MAINOS

5 asiaa, joita et ehkä tiennyt luottokorteista

MAINOS -

Suomalaiset ovat pitkään suosineet pankkikorttia päivittäisessä rahankäytössä luottokortin sijaan. Kansainvälisesti verrattuna suomalaiset käyttävät luottokorttia myös paljon harvemmin verkkokauppaostoksilla, vaikka onkin olemassa varsin hyvä syy suosia luottokorttia maksutapana.  

Kokosimme tähän artikkeliin 5 kiinnostavaa faktaa luottokorteista.  

  • 1. Luottokorttien historia juontaa juurensa 1950-luvulle
  • Ensimmäinen nykyistä luottokorttia vastaava kortti sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 1990, kun liikemies Frank McNamara oli illallisella liiketoimintakumppaniensa kanssa, ja huomasi lompakkonsa jääneen kotiin kun tuli aika maksaa lasku. Tämä ensimmäinen luottokortti oli Diners Club, ja se lanseerattiin nimenomaan eri ravintoloissa kelpuutettavaksi maksuvälineeksi. Diners Club oli tarjolla myös Suomessa aina vuoteen 2019 saakka.
  • 2. Suomen ensimmäinen luottokortti oli OK
  • Luottokortit tulivat Suomeen 1960-luvulla, ja ensimmäinen luottokortti oli Luottokunnan OK-kortti. Luottokunta eli luotto-osuuskunta perustettiin vuonna 1965 ja se toimi luottokorttien myöntäjänä ja hallitsijana siihen asti kun pohjoismainen maksupalveluyhtiö Nets osti Luottokunnan vuonna 2012.

  • 3. Valtaosalla suomalaisista on luottokortti
  •  Suomalaisilla kuluttajilla käytössä olevien luottokorttien tarkkaa määrää on vaikea määritellä, sillä monella on useampikin kortti. On kuitenkin olemassa arvioita, että yli 75 % suomalaisista omistaa ainakin yhden luottokortin. Markkinoilla on kuitenkin kymmeniä erilaisia luottokortteja, joista moneen on liitetty jonkinlainen etuohjelma, jolla voi kerätä pisteitä tai bonuksia ostoksista. Koska moni kauppa tarjoaa nykyisin omaa luottokorttiaan ostosten yhteydessä, on monelle ehtinyt kertymään turhankin paljon erilaisia kortteja ja näiden johdosta myös luottoja joiden lyhentäminen vie kuukausittain paljon rahaa. Luottokorttien suhteen voi jossakin tapauksissa olla paikallaan yhdistää luotot yhdistelylainalla, mikä helpottaa oman talouden hallussa pitämistä.
  • 4. Luottokortti tuo turvaa

  • Moni kuluttaja ei välttämättä tiedä, että luottokortin käyttämiseen liittyy turvamekanismeja, joiden vuoksi jopa kuluttajaviranomaiset suosittelevat luottokortin käyttöä tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi lentolippujen ostaminen tai muu matkailuun liittyvä ostos, kuten hotellivaraus, kannattaa tehdä aina luottokortilla. Sama koskee pääsääntöisesti kaikkea muutakin verkkokauppashoppailua. Syy tähän on se, että kun maksat ostoksesi verkkokaupassa luottokortilla, sinulla on oikeus reklamoida luottokorttiyhtiölle jos lentoyhtiö menee konkurssiin tai verkkokauppaostostasi ei koskaan toimiteta. Suoraan tililtä maksettaessa eli verkkopankkimaksuna tapahtuvan maksutapahtuman kohdalla tätä suojaa ei ole. Menetät siis melko varmasti rahasi jos olet maksanut matkan tai ostoksen verkkopankkimaksuna.
  • 5. Luottokortti voi olla unohdettu matkavakuutus

  •  Moni ottaa matkalle lähtiessä erillisen matkavakuutuksen, vaikka lompakossa olisikin kortti, johon jo sisältyy kattava matkavakuutus. Ennen kuin varaat seuraavan matkan, tarkista millaiset ehdot luottokorttiisi liittyy. Joissakin luottokorteissa on matkavakuutus, joka on voimassa jos koko matkan hinta on maksettu kyseisellä kortilla, kun taas toisissa korteissa voi vaatimuksena olla se, että vähintään 50 % hinnasta on maksettu kortilla. Myös vakuutusten muiden ehtojen välillä voi olla isoja eroja; joissakin tapauksissa vain kortin haltija on vakuutuksen piirissä, kun taas toisen kortin kohdalla vakuutus voi kattaa koko perheen tai matkaseurueen. Joka tapauksessa säästät paljon rahaa jos koko matka on korttiin liittyvän vakuutuksen piirissä eikä sinun tarvitse ottaa erillistä matkavakuutusta.