Kulttuuri

Pikkukaupunkia kuvaavaa kirjailijaa kuumottaa, mutta niin pitääkin – Ville Verkkapuro suunnittelee toistakin kirjaa Pietarsaaresta

Ville Verkkapuro kertoi viime syksynä ilmestyneestä dokumentaarisesta romaanistaan Petestä, ja antoi samalla näytteen biisintekijän taidoistaan.
Ville Verkkapuro kertoi viime syksynä ilmestyneestä dokumentaarisesta romaanistaan Petestä, ja antoi samalla näytteen biisintekijän taidoistaan. Kuva: Pentti Höri

Viime viikolla saatiin nauttia pietarsaarelaistaustaisenVille Verkkapuron osaamisesta Runeberginviikon kirjailijaillassa. Eikä se sujunut ilman paria paljastustakaan.

Ensinnäkin Helsingin Sanomien esikoisromaanikilpailun finaaliin yltänyt Verkkapuro tunnusti, että positiivista huomiota kautta koko maan kerännyt Pete-romaani ei vastaa kaikilta osiltaan todellisuutta. Moderaattorina toiminutPhilip Teir, kirjailija itsekin, kyseli heti kättelyssä, miltä tuntuu olla Pietarsaaressa nyt kirjan kanssa.

– Erittäin jännittävältä, pakko sanoa. Kirja on dokumentaarinen, mutta se ei ole täysin totta. Olen koko ajan kauhun partaalla, miten tässä käy. Minulla on vähän syyllinen ja jännittynyt olo, ihan eri tavalla kuin missään muualla, Ville Verkkapuro vastasi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muusikkonakin nuornamiehenä Pietarsaaressa tunnettu Verkkapuro viihdytti tuvantäyteistä yleisöä myös kahdella omalla kappaleellaan – ensimmäisillä suomenkielisillä – jotka molemmat olivat jossain määrin Pete-teemaisia.

”Kaikki mitä kirjoitin, palvelee agendaa olla pienemmän puolella.” Ville Verkkapuro Kirjailija

Kirjaa vielä lukemattomille voidaan erittäin pelkistetysti kertoa, että siinä Ville-niminen päähenkilö jäljittää nuorena alkoholistina kuollutta isäänsä Peteä. Iso osa kirjasta sijoittuu lähimenneisyyden Pietarsaareen oikeinekin henkilöineen.

– On valtava selittelyn tarve, mutta samalla on ihanaa kun pääsee puhumaan ja pystyy vähän laajentamaan sitä totuudellisuuden tasoa.

Toinen paljastus tuli heti tilaisuuden jälkeen toimittajan kysyessä aiheesta. Ville Verkkapuro ei ole kirjoittanut vielä itseään ulos Jeppiksestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei, luulen kyllä että tämä tulee jatkumaan. Minulla on ollut muita juttuja mielessä, mutta tuntuu että tässä on ollut eniten voimaa. Tarina ei sinänsä ole päätöksessä, vaikka Peten tarina onkin.

Verkkapuron mukaan voidaan jossain määrin puhua jatko-osasta. Pete kakkosta ei ole kuitenkaan tulossa.

– Samoja asioita ja hahmoja siinä tulee varmasti olemaan... tuntuu vaikealta laittaa johonkin piste. Mutta on tämä kuumottaavaa touhua. Sen takia tämä onkin niin kivaa, Verkkapuro tuumi.

Yhdeksi illan teemoista nousi pikkukaupunkilaisuus, ja nimen omaan sen kuvaaminen niin, että paikat ja ihmiset tunteva kirjailija laittaa myös itsensä likoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla voitiin todeta se, että Pietarsaari on ollut esillä ruotsinkielisessä kirjallisuudessa mojovasti enemmän kuin suomenkielisessä – ja nämä kaksi maailmaa kohtaavat huonosti jos kohtaavat ollenkaan.

Philip Teirin kysymykseen, miltä tuntuu ottaa tulkintaoikeus tähän tarinaan, Ville Verkkapuro vastasi tähän tapaan:

– Onhan se aika röyhkeää. Kun kirjoitat jotain ja se on painettu, siihen tulee aina virallinen klangi – tämäkö on totuus? Kaikki mitä kirjoitin, palvelee agendaa olla pienemmän puolella. Pete on minun silmissäni marttyyri kaikille addikteille ja päähänpotkituille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä