Paikallisuutiset

Pietarsaaren vuokrataloista vastaa nyt Linda Kass: ”Kaikki eivät halua enää omistaa omaa kotiaan”

Kiinteistöyhtiö Ebba Oy:n toimitusjohtajana on hiljattain aloittanut Linda Kass. – Kiinteistöjen hoitaminen ja kehittäminen on jollain tapaa intohimoni. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kaupungin omistama kiinteistöyhtiö Ebba sai uuden toimitusjohtajan helmikuussa. Linda Kass luotsaa nyt lähes 700 vuokra-asunnon rypästä, kun Åsa Björkman siirtyi talvella toisiin tehtäviin.

Ebban taholta on totuttu kuulemaan hieman valtavirrasta poikkeavia ajatuksia pietarsaarelaisen vuokra-asumisen kehittämiseksi. Tällä haavaa muutama näyttävä hanke on suunnitellulla tauolla, sillä maailma, talous ja korkotaso eivät muistuta enää muutaman vuoden takaista tilannetta.

– Kiinteistöjen hoitaminen ja kehittäminen on jollain tapaa intohimoni. Olen aina halunnut olla myös omistamiemme asuntojen taloyhtiöiden hallituksissa mukana. Tämä työ kiinnosti minua erittäin paljon, Linda Kass kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ebban profiili on ollut aika korkea. On hyvä, että on halua miettiä asioita hieman eri tavalla.

Juuri nyt Ebbassa keskitytään rakenteilla oleviin hankkeisiin. Pietarsaaren ydinkeskustassa oleva Seppälän kortteli valmistuu loppukesällä. Siinä Ebballa on 28 vuokra-asuntoa.

– Tämä on meille iso projekti. Enemmän kuin puolet asunnoista on jo vuokrattu. Kiinnostus on ollut suurta, Kass sanoo.

Vuokralaiset voivat muuttaa uusiin asuntoihin syyskuussa. Linda Kassin mukaan monet ikääntyvät ovat olleet kiinnostuneita niistä. Asuntojen sijainti palvelujen keskellä on iso vetovoimatekijä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen tyypillinen ryhmä ovat ihmiset, jotka myyvät omakotitalonsa ja haluavat muuttaa asumaan vuokralle.

– Tämä on myös tämän hetken isoja trendejä. Kaikki eivät halua enää omistaa omaa kotiaan.

Havainnekuva Pietarsaaren Radiotielle suunniteltavasta pientaloryppäästä, josta asukkaat voivat vuokrata perhetilanteitaan vastaavan määrän eri kokoisia rakennuksia. Arkkitehti Thomas Sandellin suunnittelemaa asumisratkaisua jouduttaneen odottelemaan vielä muutama vuosi. Kuva: SandellSandberg Arkitekter

Ebba rakennuttaa parhaillaan myös Vestersundinkylän Salen naapuriin, Timoteintielle rekrytointiasunnoiksi tarkoitettuja paritaloja. Rakentamisesta huolehtii ammattikouluyhtymä Optima.

Hanke on nyt noin puolimatkassa. Asunnot on tarkoitettu Pietarsaareen töihin muuttaville ensiasunnoiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen sijaan Kauppiaankadun suurhanke on tätä nykyä pienellä tauolla. Tyhjälle tontille on hahmoteltu kolmea vuokrakerrostaloa. Suunnittelijana on maineikas, pietarsaarelaiset juuret omaava ruotsalaisarkkitehti Thomas Sandell.

– Ebba on kuitenkin aika pieni yritys. On taloudellisesti fiksumpaa tehä asiat yksi kerrallaan. En ehkä tänään näe, että Ebba pystyisi sitä yksin tekemään, vaan hanke vaatii myös jonkinlaisia kumppaneita, Linda Kass sanoo.

– Korjausrakentamista teemme koko ajan, ja keskittymisemme pitää olla myös siinä, että hoidamme ne asunnot ja rakennukset mitä meillä on, ja saamme niiden profiilia nostettua. Talouden salliessa rakennamme myös uutta.

Ebban profiili on ollut aika korkea. On hyvä, että on halua miettiä asioita hieman eri tavalla.

Viime vuoden puolella Ebba esitteli niin ikään omintakeisen hankkeen. Sen omistamien kahden Radiotiellä sijaitsevan rivitalon paikalle arkkitehti Thomas Sandell on luonnostellut eräänlaisen minikaupungin, joka koostuu pienistä lähekkäin olevista taloista.

Ideana on tarjota vuokra-asumista tiiviissä yhteisössä, mutta kuitenkin yksityisyyden huomioiden. Perheiden asumistarpeet, rakenteet ja elämäntyyli ovat muuttuneet.

Linda Kass toteaa, että tässäkin tapauksessa toteutusta saa odotella vielä muutaman vuoden.

– Otto Malminkatu 5:ssä meillä on myös asuntoja, ja sen sisäpihalle olemme ajatelleet kolmatta taloa, johon saisimme kymmenen huoneistoa. Tämä projekti olisi ehkä ensimmäisenä jonossa.

Linda Kass työskenteli viimeksi teerijärveläisen Teri-Talojen toimitusjohtajana. Rani Groupiin kuuluva yritys päätti rakennusalan vaikean tilanteen takia lopettaa toimintansa viime loppuvuodesta.

Tätä ennen Kass veti digimainonta- ja kasvumarkkinointiyritys Generon Pohjanmaan toimintoja. Hän on toiminut myös ammattikorkeakoulu Novialla TKI-päällikkönä sekä työskennellyt uusikaarlepyyläisen Juthbacka-säätiön johdossa.

Kiinteistöyhtiö Ebban liikevaihto oli viime vuonna noin 5,5 miljoonaa euroa. Sillä on kahdeksan työntekijää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä