Paikallisuutiset

Tornbergetin kohtalo koskettaa luonnonystävä Esa Fagerholmia – kivilouhoshanke virkistysalueen kupeeseen kuohuttaa tunteita Pietarsaaressa ja Pedersöressä. Katso video!

– Täällä on kuin Lapin erämaissa, mutta nyt tämä paikka on uhattuna, sanoo pietarsaarelainen luonnonystäväEsa Fagerholm ja viittaa ympärillä avautuviin kallioisiin näkymiin.

Pedersöressä on viriämässä suuren mittakaavan luontokiista. Uusikaarlepyyläinen maanrakennusyhtiö R&R Frostdahl Oy on hakenut lupaa kivenotto- ja murskausalueelle, jonka läheisyyteen jäisi Tornbergetin luontopolku ja virkistysalue.

Pännäisten kylän laitamailla sijaitsevaa Tornbergetiä suojelemaan on virinnyt kansanliike, joka pyrkii kuntalaisaloitteen keinoin estämään louhoshankkeen etenemisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lupa-asiaa käsiteltiin Pedersören kunnan ympäristö- ja rakennuslautakunnassa 10. helmikuuta. Äänet jakautuivat 4–4 ja asia palautettiin puheenjohtajan päätöksellä valmisteluun.

Pedersören ympäristönsuojelusihteerinSonja Sundqvist-Pellisen pohjaesityksessä esitettiin luvan myöntämättä jättämistä ja Sundqvist-Pellinen kirjautti eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan.

Pohjaesityksessä muistutettiin, että lupaa ei voida myöntää, mikäli toiminta ei hakemuksen perusteella ole järjestettävissä maankäyttö- ja rakennuslain vaatimusten mukaisesti.

– Olen ollut asian tiimoilta yhteydessä kuntaliiton juristeihin. En aio muuttaa pohjaesitystäni eikä laki määrää minua tekemään niin. Lautakunnan jäsenet sitten varmaankin äänestävät asiasta uudelleen, sanoo Sundqvist-Pellinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lautakunnan puheenjohtajaRoger Häggman (r.) muistuttaa, että ympäristö- ja rakennuslautakunnassa käsitellään nimenomaan sille kuuluvia asioita.

– Strategiset päätökset siitä, miten aluetta kehitetään virkistyskäyttöön kuuluvat kunnanhallitukselle ja -valtuustolle. Meidän tehtävämme lautakunnassa on käsitellä kukin hakemus sellaisenaan ottaen huomioon kaikki näkökannat.

Lupahakemusasia tulee Häggmanin johtaman lautakunnan päätettäväksi uudemman kerran 10. maaliskuuta.

Esa Fagerholm perheineen kuuluu Tornbergetin maastojen innokkaimpiin käyttäjiin. Hän esittelee mielellään maisemia, joita Pedersören kunta kutsuu verkkosivuillaan "jylhiksi ja luonnonkauniiksi".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fagerholm kurvaa autonsa tottuneesti metsäautotielle ja vinkkaa, että kohta ollaan perillä.

– Mennään luontopolulle, se on vajaat pari kilometriä pitkä eli soveltuu mainiosti lapsille. Ei tällaisia paikkoja paljoa ole pietarsaarelaisillekaan perheille.

Toden totta, vain muutaman sadan metrin askelluksen jälkeen ollaan kuin toisessa maailmassa. Kunta ei liioittele: kallioiset kukkulat, kituiset männyt, kelot ja pirunpelto luovat jylhää tunnelmaa.

– Ja kaikki tämä on korkeintaan viidentoista minuutin matkan päässä Pietarsaaresta.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Lappiin viittaavaa mystiikkaa korostavat kaikkialla kasvavat poronjäkälät. Niitä löytyy näistä maastoista kaikkia kolmea tärkeintä alalajia eli harmaa-, valko- ja palleroporonjäkälää.

Esa Fagerholm askeltaa varovaisesti, pysähtyy ja kuuntelee.

– Täällä on niin hiljaistakin, ei kuulu kasitienkään ääntä.

Jääkauden jäljet näkyvät Tornbergetilla paljaina, jotkut lohkareista ovat kuin jättiläisen kourissaan halkaisemia.

– Ei tällaisella maastolla ole mitään arvoa metsätaloudellisessa mielessä, mutta näemmä muuten voi olla, pohtii Fagerholm.

Yrittäjyydenkin hyvin tunteva luontomies korostaa, ettei missään nimessä vastusta esimerkiksi sepelilouhosta sinänsä.

– En todellakaan, mutta vastustan sellaisen avaamista juuri tänne.

Mitä louhos heti luontopolun naapurissa Fagerholmin arvion mukaan käytännössä tarkoittaisi?

– Pölyä, melua ja valosaastettakin. Tämä paikka olisi pilalla. Itse louhospaikalla toteutuisi peruuttamaton tuho. Jos metsä hakataan, niin se kasvaa takaisin, mutta louhos on toinen asia.

Luontopolulla kulkiessa huomaa, että Tornbergetiin on panostettu. Alueen luontoon perehdyttävät kaksikieliset opastaulut ovat opettavaisia luonnossa liikkumiseen tottuneille aikuisillekin.

Eräs tauluista kertoo seisovansa metson hakomismännyn vierellä. Fagerholm myöntää auliisti, että oppi metson talviseen ruoansulatukseen oleellisesti liittyvän hakomisen salat vasta Tornbergetin polulla.

– Täällä on sekä rauhoittavaa että opettavaista. Niin lapsille kuin aikuisillekin.

Miten mahtaisi metson maha toimia, jos parin kivenheiton päässä kolisisi, paukkuisi ja pölisisi suuri louhos? Vai muuttaisiko lintu muualle?

Polku johdattaa kodalle, jonka sisältä löytyy vieraskirja. Se paljastaa, että Tornbergetillä riittää kulkijoita talvisaikaankin.

Kirja kertoo myös, että Esa Fagerholm perheineen on todellakin ollut täällä tuttu vieras.

– Meillä on kolme tytärtä, aikoinaan neljän vuoden sisään syntyneet. He alkavat olla jo aikuisia, mutta haluavat yhä tulla käymään Tornbergetillä.

Fagerholmin perheen mukana ovat kallioilla tottuneet kulkemaan kaksi koiraa.

– Sekarotuisia ja terveitä, viihtyvät täällä todella hyvin.

Harmaa helmikuun päivä alkaa kääntyä kohti vielä harmaampaa auringonlaskua, on aika palata takaisin ihmisten maailmaan. Fagerholmia tuntuu yhä vaivaavan ajatus siitä, että Tornbergetin tilanteessa olisivat jotenkin vastakkain luontoihmiset ja yrityselämä.

– Pedersöre esimerkiksi haluaa profiloitua yrittäjäystävällisenä kuntana, missä ei ole mitään väärää sinänsä. Mutta onko kunnankaan imagon kannalta järkevää sallia louhosta juuri tähän?

Fagerholm muistuttaa, että virkistysarvoltaan korkeat luontokohteet ovat kunnille ja alueille melkoinen valttikortti.

Tornberget-kansalaisliikkeessä on aktiivisesti mukana pietarsaarelaiseläkeläinenHarald Finne. Työurallaan muun muassa UPM:n puutoimialajohtajana vaikuttanut Finne lyttää kivilouhoshankkeen maan rakoon.

– Älytön keksintö tämä koko juttu. Vuosikymmenten aikana ovat eri tahot yrittäneet päästä tuonne räjäyttelemään, joten miksi ihmeessä se nyt onnistuisi, Finne puhisee.

Finne myöntää, että hänellä on asiassa omakin lehmä ojassa.

– Asuin elämäni ensimmäiset 20 vuotta noilla seuduilla, liikuin metsissä ja niin edelleen. Nykyään omistan tuolla päin metsää ja metsästän.

Finne ei usko, että louhos toteutuu.

– Luotan täysin siihen ja tukea asialle yritetään antaa.

Hän lähettää erityiset terveiset pietarsaarelaisille.

– Tämä on ihan sama kuin jos kokkolalainen yritys haluaisi tulla räjäyttämään pois Fäbodan kalliot.

R&R Frostdahlin toimitusjohtajaRobert Frostdahl tuntuu jopa hämmentyneeltä siitä, millainen kohu Tornbergetin tiimoilta on nousemassa. Kuntalaisaloitteeseen kerätään nimiä niin verkossa kuin kaupoissa ja huoltoasemilla.

– Parempi varmaan ettei kommentoi mitään eksaktia kun asia on vielä kesken. Ei se kuitenkaan meille niin suuri asia olisi jos lupaa ei myönnettäisi, sitten olisi mentävä jonnekin muualle.

Hän vertaa hanketta tuulivoimaloihin, joita monet sinänsä kannattavat.

– Niitäkään ei siitä huolimatta kukaan halua oikein minnekään.

Juttuun lisätty Esa Fagerholmin videohaastattelu klo 14.56.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä