Paikallisuutiset

Tunkua maan ainoan nikotiinipussitehtaan töihin Pietarsaaressa - Visioissa siintää 500 miljoonan purkin vuosituotanto

Sam Stenbergillä, Suomen maajohtajalla on hymy herkässä kun saa olla mukana luomassa uutta alaa maahan. Enemmistö ensimmäisen tuotantolinjan osista on saapunut. Kuva: Pirkko Högkulla

Strengbergs Habit Factory tarjoaa alkuvaiheessa 25 työpaikkaa, joihin oli hakijoita lähes 240. Ensimmäistä tuotantolinjaa on määrä päästä testaamaan keväällä.

Nikotiinipussien tuotannon Pietarsaaressa aloittava Strengbergs Habit Factory käynnistelee toimintaansa suunnitelmien mukaan. Sofianlaaksonkadulta ostetussa tehdaskiinteistössä ovat valmistelut tuotannon käyntiin polkaisemiseksi täydessä vauhdissa. Tiloja on muokattu sopiviksi remontilla ja pikkufiksauksella, rekrytointivalinta on käynnissä ja ensimmäiseen tuotantolinjaan odotellaan viimeisiä osia.

Tarjolla olevat 25 työpaikkaa houkuttelivat peräti 237 hakemusta.

– Hakijoiden suuri määrä yllätti positiivisesti, mikä oli itselleni samalla aika työllistävä yllätys sillä tein ensimmäisen kartoituksen itse, kuvaa Suomen maajohtaja Sam Stenberg.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuotantoon hakeneista enemmistö, 70 %, on naisia.

– Haastatteluun valikoitui fifty-fifty. Haastatteluista osa on tehty ja työntekijöitä on jo palkattu tuotantoon, avainasiakaspäällikön tehtäviin, myyntiin ja konttoriin

Tuotannon työpaikat kiinnostivat paitsi paikallisesti myös Kokkolan ja Vaasan seudulla. Myyntipuolelle hakemuksia tuli ympäri Suomea.

Ensimmäisen tuotantolinjan osista on saatu etikettikone, tarkistusvaaka ja tukkipakkari, joka pakkaa 10 rasiaa muoviin yhdeksi torniksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä puuttuu itse pussittaja, joka laittaa pusseihin tuotteen pääaineen eli biomassan. Pussittajaakin odotellaan saapuvaksi piakkoin Saksasta.

Tuotantolinjaa on tarkoitus ryhtyä asentamaan tammikuun puolen välin paikkeilla ja helmikuun aikana päästään ajamaan testejä.

– Ruotsin tehtaalla on identtinen linja joten koulutus itse työhön tapahtuu siellä, kuuluvat suunnitelmat.

Yhden linjan tuotantokapasiteetti on 40 miljoonaa purkkia vuodessa. Jo ensi vuonna kapasiteetti on tarkoitus tuplata toisen tuotantolinjan myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tehtaan nykyiset tilat, yhteensä 2000 neliötä, sijaitsevat kahdessa kerroksessa; kellarista löytyvät pukuhuoneet, ruokasali ja konttori.

Prosessin kierrosta saadaan hyvä ja virtaviivainen.

– Raaka-aineet tulevat yhdestä ovesta sisälle ja menevät toisesta ulos ja siinä välissä ne työstetään valmiiksi tuotteeksi.

– Toiminnan alkuvaiheessa tuotteita tulee Ruotsista ja ne pakataan Pietarsaaressa.

Viiden vuoden visioissa siintää lisätilan rakentaminen tontille, kaikkiaan 8 tuontantolinjaa ja 150 työntekijää.
Nikotiinipussit ovat tulossa tupakkaverotuksen piiriin, mitä Sam Stenberg kertoo pitävänsä myönteisenä asiana. Verotus nostaa yhden nikotiinipussipurkin hintaa 2-2,50 eurolla. - Hinnan nousu on kyllä vähän turha kova, hän kokee. Kuva: Pirkko Högkulla

Viiden vuoden visioissa siintää lisätilan rakentaminen tontille - rakennusoikeutta on jäljellä parituhatta neliötä - kaikkiaan 8 tuotantolinjaa ja 150 työntekijää.

Kahdeksalla linjalla pystytään tekemään 500 miljoonaa purkkia vuodessa. Toimintaa Pietarsaaressa on tarkoitus kasvattaa merkittävästi, sillä Ruotsin tehtaassa tulevat seinät vastaan.

– Tuotannosta suuri enemmistö tulee menemään maailmalle, vain noin viisi prosenttia jää Suomeen. Markkinoita tuotteelle löytyy, mutta tekijäkapasiteetti on rajoittunut. Meille onkin tullut viikoittain kyselyjä voidaanko toimia alihankkijoina. Siihen ei lähdetä, vaan panostetaan pelkästään omaan tuotantoon, Sam Stenberg huomauttaa.

Hauskaksi ja jännittäväksi maajohtaja kuvaa mahdollisuutta saada olla mukana luomassa maahan kokonaan uutta alaa ja tehdä jotain, mitä ei ole ennen tehty. Muualla Suomessa ei ole nikotiinipussitehdasta tällä hetkellä.

– Eikä ole esimerkiksi säännöstöä siitä minkä standardin alle tuotantolaitos rakennetaan, minkä alan viranomainen voi auttaa ja minkä työehtosopimuksen alle ala kuuluu. Sovellamme elintarvikestandardia. Ruotsissa nikotiinipussien tuotanto on elintarviketuotannon alla, Stenberg mainitsee.

”Veromerkki nostaa tuotteen hintaa, mutta samalla valvonta lisääntyy ja tulee säännöstelyä, mikä on hyvä”.

Savuttomat nikotiinituotteet kuten nikotiinipussit ovat tulossa tupakkaverotuksen piiriin, mitä Sam Stenberg kertoo pitävänsä myönteisenä asiana. Nikotiinipussien säätäminen tupakkaverolain alaisiksi tuotteiksi oli tiedossa Pietarsaaren tehdasta suunniteltaessa.

– Veromerkki nostaa tuotteen hintaa, mutta samalla valvonta lisääntyy ja tulee säännöstelyä, mikä on hyvä. Tällä hetkellä on saatavilla tuotteita, joilla ei ole mitään asiaa markkinoille, hän katsoo.

Strengbergs Habit Factoryn koko tuotanto tulee olemaan veronalaista kun tehdas alkaa tuottamaan ensi vuoden puolella.

Verotus nostaa yhden nikotiinipussipurkin hintaa 2-2,50 eurolla. Tällä hetkellä myytävistä nikotiinipusseista ei kanneta tupakkaveroa.

– Hinnan nousu on kyllä vähän turha kova, Stenberg kokee.

– Pelottaa myös vähän antaako hinnan nousu mahdollisuuden harmaalle tuonnille maista, joissa verotus on pienempi. Näin verohyöty ei välttämättä olisi niin suuri kuin se voisi olla jos tarjoutuu mahdollisuus laittomalle maahantuonnille, hän pohdiskelee.

Suomen tällä hetkellä ainoa nikotiinipussitehdas sijaitsee omassa tehdaskiinteistössä Sofianlaaksonkadulla. Tiloja on tarkoitus laajentaa tontilla. Kuva: Pirkko Högkulla

Strengbergs Habit Factoryn omistaa Ruotsissa toimiva ja siellä Klint ja Fix -merkkisiä nikotiinipusseja vuodesta 2019 valmistanut Habit Factory in Sweden, jonka puolestaan omistaa ex-urheilija Ara Abrahamian. Pietarsaaressa aletaan tuottaa samoja tuotemerkkejä.

Strengberg-nimen käyttöä yritys on kuvannut kunnianosoitukseksi Pietarsaaren lähes 250-vuotiselle tupakkateollisuusperinteelle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä