Paikallisuutiset

Teerijärvellä ja Kaustisella soitetaan häämusiikkia ja muistellaan kielirajan merkittäviä pelimanneja

Nikulan perheyhtyeessä soittavat Ida Nikula (vas), Gabriella Nikula, Sara Nikula-Nyman, Vili Mäkinen ja Heikki NIkula. KUVA: Astrid Nikula.
Nikulan perheyhtyeessä soittavat Ida Nikula (vas), Gabriella Nikula, Sara Nikula-Nyman, Vili Mäkinen ja Heikki NIkula. KUVA: Astrid Nikula. Kuva: Tapio Lehtinen

Tapio Lehtinen

Pietarsaarelainen pelimanni ja kansanperinteen vaalija Heikki Nikula järjestää perheyhtyeensä kanssa Soiva luento-tapahtuman Teerijärven koululla ja Kaustisen Kraatari museolla.

Tilaisuudet järjestetään perjantaina ja lauantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aihepiiri pohjautuu osin Nikulalta aiemmin ilmestyneeseen tutkimukseen Häämusiikkia kielirajalla, jonka Kansanmusiikki-instituutti ja Finlands Svenska Folkmusikinsitutut julkaisivat yhteisvoimin viisi vuotta sitten.

Tuolloin tuotoksina olivat samanniminen nuottikirja sekä sisarjulkaisuna Nikulan pelimannit kielirajalla CD-levy.

Heikki Nikula haastatteli tutkimukseensa liittyen lukuisia kielirajan pelimanneja ja muita hääperinteen tuntijoita.

Nämä kahdentoista hengen haastattelu- ja soittotallenteet on tallennettu Finlands Svenska Folkmusikinsitututin arkistoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Soiva luento tutustuttaa kuulijan tällä kertaa myös tähän uuteen aineistomateriaaliin, kertoo Nikula.

Hänen tyttärensä Gabriella, Sara ja Ida, sekä vävy Anders Nyman ovat osallistuneet häämusiikkihankkeen toteuttamiseen. Soiva luentokin toteutetaan perheen omin voimin.

– Siinä esitellään kaustislaisen ja kielirajan takaisen häämusiikkiperinteen yhtäläisyyksiä ja eroja, niin historiallisin kuvauksin kuin säveltoisinnoin, kertoo Nikula.

Samalla muistellaan myös merkittäviä kielirajan pelimanneja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entisaikojen kolmipäiväisten häiden ensimmäisen päivän seremoniallinen osuus ja purppuri ovat pääosassa.

Viuluyhtye Gniders Teerijärveltä tuo esimerkkejä kielirajan takaisista säveltoisinnoista ja hääasiantuntija Anna-Liisa Finnilä kertoo Kraatarilla lähinnä kielirajan morsiusperinteestä. Basson varressa on Vili Mäkinen.

Soivat luennot: Teerijärven koulu perjantaina kello 19 ja lauantaina kello 15 Kraatari museossa Kaustisella. Tilaisuudet ovat maksuttomia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä