Paikallisuutiset

Ruotsalainen julkkisarkkitehti Thomas Sandell on vuoden Profeetta omassa kaupungissaan - suunnitteli kolme puista kerrostaloa Pietarsaareen

Pietarsaaressa syntynyt ja Skellefteåssa kasvanut arkkitehti Thomas Sandell on saanut useita palkintoja. Nyt hän voi tituleerata itseään myös profeetaksi omassa kaupungissaan. Kuva: Tapio Lehtinen

”Arkkitehtuurissa muutokset tapahtuvat kriittisinä aikoina, ja juuri nyt elämme muutoksen aikaa”, sanoo Sandell.

Pietarsaaren Rotaryklubi järjestää vuosittain tapahtuman nimeltään "Profeetta omassa kaupungissaan" Jaakon päivien yhteydessä.

Tämän vuoden profeetaksi on valittu arvostettu arkkitehti Thomas Sandell. Hän on tullut tunnetuksi ruotsalaisilla televisiokanavilla esiintymisestään laulaja ja realitytähti Pernilla Wahlgrenin neuvonantajana Villa Wahlgren -sarjassa, jossa laulaja rakentaa omaa unelmakotiaan.

Sandell esiintyy keskiviikkona Campus Allegrossa. Esitelmän aiheena on "Minne olemme menossa". Hän tarkentaa aihepiiriä seuraavasti:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Historia on osoittanut, että arkkitehtuurissa muutokset tapahtuvat kriittisinä aikoina, ja juuri nyt elämme muutoksen aikaa, sanoo Sandell.

– Olemme eläneet rationaalista aikakautta, mutta nyt siirrymme pehmeämpiin muotoihin. Sitä voisi kai kutsua uusjugendiksi, sanoo Sandell.

Havainnekuva Pietarsaareen nousevista puisista kerrostaloista. Kuva: Kiinteistö Oy Ebba Kuva: Kiinteistö Oy Ebba

Pietarsaaressa syntynyt ja Skellefteåssa kasvanut Sandell asuu Tukholman saaristossa minimalistisessa merenrantamökissä. Hänet tunnetaan muun muassa Kiirunan uuden hotellin, Lidingössä sijaitsevan Gåshagan sillan sekä Tukholman pörssitalon suunnittelijana.

Lähitulevaisuudessa Sandellin kädenjälki näkyy myös Pietarsaaressa. Kaupungin keskustan laitamille rakennetaan kolme Sandellin suunnittelemaa puukerrostaloa, jotka kohoavat korkeimmillaan seitsemään kerrokseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä olen syntynyt lähes samalla paikalla. Siihen aikaan kaupunin synnytyslaitos sijaitsi tuolla, Sandell osoittaa Myllymäen suuntaan.

Kaupungin kiinteistöyhtiö Ebba toimii vuokratalojen rakennuttajana. Kolmeen kerrostaloon tulee yhteensä 65 erikokoista vuokra-asuntoa, joista suurin osa on kaksioita. Kiinnostuneita on paljon, sillä listalla on jo yli 60 nimeä.

– Vuokrataso selviää sitten, kun hankinnat on tehty, sanoo Ebban toimitusjohtaja Åsa Björkman.

Puukerrostaloille haetaan parhaillaan rakennuslupaa. Rakentamispäätöstä ei ole vielä tehty. Björkman arvioi, että päätös tehdään ensi vuoden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talojen kantavien rakenteiden materiaali on ristiinliimattu massiivipuu. Julkisivu rakennetaan poltetusta puusta.

– Sain inspiraation Pietarsaaren kaupungin palosta, joka tapahtui lähes 200 vuotta sitten, kertoo Sandell.

Ruotsissa puurakentaminen on pidemmällä. Esimerkiksi Sandellin entisessä kotikaupungissa on jopa 20-kerroksinen puukerrostalo. Paloturvallisuus nousee ensimmäisenä esiin puukerrostaloista puhuttaessa.

– Tekniikka on kehittynyt, ja nykyisin puurakentaminen on täysin paloturvallista, sanoo Sandelle.

Sandell kertoo suunnitelleensa talot siten, että hän itsekin haluaisi asua niissä. Hänellä ei kuitenkaan ole aikomusta muuttaa, sillä hänellä on merenrantahuvila eteläisessä Pietarsaaressa, joka riittää hänelle tukikohdaksi vieraillessaan kaupungissa.

Muotoilija ja arkkitehti Thomas Sandell syntyi vuonna 1959 vesitornin vieressä, jossa synnytyslaitos sijaitsi siihen aikaan. Kuva: Tapio Lehtinen Kuva: Tapio Lehtinen

Sandellilla on vahvat siteet Pietarsaareen, sillä hän on viettänyt kesälomiaan kaupungissa lapsesta lähtien. Hän kuvailee synnyinkaupunkiaan kauniiksi ja viihtyisäksi.

– Kaupunki tarvitsee kolmea asiaa: asuntoja, asuntoja ja asuntoja. Rakentamisen tulisi tapahtua tiivistämällä kaupunkirakennetta, palkittu arkkitehti ehdottaa.

Tiivis kaupunkirakenne lisää elävöittää kaupunkia ja tuo kaupallista toimintaa keskustaan.

Profeetan nimitys ja esitelmä järjestetään Campus Allegrossa keskiviikkona kello 15.

Kerrostalojen ala-auloihin on tulossa lounge-tyyppisiä yhteistiloja. Kuva: Kiinteistö Oy Ebba Kuva: Kiinteistö Oy Ebba
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä