MAINOS

Kokkola kuuntelee myös lapsia ja vanhuksia


Lapset ovat meidän tulevaisuutemme, mutta miksi lapsiperheiden kannattaa asua juuri Kokkolassa?

- Välimatkat kouluihin, päiväkoteihin ja harrastuksiin ovat sopivat varsinkin keskustan alueella. Turvallisuus ja esteettömyys on huomioitu kevyenliikenteenväylillä, sivistysjohtaja Peter Johnson sanoo.

 Lapset saavat vapaasti telmiä päiväkotien ja koulujen pihoilla.

- Täällä on palveluita, puistoja ja paljon tekemistä. Lapset saavat vapaasti telmiä päiväkotien ja koulujen pihoilla. Meillä on myös paljon harrastusmahdollisuuksia: mäkihyppy taitaa olla ainoa laji, joka meiltä puuttuu, varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaakso jatkaa naurahtaen.

Kytölaakso kertoo, että kaikille varhaiskasvatusta haluaville perheille on pystytty järjestämään varhaiskasvatuspaikka eikä ryhmäkokoja ole vielä tarvinnut nostaa.

- Uusiin päiväkoteihin on aina tunkua, koska ne on suunniteltu viimeisimpien oppimisympäristöjen mukaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että hyvä henkilöstö rakentaa vanhoistakin tiloista todella hyvän oppimisympäristön.


Lapset ovat tasa-arvoisia kuntalaisia

Johnson muistuttaa, että korkea syntyvyys ja terve väestörakenne ovat kaupungin elinvoimaisuuden perusta. Siksi palveluita on kehitettävä jatkuvasti.

Jotta lasten mielipiteet otettaisiin entistä paremmin huomioon, on Kokkola hakenut Unicefilta Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta. Tunnustuksen saadakseen kaupungin tulee arvostaa lasten oikeuksia, kuunnella lasten mielipiteitä ja kohdella lapsia tasa-arvoisina kuntalaisina.

Toivottavasti lapset kokevat, että Kokkola on hymyilevä kaupunki.

- Hyöty tulee lapsille ja nuorille, mutta tunnustus lisää tietysti myös kaupungin vetovoimaisuutta. Toivottavasti lapset kokevat, että Kokkola on hymyilevä kaupunki, Johnson toteaa.

Tunnustuksen vaatimat asiat on huomioitu myös uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa, joka lisää yhteistyötä huoltajien ja yhteistyökumppaneiden välille. Jo nyt päiväkodit ja koulut ovat tehneet yhteistyötä esimerkiksi senioripalveluiden kanssa.

- Lapset ovat käyneet esiintymässä ja laulamassa vanhusten palveluasunnoissa. Lapset saavat mahtavan yleisön ja vanhukset virikkeitä, joten kaikki ovat äärettömän tyytyväisiä, Kytölaakso hymyilee.

Kun lapset huomioidaan tasa-arvoisina kuntalaisina, tulee samaa soveltaa myös ikäihmisiin. 

Kun lapset huomioidaan tasa-arvoisina kuntalaisina, tulee samaa soveltaa myös ikäihmisiin. Soiten senioripalveluiden toimialajohtaja Maija Juolan mielestä Kokkola on ihmisläheinen kaupunki, joka tarjoaa vanhuksille paljon kulttuuria ja liikuntaa.

- Täällä on sellainen tapa, että naapuria autetaan. Jos vanhus on pulassa, nuoret rientävät heti auttamaan, Juola kiittelee.


Ikäihmisten kokemusta tulee arvostaa

Juola kehuu etenkin Kokkolan kulttuuri- ja liikuntapalveluita. Korttelikävelyryhmät ja esteettömät kuntosalit saavat vanhukset liikkeelle. Ystäväpalvelutoiminnan avulla vanhus pääsee vapaaehtoisen kanssa esimerkiksi kenkäostoksille tai teatteriin.

- Ikäihmiset erotellaan usein omaksi ryhmäkseen, mutta he ovat kuitenkin mukana normaalissa arjessa ja elämässä muiden kaupunkilaisten kanssa. He tuovat mukanaan oman näkemyksensä ja kokemuksensa, joten he ovat Kokkolalle valtava rikkaus.

Juolan mielestä etenkin esteettömyyttä täytyy kehittää.

Esteettömän asumisen mahdollistaminen on meillä iso kehittämiskohde.

- Euroopassa on esteettömiä kortteleita eli ympäristö tukee vanhusten ja muiden liikuntarajoitteisten asumista ja liikkumista. Esteettömän asumisen mahdollistaminen on meillä iso kehittämiskohde: kävelyreitit pitää suunnitella paremmin ja jos kerrostaloon tehdään hissi, pitää muistaa, ettei hissiin saa olla porrasta.

Itsenäinen asuminen kunnioittaa vanhusten itsemääräämisoikeutta. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta onneksi palveluasuntoihin, seniorihoitoon ja laitoshoitoon ei ole jonoja.


Miten Kokkolasta voisi tehdä vielä paremman kaupungin lapsille ja vanhuksille? Kerro mielipiteesi vastaamalla kyselyyn, joka löytyy täältä.