Paikallisuutiset
Ajan sivu palstalla: Elokuvia on katseltu Pietarsaaressa jo kauan ennen Grandia, Centralia ja Kino Cityä
Kadonneet elokuvateatterit - Pietarsaaren ensimmäinen elokuvateatteri toimi Kauppiaankadun ja Otto Malminkadun risteyksessä nykyisen Kesportin paikalla (PS 30 vuotta sitten, 22.8.1993).
Elokuvia on katseltu Pietarsaaressa jo kauan ennen Grandia, Centralia ja Kino Cityä. Marketorin kiinteistön tiloissa toimivan Kesportin paikalla sijaitsevassa puutalossa pyöritettiin aivan vuosisadan alussa elokuvia Knut Marklundin toimesta.
Teatterina toimi talossa ollut eräänlainen kokoustila. Vuonna 1905 rakennus laajennettiin kiinni naapuritaloon, jotta ”elokuvateatteri” saisi odotusaulan.
Otto Malminkatu oli vuosisadan alussa paheksuttavassa maineessa, koska siellä oli elokuvateatterin lisäksi ravintola, eikä pimeään viinapulloonkaan ollut vaikea törmätä.
Virallisesti Pietarsaaren vanhin elokuvateatteri on Isollekadulle vuonna 1909 rakennettu Central. Sitä laajennettiin vuonna -19 ja teatterin elämänkaari päättyi 1983, jolloin se purettiin nykyisen pankkitalon tieltä.
Grand, josta loppuhetkillä tuli Rigoletto, rakennettiin vuonna 1928. Sekä Grandin että Centralin omistivat Hugo Ahlbäck ja hänen jälkeensä niitä hoiti hänen vävynsä. Loppuvuosina teattereita pyöritti helsinkiläinen Kamras-film Agency, joka toi maahan kauhu- ja pornoelokuvia.
Grandin nimeksi tuli aivan 1970-luvun lopussa Rigoletto.
Uusi, häikäisevä Kino City
Pietarsaarelainen tunnettu grynderi, Franz Löf, pisti alulle uuden elokuvateatterin rakentamisen 1950-luvun puolessa välissä. Itse asiassa hän rakensi koko City-korttelin. Kino City valmistui 1956.
Löfillä oli tuolloin poikkeuksellisen moderni näkemys elokuvateatterista. Hän luopui perinteisestä ajattelusta, jossa oli rahvaan kansan lattiataso ja lisähintaan pääsi yläparvelle. Löf rakensi kaikki istumapaikat saman arvoisiksi ja jyrkästi viettävän lattian ansiosta ei kenenkään tarvinnut kuikuilla edessä istuvan yli. Kun aulasta vielä rakennettiin erittäin tilava, lukeutui Kino City maan nykyaikaisempien elokuvateattereiden joukkoon.
Löf pyöritti Kino Cityä kunnes ikä alkoi painaa. Hän vuokrasi teatterin Adams-filmille vuonna 1978. Kun Finn Kino osti vuoden 1986 lopussa sekä Adams-filmin, Kinoston ja Kino Savoyn, eli suurimman osan maan elokuvateattereista, pelättiin Pietarsaaressakin teatterin joutuvan vasaran alle. Finnkino kun sanoi kaikkien ostamiensa teattereiden henkilöstön saman tien irti.
Vajaa kaksi kuukautta ehdittiin Pietarsaaressa olla Finnkinon palkkalistoilla, kunnes Kino Savoyn omistajat Juanita ja Tom Adams ostivat sekä Pietarsaaren että Vaasan elokuvateatterit. Samalla nimeksi muutettiin Oy Kino City Ab.
Neljä salia
Vuonna 1979 oli Pietaraaressa peräti neljä elokuvasalia. Kino Cityyn rakennettiin aulaan 73-paikkainen pikkusali, jonka lisäksi elokuvia pyöritettiin Kino Cityn, Centralin ja Rigoleton suurissa saleissa.
Tuo vuosikymmenen vaihde oli elokuvafanaatikoille todellista kulta-aikaa. Ei ollut ollenkaan harvinaista, että sunnuntaisin joku saattoi yhdessä illassa käydä katsomassa peräti kolme elokuvaa. Ensin iltapäivänäytös, sitten iltanäytös ja sokerina pohjalla vielä yönäytös.
Kun videot rynnivät markkinoille oli selvää, että kolme elokuvateatteria oli aivan liikaa. Sekä Rigoletto että Central olivat erittäin huonossa kunnossa, mutta rahaa niiden remontoimiseen ei ollut. Rigoleton parvella pursottivat kaiteen olkipehmusteet kankaan läpi niin, että heinänuhainen katsoja sai pärskiä koko elokuvan ajan. Sateella vesi valui seiniä pitkin lattialle.
Kun sekä Rigoleton että Centralin omistanut Kamras Agency meni vielä konkurssiin, oli asia sitä myöten pihvi. Central joutui 1983 kirjaimellisesti vasaran alle ja entinen Grand jäi tyhjäksi.
Kimmo Rudnäs