Paikallisuutiset

Poliisi Pietarsaaren räjähdyksestä: "Tekijää epäiltiin jo tuhopoltoista, mutta näyttöä ei saatu"

Marraskuussa 1999 Pietarsaaren keskustaa vavisuttaneen räjähdyksen taustat olivat paikallispoliisille selvillä hyvin nopeasti tapahtuman jälkeen.

Tuolloin Pietarsaaren kihlakunnan poliisipäällikkönä toiminut, nyttemmin eläkkeellä olevaBo-Sanfrid Höglund kertoo, että räjähdyksessä itse kuollut pommimies oli ollut epäilyksen alaisena vuosia aiemmin tapahtuneiden tuhopolttojen ja uhkausten sarjassa.

– Heti kun miehen passi löytyi, tutkijamme osasivat yhdistää hänet näihin tapahtumiin. Myös pommimiehen aiotun kohteen omakotitalo oli ollut valvonnassamme, Bo-Sanfrid Höglund kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Porvoosta kotoisin ollut pommimies oli pitkäaikainen liiketuttava pietarsaarelaisen ompelutarvikkeiden tukkuliikettä pitäneen perheyrityksen omistajien kanssa.

Heillä oli ollut yhteisiä liiketoimia, mutta 1990-luvun alussa suhteisiin oli ilmeisesti tullut särö. Kaunansa hän oli kuitenkin pitänyt sisällään, mutta valinnut toisen tien antipatiansa purkamiseksi.

Lokakuussa 1990 pietarsaarelaisyrityksen toimitila Kuusisaaressa yritettiin polttaa. Yöllinen tekijä oli porannut reiän rakennuksen seinään ja valuttanut sen kautta palavaa nestettä sisätiloihin. Palo oli kuitenkin sammunut alkuunsa, ja vahingot jäivät sillä kertaa vähäisiksi.

Tammikuussa 1991 tuhopolttaja iski toistamiseen, ja tällä kertaa liike kärsi mittavia vahinkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Molempien tapausten jälkeen pietarsaarelaisyrittäjät saivat nimettömiä uhkauskirjeitä, joissa heitä kehotettiin muun muassa lopettamaan liiketoimensa pahempien seurausten välttämiseksi.

Tapaukset jäivät tuolloin selvittämättä. Bo-Sanfrid Höglundin mukaan porvoolaismiestä vastaan ei löydetty tutkinnassa riittävästi todisteita.

– Tuhopoltto on vakava rikos. Jos poliisilla olisi ollut vahvaa näyttöä, hänet olisi pidätetty. Ketään ei kuitenkaan voida pidättää ilman konkreettisia todisteita, Höglund sanoo.

Pommimiehellä oli Pietarsaareen marraskuussa 1999 tullessaan jälleen uhkauskirje taskussaan. Hänen lopullista aikomustaan räjähteen suhteen ei ollut mahdollista aukottomasti selvittää, mutta kirjeen olemassaolo viittaa siihen, että räjäyttäminen ei ehkä ollut kuitenkaan ensisijaisena tarkoituksena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miehen todettiin toimineen kaikilla kerroilla yksin.

Tekijä oli todellakin nähnyt vaivaa rakentaakseen tekohetkillä itselleen alibin. Marraskuussa 1999 hän oli matkustanut liikematkalle Itävaltaan omalla autollaan. Sieltä hän oli tullut junia ja linja-autoja käyttäen Ruotsiin ja Haaparannan kautta Suomeen.

22. marraskuuta hän oli päätynyt Kokkolaan, missä hän oli jättänyt osan tavaroistaan rautatieaseman säilytyslokeroon. Myöhemmin tutkittujen valvontakamerakuvien perusteella hänellä oli jo tuossa vaiheessa ollut räjähdelaukku mukanaan.

Mistä hän sai tarpeet latauksen valmistamiseen, ei tutkimuksissa selvinnyt.

Höglundin mukaan hänen todettiin kuitenkin vielä soittaneen Kokkolasta omaisilleen antaen ymmärtää, että olisi edelleen Itävallassa.

Poliisi tuli teon taustojen kanssa julkisuuteen vasta pari päivää räjähdyksen jälkeen. Tuona aikana Pietarsaaressa liikkuivat luonnollisesti mitä villeimmät huhut siitä, mistä räjähdyksessä oli kyse.

Epätietoisuus poiki myös pelkoja muun muassa siitä, voivatko samanlaiset tapahtumat jatkua.

– Poliisi keskittyi siihen, että tutkinta suoritetaan loppuun. Oli tärkeää saada tekijä selville, ja ettei kyse ollut mistään terrorismista vaan yksittäisen tekijän rikoksesta, vaikkakin se oli niin huomiota herättävä, Bo-Sanfrid Höglund sanoo.

Tilastollisesti Pietarsaaren tapaisessa pikkukaupungissa sattuu vastaavanlaisia rikoksia hyvin harvoin.

– Harvinaista se on, ja toki sitä silloin ihmeteltiin, miten tässä ympäristössä voi jotain tällaista tapahtua. Tämä herätti huomiota paitsi kansallisesti, myös maan rajojen ulkopuolella. Rikostilastot olivat ainakin tuohon aikaan suhteellisen alhaisia tämän kihlakunnan alueella.

Bo-Sanfrid Höglundin mukaan tapausta puitiin myös poliisin sisäisissä keskusteluissa paljon. Päivittäisillä kahvitauoilla asiaa käytiin läpi, mutta varsinaista debriefingiä eli psykologista purkua ei järjestetty.

– Nykyään on selvää, että sellainen järjestettäisiin.

Pietarsaaren pommista 20 vuotta: pitkään pimeänä pysynyt rikossarja katkesi ja ratkesi tekijän kuolemaan – kaupunki painajaisen kourissa päiväkausia

Muutaman metrin päässä pommista ollut Mikael Nyberg pelastui kuin ihmeen kaupalla: "Näin etuhuoneen kaluston lentävän silmieni edestä ikkunoiden läpi takapihalle"

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä