Paikallisuutiset

Nikotiinipussien valmistus alkaa Pietarsaaressa – Uusi tehdas tarjoaa jopa 150 työpaikkaa

Michael Pettersson ja Sam Stenberg rakentavat Pietarsaaren nikotiinipussiteollisuutta. Uusi tehdas kantaa Strengbergin tupakkatehtaan nimeä, mutta aloittaa toimintansa Sofianlaaksokadulta ostetussa kiinteistössä. Kuva: Pirkko Högkulla

Strengbergs Habit Factory käynnistää loppuvuodesta ensimmäisen tuotantolinjan Sofianlaaksonkadulta ostetussa kiinteistössä. Uusi tehdas tarvitsee ensimmäisen vuoden aikana noin 30 työntekijää.

Tupakkatehtaasta tunnettu Strengbergin nimi tekee paluun pietarsaarelaiseen elinkeinoelämään neljännesvuosisadan tauon jälkeen kun nikotiinipusseja valmistava Strengbergs Habit Factory alkaa käynnistellä tuotantoaan kaupungissa. Muualla Suomessa ei ole nikotiinipussitehdasta tällä hetkellä.

Tuotantotilat, noin 200 neliötä, on hankittuna Sofianlaaksonkadulta. Työntekijöiden rekrytointi alkaa syyslomien jälkeen ja ensimmäinen tuotantolinja on tarkoitus polkaista käyntiin joulukuussa. Kyse on ensi vaiheessa noin 5 miljoonan euron investoinnista.

– Palkkaamme yhteensä 30 työntekijää vuoden sisällä ja rekrytointi alkaa heti syyslomien jälkeen. Uusi tuotantoväki koulutetaan tehtäväänsä Ruotsin Habit Factoryssä, jossa on koneet ja taito, kuvaa Suomen maajohtaja Sam Stenberg.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työvoiman tarve on kaikkiaan noin 150 työntekijää, jolloin vuotuinen tuotanto pyörii 40 miljoonassa purkissa.

”Nikotiinipussien tuotanto sopii hyvin Pietarsaareen, josta löytyy lähes 250-vuotinen perinne tupakkateollisuudesta”.

Tehdastilat Sofianlaaksonkadulla remontoidaan Stenbergin mukaan elintarvike- ja lääketeollisuuden standardien mukaisesti täyttämään mahdollisimman korkeat laatu- ja hygieniavaatimukset.

– Laboratorioissa tapahtuu tuotekehittely, eri makujen esille ottaminen, raaka-aineiden testaaminen ja mm. tuote-erien seuraaminen. Laatukontrolli on a ja o alusta loppuun.

– Raaka-aine ja purkit tulevat alussa Ruotsista, mutta etsimme paikallisen ruiskupajan, joka pystyy tekemään purkit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Stenberg huomauttaa, että mielellään oltaisi menty takaisin Strengbergin vanhoihin tehdastiloihin, mutta pelkästään jo logistisesti olisi ollut vaikeaa tuoda Skatan kaduille rekkoja tuotteita hakemaan.

Strengbergs Habit Factoryn omistaa Ruotsissa toimiva ja siellä Klint ja Fix -merkkisiä nikotiinipusseja vuodesta 2019 valmistanut Habit Factory, jonka puolestaan omistaa ex-urheilija Ara Abrahamian. Pietarsaaressa aletaan tuottaa samoja tuotemerkkejä.

Idean isänä on pietarsaarelaislähtöinen, Sveitsissä pitkään asunut ja nikotiinialalla kauan työskennellyt Michael Pettersson, joka vastaa Ruotsin Habit Factoryssä mm. Sveitsin ja Englannin markkinoista. Hän toimii myös hallituksen puheenjohtajana.

– Nikotiinipussien tuotanto sopii hyvin Pietarsaareen, josta löytyy lähes 250-vuotinen perinne tupakkateollisuudesta. Ehdotukseni taustalla on henkilökohtaisesti lisäksi tunneperäinen syy. Isoisäni työskenteli aikoinaan tupakkatehtaalla. Strengbergs Habit Factory on kunnianosoitus historialle ja menneiden sukupolvien tekemälle työlle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi viime keväänä yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävien nikotiinipussien luokitellun lääkkeeksi, minkä jälkeen nikotiinipusseja on voinut ostaa kaupoista ja kioskeista laillisesti. Suomessa myytävät nikotiinipussit saavat sisältää enintään 20 milligrammaa nikotiinia. Nikotiinipussista käytetään myös nimitystä valkoinen nuuska, tupakaton nuuska ja nikotiininuuska. Kyse on pienestä pussista, joka laitetaan ylähuulen alle.

Strengbergs Habit Factory Ab Oy

Uusi yritys, joka alkaa valmistaa nikotiinipusseja Pietarsaaressa.

Omistajana Habit Factory in Sweden/ex-urheilija Ara Abrahamian Ruotsista.

Tuotantotiloiksi on ostettu Sofianlaaksonkadulta kiinteistö, joka remontoidaan elintarvike- ja lääketeollisuuden standardien mukaisesti.

Ensimmäinen tuotantolinja asennetaan joulukuussa.

Vuoden sisällä palkataan ensimmäiset 30 työntekijää, rekrytointi käynnistyy syyslomien jälkeen. Työntekijöitä tarvitaan jopa 150.

Suomen maajohtajana toimii pietarsaarelainen Sam Stenberg.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä