heidän tarpeisiinsa. Käytännössä Malmin sairaalan ensimmäisestä kerroksesta löytyvät nyt äitiys- ja lastenneuvola, ehkäisyneuvola ja seksuaalineuvonta.

Vaikka synnytysosastoa sairaalassa ei enää ole, toimii tiloissa perhekätilö, joka tarjoaa raskauteen, synnytykseen ja pikkulapsiaikaan liittyvää keskustelutukea. Myös naistentautien- ja äityspoliklinikka löytyvät samasta kerroksesta.

– Tämän vuoden alusta lähtien sairaalassa on toiminut myös perheneuvola, jonka tarkoituksena on tukea vanhempia lasten erilaisissa kasvatuksellisissa asioissa ja vanhemmuudessa. Kyse on hyvin matalan kynnyksen palvelusta, jonne ajan voi varata ilman lähetettä, kertoo ylihoitajaRiitta Lönnback.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Malmilla ensimmäisessä kerroksessa on lasten ja nuorten osasto, jonka potilaspaikkamäärä pieneni vuoden 2018 alusta kahdeksasta paikasta kolmeen-neljään paikkaan. Samalla aloitettiin lasten ja nuorten kotisairaala, joka mahdollistaa lasten ja nuorten hoitamisen kotioloissa.

– Osastohoidon tarvetta pyritään tulevaisuudessa yhä enemmän vähentämään, ja avohoitopalveluiden määrä lisäämään jokaisella sektorilla.

Sairaalan viidennestä kerroksesta löytyy myös lastentautien poliklinikka sekä lasten ja nuorten psykiatrinen vastaanotto. Vikmanin mukaan uusi tilajärjestely on saanut paljon positiivista palautetta asiakkailta.

– Kun somaattista ja psykiatrista hoitoa annetaan nyt rinnakkain samoissa tiloissa, ei odotushuoneen aulassa olevista ihmisistä voi kukaan päällepäin tietää, mitä palveluita varten he ovat tulleet. Tämä vähentää turhaa leimautumista ja madaltaa kynnystä palveluihin hakeutumiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuonna 2018 voimaan tulleen erikoissairaanhoidon keskittämiseen liittyvän lainmuutoksen myötä Suomessa ympärivuorokautinen erikoisalan päivystys on keskitetty keskussairaaloihin. Pietarsaaressa erikoisalan päivystys on lopetettu, ja päivystys on muutettu yleislääketieteen päivystykseksi. Lähimmät erikoisalan päivystykset ovat Kokkolassa ja Vaasassa.

– Yleislääketieteen lääkärit päivystävät kyllä ympärivuorokautisesti, ja virka-aikana heidän on mahdollista konsultoida erikoisalan lääkäreitä. Hoidon tarpeen arviointi tehdään yhä Pietarsaaressa, ja tarvittaessa akuuttia erikoissairaanhoitoa tarvitsevat lähetetään ambulanssilla joko Kokkolan tai Vaasan sairaalaan, kertoo Vikman.

Myös Malmin vuodeosastot ovat nykyisin yleislääketieteeseen painottuvia osastoja. Esimerkiksi aiemmin Sisätautien ja keuhkosairauksien osasto seitsemässä hoidettiin sydäninfarktipotilaita, mutta nykyisin heidät lähetetään suoraan Kokkolan tai Vaasan sairaalaan.

Vikman kuitenkin muistuttaa, ettei erikoissairaanhoito ole kokonaan Malminkaan sairaalasta loppunut, ja useimpia taudeista pystytään yhä hoitamaan Pietarsaaressa.

– Meillä on edelleen erikoissairaanhoidon poliklinikoita, kuten kirurgian-, keuhko- ja sisätautien poliklinikat. Lisäksi useita pienempiä kirurgisia toimenpiteitä Malmin sairaalassa tehdään, kuten ihomuutoksien poistamisia ja kaihileikkauksia paikallispuudutuksessa. Leikkausten suhteen aiempaan erona on, että emme tee enää leikkauksia, jotka edellyttävät yleisanestesiaa.

Monia on saattanut ihmetyttää myös laboratorio- ja röntgenpalveluiden siirtyminen Vaasan keskussairaalan hallinnon alaisuuteen. Vikman toteaa kuitenkin, että käytännössä mikään ei laboratorio- ja röntgenpalveluiden saatavuuden osalta ole muuttunut Pietarsaaressa.

– Laboratorio- ja röntgenpalvelut toimivat aivan samalla tavalla, kuin ennenkin, sanoo Vikman.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä