Paikallisuutiset

Monitoimipuistosta iloa ja terveyttä kaupunkilaisille – pietarsaarelaisvaltuutettu Mervi Rantala sijoittaisi erityisesti ikäihmisten hyvinvointiin: ”Edelliset suunnitelmat turhan kalliita.”

Pietarsaareen on vuosien varrella ehdotettu rakennettavaksi kaikenikäisille ihmisille tarkoitettua aktiviteetti- eli monitoimipuistoa. Viimeksi tällaisen aloitteen jätti pari vuotta sitten valtuutettu Patrik Hellström (kd), ja sen allekirjoitti kaikkiaan 28 kaupunginvaltuutettua.

Asiaa pohtimaan asetettiin viime vuonna istunut virkamiestyöryhmä. Se päätyi suosittamaan puistolle paikkaa Koulupuistossa. Alue levittäytyisi nykyisin vaatimattoman tasoisen lasten leikkipaikan ympärille lukion ja Victor Schaumaninpuistikon väliselle alueelle.

Sinne mahtuisi paitsi leikki- ja liikuntatoimintoja, myös pieni amfiteatteri sekä kahvila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnes törmättiin vanhaan tuttuun esteeseen, rahaan. Tekninen palvelukeskus arvioi hankkeen kustannuksiksi noin puoli miljoonaa euroa.

”Satsaisin kyllä tähän. Ne rahat tulevat takaisin moninkertaisesti.” Mervi Rantala

Ajatuksena oli kattaa kuluja paitsi kaupungin budjetista, myös avustusvaroista ja lahjoituksista.

Tekninen lautakunta päätti viime joulukuussa jättää asian tälleen, eli valmistelua ei ainakaan toistaiseksi jatketa.

Lautakunnan jäsenMervi Rantala (sdp) jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän lähtisi mieluusti hankkeeseen, jonka katsoo hyödyttävän kaikenikäisiä pietarsaarelaisia vieläpä kannattavalla tavalla.

– Uskon kustannuslaskelmien menneen yläkanttiin. Emme tarvitse puistoon mitään kahvilaa, joka nostaa kustannuksia. Lähden siitä, että hanke tulisi maksamaan korkeintaan 300 000 euroa, Rantala perustelee.

Hän ottaa esimerkin varsin läheltä. Evijärvelle nousi pari vuotta sitten liikunnallinen monitoimipuisto, johon kului rahaa vajaat 200 000 euroa. Siellä toimijoina olivat urheiluseura-aktiivit, jotka panostivat tekemiseen runsaasti talkootyötä.

Lopputulos on suunnilleen samanlainen, kuin mihin Mervi Rantala tähtäisi Pietarsaaressakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matalan kynnyksen puistoon tulisi paitsi leikki- ja liikuntavälineitä pienimmille, myös ulkoliikuntalaitteita aikuisille.

Erityisesti Rantala ajattelee ikääntyvää väestöä.

– Kunnille jää maakunta- ja soteuudistuksessa hyvinvoinnin ja terveyden edistämispalvelut. Me emme ole tehneet tarpeeksi ikääntyvän väestön liikkumisen ja toimintakyvyn ylläpitämisen eteen, Rantala sanoo.

– Olen sitä mieltä, että tällainen säästäisi todella paljon sosiaali- ja terveydenhuollon resursseja.

Aktiviteettipuistosta olisi Rantalan mukaan hyötyä kaikille ikäryhmille. Hän sanoo kuulleensa nimenomaan ikääntyviltä toiveita esimerkiksi tasapainoradasta ja muista kuntolaitteista, joita olisi helppo käyttää.

– Kotipalvelun asiakkaissa on paljon ihmisiä, joiden lihasvoima ja sitä kautta toimintakyky on heikentynyt. Heille tulee kaatumisvammoja. Jonkin lonkkaleikkauksen kustannukset ovat kymmeniä tuhansia euroja. Yli 65-vuotiaiden kaatumistapaturmien hoitokulut olivat meillä eräänäkin vuonna lähes miljoona euroa.

Yhden kotipalvelun asiakkaan hoitaminen maksaa Mervi Rantalan mukaan 40 000 euroa vuodessa.

– Voisimme säästää paljon rahaa ja tarjota pietarsaarelaisille hyvinvointia ja elämänlaatua ihan toisella tavalla. Satsaisin kyllä tähän. Ne rahat tulevat takaisin moninkertaisesti.

Monitoimi- tai aktiviteettipuiston tulisi sijoittua kaupungin keskustaan, palvella kaikkia ikäryhmiä ja olla luonnollisesti käyttäjälleen maksuton.

Koulupuistoa sijoituspaikkana Mervi Rantala sen sijaan epäilee.

– Se on RKY-aluetta [rakennettu kulttuuriympäristö], joten sinne voi olla vaikeaa saada rakennuslupaa tällaiselle. Puiston voisi sen sijaan sijoittaa Messukentän alueelle, johon parhaillaan rakennetaan jo skeittipuistoa, Rantala esittää.

Hän toivoo, että hanke nousisi vielä uudelleen esiin syksyn talousarvioneuvotteluissa.

Evijärvelle valmistui vastaavantyyppinen kaikenikäisten monitoimipuisto viime kesänä. Hanke vaati pitkän prosessin, johon tarvittiin lopulta paikallisen urheiluseuran ja aktiivisten yksityisten panostusta.

– Kunnalta ei ollut saatavissa tällaisia rahoja. Lähdimme seurana vetämään hanketta, jolloin oli mahdollista myös saada ely-keskukselta rahoitusta, yrittäjä ja Evijärven Urheilijoiden varapuheenjohtajaPetteri Laukkonen kertoo.

Lopulta kunta tuli mukaan 20 000 euron suoralla tuella. Seura sijoitti hankkeeseen saman verran, loppu rahoitus tuli ely-keskuksen ja EU:n varoista. Hintaa talkootöineen puistolle kertyi 180 000–190 000 euroa.

Vapaaehtoisten työpanoksella säästettiin kymmeniä tuhansia euroja, mutta samalla puuhaa todella riitti.

– Ydinporukka jaksoi illasta ja viikonlopusta toiseen. Talkoilla en enää lähtisi noin isoa hanketta tekemään. Laskin itsellenikin yli 1 000 työtuntia, idean puuhamies Laukkonen huokaa.

Urakka on kuitenkin kannattanut. Nyt Evijärven liikuntaleikkipuistoon tullaan paitsi omasta kunnasta, myös Lappajärveltä, Kortesjärveltä, Teerijärveltä, Kaustiselta ja Vetelistä asti. Lähiseudulta ei löydy mitään vastaavaa.

Erityisesti lapsiperheet ovat löytäneet Evijärven puistoon hyvin. Kuntolaitteet on suunniteltu niin, että niitä voivat käyttää kaikki vauvasta vaariin.

– Vanhempaa väkeä saisi olla enemmänkin. Ajatus on, että puisto aktivoisi myös mummoja ja vaareja, jotka tulevat lasten kanssa sinne. Samalla he voisivat pitää itsestään huolta, Petteri Laukkonen haastaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä