MAINOS

Vältä yllätykset: kuinka lainaehtoja tulisi vertailla

MAINOS -

Lainan hakeminen ei ole tänä päivänä vaikeaa. Pankkien lisäksi lainoja myöntävät useat rahoituslaitokset, joita löytyy varsinkin netissä. Nykyään lainatarjouksia ei myöskään tarvitse hakea yksitellen joka laitokselta, vaan niitä voi pyytää helposti yhdellä kerralla. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että jokaisen lainan ehtoihin tulisi myös tutustua tarkasti.

Lainaehtoja lukemalla ja niitä vertailemalla voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä ja voit jopa säästää rahaa. Vaikka ehtojen lukeminen voi viedä hetken, se kannattaa kuitenkin tehdä, koska kyseessä on monesti pitkäaikainen muutos talouteesi: joudut maksamaan lainaa takaisin useampia kuukausia ja jopa vuosia.

Tänä päivänä lainojen vertailu on myös tehty helpoksi. Etenkin kun vertaa lainaa netissä, on sitä varten useita työkaluja, joista näet heti eri lainojen tärkeimmät ehdot sekä erot. Vertailu on samalla maksutonta ja nopeaa, joten sen tekoon ei tulisi olla mitään esteitä. Lainaehtojen vertailussa tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota muutamaan kriittiseen kohtaan, jotka olemme listanneet alle.

Ylimääräiset kulut yllättävät

Hämmästyttävän moni katsoo lainaa hakiessa vain mainoksissa esitettyä korkoprosenttia, joka ei kuitenkaan ole ainoa kuluerä, mikä lainoissa on. Tiesitkö esimerkiksi, että joudut maksamaan tilinhoitomaksuja ja avausmaksun? Jotkut rahoituslaitokset ottavat vielä erillisen palkkion lainan nostamisesta, etenkin jos se nostetaan useissa erissä.

Kyse ei siis ole pelkästään kuukausittaisesta lyhennyksestä. Jokainen laina sisältää koron, koska ilman sitä lainan antaminen ei olisi kannattavaa lainanantajalle. Tärkein asia on kuitenkin katsoa mainoksissa esiintyvän nimelliskoron sijaan todellista vuosikorkoa, johon on sisällytetty lainan kaikki muutkin kulut. 

Erot pankkien ja netin lainanantajien ehtojen välillä

Pankit ja netin kautta lainaa myöntävät tahot ovat yleensä ehdoiltaan hyvin erilaisia. Kun samaa lainaa saisi pankista pelkästään vakuuksien kanssa, voit hakea yhtä suuren summan kulutusluottoa netistä - ilman vakuuksia. Luonnollisesti jälkimmäinen vaihtoehto vetää puoleensa, mutta kannattaa vertailla myös pankkeja ja netin rahoituslaitoksia keskenään.

Vaikka ensikuulemalta pankkien lainaehdot kuulostavat tiukemmalta ja lainan hakemisessa kestää pidempään, saat kuitenkin siitä palkkioksi yleensä matalammat korot ja pidemmän laina-ajan. Pankit antavat myös huomattavasti suurempia summia lainaa kuin netissä, jonka maksimiraja on monesti 100 000 eurossa. 

Älä myöskään tyydy pelkästään omaan pankkiisi, vaan vertailuta useimpien pankkien lainat keskenään. Täten löydät taatusti itsellesi parhaimman vaihtoehdon ja voit säästää satoja euroja vuodessa pelkästään alhaisimmilla koroilla ja lainan muilla kustannuksilla.

Älä hyväksy ensimmäistä hyvältä kuulostavaa lainaa

Tietyt lainavaihtoehdot hypähtävät taatusti esille lähes välittömästi lainoja vertaillessa ja kilpailuttaessa. Älä kuitenkaan tartu kiireellisesti ensimmäiseen hyvältä kuulostavaan tarjoukseen, vaan lue sen lainaehdot tarkasti läpi useampaan otteseen. Ne voivat sisältää ehtoja, joiden ansiosta lainan maksaminen voi muuttua myöhemmin vaikeaksi. 

Lainaehtoja lukiessa on hyvä tarkistaa se, miten lainassa on varauduttu mahdollisiin rahamarkkinoiden suuriin muutoksiin ja miettiä, miten se vaikuttaa lainan takaisinmaksuun. Päätä siis omassa rauhassa, mikä laina olisi sopiva sinulle.