Miten valita oikea palvelu lainojen kilpailutukseen?

Kuva:

MAINOS -

 

Viimeisen puolen vuoden aikana varmasti lähes jokainen kuluttaja on törmännyt mainokseen, jossa kehotetaan kilpailuttamaan tai yhdistämään lainat. Kaiken mainosviestinnän keskiössä on arvolupaus rahan säästämisestä ja siitä, että kilpailuttamalla lainat elämä helpottuu.

 

Moni on hakenut olemassa olevat lainansa omasta tutusta kivipalkapankistaan, kuten Nordeasta tai netissä toimivien rahoituslaitosten, kuten Santanderin kautta.

 

Eniten tuntuvat mainostavan kuitenkin nyt palvelut, jotka eivät itse myönnä lainaa ollenkaan. Palvelut, kuten Sortter, Freedom Rahoitus ja Rahalaitos ovat esillä sekä katukuvassa, radiossa että TV:ssä – ja tietysti netissäkin.

 

Tämän artikkelin tarkoitus on valottaa sitä, miksi lainat kannattaa kilpailuttaa, miten lainankilpailutuspalvelut toimivat ja miten ja missä niitä voi vertailla keskenään.

Miksi lainojen kilpailuttaminen on niin ajankohtaista?

Lainoja kilpailuttavat palvelut eivät mainosta palveluitaan niin sanotusti turhaan. Tällä hetkellä on hyviä perusteluita sille, miksi olemassa olevat lainat, osamaksut ja luottokorttilaskut kannattaisi kilpailuttaa tai mahdollisuuksien mukaan yhdistää kokonaan uudeksi lainaksi.

 

Ensimmäinen syy on se, että Suomessa asetettiin koronakriisin myötä kesällä 2020 voimaanväliaikainen korkokatto. Rahaluottojen korot rajattiin 10% aikaisemmasta 20 prosentista. Väliaikaista lakia päätettiin jatkaa vuonna 2021 syyskuun loppuun saakka.

 

Olemassa oleviin lainoihin tämä ei kuitenkaan vaikuttanut, vaan ainoastaan korkokaton jälkeen otettuihin. Jos siis kuluttajalla on nyt kulutukseen otettua lainaa yli 10 prosentin korolla, laina kannattaa kilpailuttaa ja yrittää saada edullisempi korko nyt tiukemman korkosääntelyn aikaan.

 

Toinen syy on se, että voimaantullut laki ei koske ollenkaan osamaksuja tai luottokorttilainoja. Jostain syystä Suomen hallitus näki, että vain rahalainojen korkoja täytyy kiristää. Moni on siis saattanut korkolain voimaantulon jälkeen ottaa ikään kuin vahingossa liian kallista lainaa. Näin on voinut käydä esimerkiksi huonekalukaupan osamaksusopimuksen kanssa tai oman pankin luottokorttia käyttämällä.

 

Näiden lainojen kilpailuttaminen ja yhdistely alle 10 prosentin koron lainaksi on juuri nyt erittäin suotavaa, mikäli vain saa uuteen lainaansa paremmat ehdot.

Lainankilpailutussivustot ovat lainanhakijan ilmainen lounas 

Sanotaan, että ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan. Lainankilpailutuksessa näin ei ole. Lainat puolestasi kilpailuttavien pankkien käyttäminen on ilmaista ja niiden avulla voi oikeasti säästää rahaa, aivan kuten mainospuheissa luvataan.

 

Lainojen kilpailutuspalvelun käyttö etenee kutakuinkin näin:

1. Valitse sopiva lainankilpailuttaja (tästä lisää seuraavassa kappaleessa)

2. Valitse lainasumma, jonka haluat kilpailuttaa, eli nykyisen lainasi ja lainojesi loppusaldot

3. Valitse toivomasi takaisinmaksuaika

4. Täytä omat perustiedot, kuten henkilötunnus, osoite- ja yhteystiedot

5. Täytä perusteellisemmat tiedot, kuten ammattisi, tulosi ja menosi sekä asumismuotosi

6. Lähetä hakemus

Tämän jälkeen kilpailutussivusto lähettää hakemuksesi hetkessä eteenpäin useille kymmenille yhteistyöpankeilleen.

Alat pian saada tarjouksia useilta pankeilta vertailtavaksi. Koko prosessi on pitkälle automatisoitu ja etenee hyvin nopeasti sekä vaivattomasti. Jos löydät lainatarjouksista jonkin mikä miellyttää, voit vahvistaa sen verkkopankkitunnuksillasi. Rahat siirtyvät tilillesi yleensä 1-2 päivän kuluessa.

Yksi parhaista puolista prosessissa on se, että yhteenkään tarjoukseen ei tarvitse tarttua, jos ei halua. Mikäli et saa edullisempaa korkotarjousta kuin nykyisessä lainassasi, voit jättää lainat ottamatta, eikä tästä koidu sinulle mitään vaivaa tai kustannuksia. Kyseessä on siis riskitön tapa tarkistaa, voisiko lainaa saada edullisemmalla korolla.

 

Ainoa haitta, jonka tästä lainanhakijan ilmaisesta lounaasta saatat saada, ovat runsaat mainosviestit lainanoton jälkeen. Tästäkin selviää, kun peruuttaa mainosviestit ja uutiskirjeen omassa sähköpostissa.

Näin vertaat lainoja kilpailuttavia toimijoita 

Lainankilpailutuspalvelut mainostavat vertailevansa lainat asiakkaan puolesta ilmaiseksi ja vain muutamissa minuuteissa. Arvolupaus on houkutteleva ja hyödyn voi nähdä helposti.

 

Kuluttajan voi kuitenkin olla vaikea arvioida, mikä palvelu kannattaa valita omien lainojen kilpailuttamiseen. Vaihtoehtoja on useita ja tietysti jokainen kertoo olevansa se paras, nopein ja kattavin.

 

Tässä tilanteessavertailelainoja.fi:n kaltaiset puolueettomat vertailu palvelut ovat kätevä apu. Mainitussa palvelussa ei voi jättää lainahakemusta vaan ainoastaan lukea tietoa eri lainan kilpailuttajista ja lainaa myöntävistä pankeista.

 

Tieto on ilmaista ja sen avulla voi saada hyvän käsityksen siitä, missä lainan kilpailutus kannattaa tehdä. Kuluttaja voi huomata esimerkiksi Omalaina-palvelun TV-mainoksen ja lukea sittenkokemuksia Omalainasta, joiden perusteella muodostaa käsityksen Omalainan verrokeista. Mikä erottaa sen Rahalaitoksesta, Zmartasta, Lendosta tai Etua.fi sivustosta?

 

Löydät tietoa esimerkiksi siitä, kuinka monta pankkia kukin lainanvälittäjä kilpailuttaa, minkä kokoisia lainoja voit yhdistellä ja millä maksuajalla. Moni haluaa myös tietää palvelun omistavan yritykset taustatiedot ja sen, toimiiko asiakaspalvelu hyvin.

 

Usean lainakilpailuttajan kokeileminen ei ole tarkoituksenmukaista ainakaan lyhyen aikavälin sisällä.Asiakastiedon järjestelmän ansiosta tällainen toiminta voi aiheuttaa jopa sen, että lainaa ei myönnetä ollenkaan, koska järjestelmä havaitsee riskikäyttäytymistä. Jos olet järjestelmän mukaan hakenut useita lainoja lyhyen ajan sisällä, saattaa luottokelpoisuutesi heiketä oletetun ylivelkaantumisuhan takia.

 

Kilpailutuspalveluiden lisäksi kilpailutettavien pankkien tietoja voi tarkastellamyös tästä taulukosta.

Yhteenveto 

Aluehallintovirastonylläpitämä rekisteri luotonantajista kertoo, että pankkeja ja rahoituslaitoksia on todella paljon.

 

Jotta saisi itselleen varmasti edullisimman lainan, kannattaa tarjous pyytää mahdollisimman monelta luotonantajalta.

 

Vain harvalla on aikaa, halua ja viitseliäisyyttä tehdä kymmeniä lainahakemuksia.

 

Lainatarjouksia saattaisi tulla sekä sähköpostitse että puhelimitse. Osa pankeista saattaisi kutsua sinut konttorille tarkempaa lainaneuvottelua varten.

 

Lainojen kilpailuttamista on pidetty niin työläänä, että moni tyytyy ottamaan lainan sieltä, mistä sen helpoimmin uskoo saavansa (siis omasta pankista tai vanhastaan tutulta rahoituslaitokselta).

 

Lainankilpailuttajat ovat olemassa juuri siksi, jotta jokaisen meistä olisi mahdollisimman helppoa kilpailuttaa lainansa.

 

Kun teet yhden ainoan hakemuksen jonkin lainankilpailuttajan sivulla, lähtee sama hakemus kymmenille luotonantajille. Saat useita tarjouksia, mutta ne kaikki tallentuvat samaan paikkaan, eli lainankilpailuttajan asiakassivuille. Voit vertailla tarjouksia itsellesi sopivimpana ajankohtana ja valita kaikessa rauhassa parhaan lainan.

 

Aktiivista vaivannäköä vaaditaan vain muutama minuutti, ja koko prosessi etenee turvallisesti kotoa käsin.