MAINOS

Lainan hakeminen - mitä asioita tulee ottaa huomioon?

MAINOS -

Monissa tilanteissa lainan hakeminen on viisasta. Hallittu lainan ottaminen antaa mahdollisuuksia, jotka eivät avautuisi lainkaan tai auttamatta liian myöhään, mikäli käytettävissä olisivat vain omat säästöt. Nykyisin lainan hakeminen onnistuu kätevästi netin kautta ja lukemattomia lainapalveluja vertaillessa lainan hakijaa auttavat  lainavertailupalvelut kuten omalaina.fi, joissa haluttu lainatuote kilpailutetaan yhdellä hakemuksella jopa kymmenien luotonantajien kesken.

Millainen laina pitäisi ottaa?

Lainanottoa miettiessä, ensimmäisenä kannattaa päättää, mikä lainatyyppi olisi lainan tarpeeseen sopivin. Yleisin lainamuoto on kulutusluotto. Se on yleensä suuruudeltaan 1000 - 50 000 euroa ja maksetaan pois 1 - 15 vuoden kuluessa. Kulutusluotolle ei ole eritelty mitään tiettyä käyttötarkoitusta. Esimerkiksi remonttia varten otettavaa kulutusluottoa usein kutsutaan remonttilainaksi, mutta ehdoissa ei eritellä erikseen käyttötarkoitusta ja ehdot ovat samat kuin muissakin kulutusluotoissa. Joustoluotto on joustava kulutukseen suunnattu luotto, jossa tietyn summan sijaan lainaaja saa luottorajan, jonka hän voi maksimissaan nostaa lainan ehtojen mukaan. Tässä on etuna kulutusluoton sijaan se, että koko määrää ei tarvitse nostaa ja korkoa ja kuluja kertyy vain käytetystä luotosta.

Suuremmissa hankinnoissa tulee ajankohtaiseksi vakuudellinen laina. Tällaisia hankintoja voivat olla esimerkiksi vene, auto tai kesämökki. Erona vakuudettomaan kulutusluottoon on se, että lainan vakuudeksi asetetaan jotain lainaajan omaisuutta. Mikäli lainaaja ei pystykään maksamaan lainaa takaisin, kyseinen vakuus lunastetaan lainaa vastaan. Vakuus on lainan myöntäjän riskien hallintaa ja luo myöntäjälle turvan siitä, että lainan saa takaisin.

Erityisen pienissä lainoissa haetaan pikalainaa eli pikavippiä. Pikavipin suuruus on yleensä muutamasta kympistä muutamaan sataseen ja se maksetaan pois viikoissa tai kuukausissa.Oma lukunsa on asuntolaina, jossa maksuaikaa voi olla vuosikymmeniä. Yleensä asunnon ostoa varten voi ottaa lainaa 85 - 90 % asunnon hinnasta ja loput maksetaan perinteisesti asunnon hankintaan kerätyillä säästöillä.

Maksuaikataulun suunnitteleminen

Oli valinta mikä tahansa. Realistisen maksuaikataulun suunnitteleminen on ensiarvoisen tärkeää. On luonnollista, laina halutaan maksaa takaisin mahdollisimman nopeasti, mutta epärealistisessa maksuaikataulussa piilee riskejä. Jos lainanottajan taloudellinen tilanne sen salliin, on ylimääräisten lainanlyhennysten tekeminen lähes aina mahdollista. Sen sijaan sovitusta maksusuunnitelmasta jälkeen jääminen johtaa ongelmiin.

Lainojen vertailu

Luotonantajia on lukuisia ja ennen lainan hakemista kannattaa tehdä vertailu tarkasti. Lainan maksussa voi säästää satoja tai jopa tuhansia euroja oikealla valinnalla. Pelkkä hinta ei ole kuitenkaan ratkaisevaa vaan myös mahdolliset maksuvapaat tai lyhennysvapaat kuukaudet sekä lainan pituus ovat tärkeitä seikkoja lainaa valittaessa. Vertailussa tulee aina ottaa huomioon juuri sinulle parhaiten sopivat lainan ominaisuudet, sekä oma realistinen maksukykysi. Vertailu on ilmaista ja järkevää lainatyypistä ja -summasta riippumatta.