Ihmiset 

Elämäntapamuutos lähtee tilanteensa tiedostamisesta. - "Oman kroppani hyvinvointi oli päässyt opiskeluajan ja lapsiperheen keskellä repsahtamaan", kuvaa personal trainer Henna Dahlman leidien salilla

Pietarsaari

Liikuntalajien paletilta löytyy jokaiselle jotain, jos vain itsellä riittää aikaa ja motivaatiota - ja sitä rahaakin tarvitaan.

Tanssi, jooga, alavartalojumppa trendaavat naisten kuntotreeneissä tällä hetkellä siinä missä toiminnallinen treenaaminenkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuntosalilta toiset naiset hakevat omaan kroppaan naisellisuutta ja pehmeyttä, toiset voimaa, lihaksia ja kestävyyttä.

"Monet naisethan jumittuvat tuijottamaan painoa. Itse laitoin mittanauhan ja puntarin sivuun. Kuulostelen enemmän miltä kehossa tuntuu kokonaisvaltaisesti".
Hanna Dahlmanin tahto omaan elämäntapamuutokseen oli takavuosina sitä luokkaa, että hän opiskeli personal traineriksi ja ryhmäliikunnan ohjaajaksi.
Hanna Dahlmanin tahto omaan elämäntapamuutokseen oli takavuosina sitä luokkaa, että hän opiskeli personal traineriksi ja ryhmäliikunnan ohjaajaksi. Kuva: Pirkko Högkulla

Personal trainer ja ryhmäliikuntaohjaajaHenna Dahlman ymmärtää hyvin, miksi alavartalotreeni on yksi suosituimmista lajeista myös Lady-salilla eli Fun for Ladies -kuntosalilla. Reisille ja pepulle annetaan kyytiä erilaisilla perusliikkeillä kuten kyykyillä, maastavedolla suorin jaloin, pakarapotkuilla, lantionnostolla. Lisävastusta liikkeille antavat tanko, irtopainot tai kuminauha.

– Alavartalotreeni on intensiivinen harjoittelumuoto ja siksi yksi omistakin lajisuosikeista. Liikuntalajeissahan kiertävät trendit kuten vaatemuodissa. Huomaa, että erityisesti takavuosien hitit kuten bodycombatit ja stepit alkavat taas kiinnostaa porukkaa.

Väkeä saleille vetää niin itsenäinen harjoittelu kuin ryhmäliikuntatunnit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ruuhkaa on perinteisesti uudenvuoden jälkeen.

Ravinto, liikkuminen ja niiden yhteispeli alkoi tosissaan aikuisiällä kiinnostaa Länsinummella erityisopettajana työskentelevää Henna Dahlmania. Tahto omaan elämäntapamuutokseen oli sitä luokkaa, että hän opiskeli myös personal traineriksi ja ryhmäliikunnan ohjaajaksi.

– Oman kroppani hyvinvointi oli päässyt opiskeluajan ja lapsiperheen keskellä repsahtamaan. Elämäntapamuutos lähti oman tilanteen tiedostamisesta ja hyväksymisestä. Näin on nyt, mutta siihen tulee muutos. Olin erittäin motivoitunut tavoittelemaan parempaa kuntoa ja mukavampaa olotilaa omassa kropassa. Lopputuloksena on, että olen reipas nelikymppinen, jonka kuntotaso on ikätasoon nähden erinomainen sekä aerobisesti että lihasvoiman osalta.

Dahlman huomauttaa halunneensa oppia lisää ihmisen fysiikasta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vinkkelistä, ei ulkonäöllisen ihanteen kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monet naisethan jumittuvat tuijottamaan painoa. Itse laitoin mittanauhan ja puntarin sivuun. Kuulostelen enemmän miltä kehossa tuntuu kokonaisvaltaisesti. Paras mittari itselleni on henkinen hyvinvointi, unen laatu, se mitä näen peilistä - miellyttääkö oma ulkoinen olemus omaa silmää - ja miten vaatteet istuvat.

– Olen aina liikkunut tavalla tai toisella, mutta nykyään treenaamiseni on huomattavasti tavoitteellisempaa, mistä nautin suunnattomasti.

– Olen myös huomannut kuinka tärkeä rooli palauttavalla liikunnalla, ettei pelkästään rasiteta hermostoa ja lihaksistoa kerrasta toiseen. Itse palaudun rennoilla kävelylenkeillä.

Moni yhdistää itsenäisen salitreenin ja ryhmäliikuntatunnit omassa liikuntakalenterissaan.
Moni yhdistää itsenäisen salitreenin ja ryhmäliikuntatunnit omassa liikuntakalenterissaan. Kuva: Pirkko Högkulla

Ryhtiliike kannattaa Dahlmanin mukaan tehdä viimeistään kun tavallinen kävely laittaa puuskuttamaan ja kun huomaa erilaisia vaivoja, jotka voivat kieliä lihaksiston olevan huollon tarpeessa.

Yksi onnistumisen salaisuus elämäntavan muutoksen tiellä on lähteä muuttamaan elintapojaan maltillisesti pieninä palasina, ei kertarykäisyllä. Näin on suurempi mahdollisuus jaksaa myös ylläpitää itselle uudenlaisia tottumuksia. Tavoitteena voi olla vaikkapa kilometrin kävely, kymmenen vatsarutistusta, kolme punnerrusta, yksi leuanveto tai kahdenkymmenen sekunnin lankutus.

– Itse haen hyvää oloa omaan jaksamiseen. Haluan, että kroppani on hyväkuntoinen ja arjessa jaksava. Ei se ilman jatkuvaa työtä onnistu.

Kuntohan on tuoretavaraa, joka säilyäkseen vaatii liikettä niveliin.

– Lihasmassa kasvattaminen on toinen juttu. Siinä pitää kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota myös esimerkiksi nautittavan ravinnon mikro- ja makroarvoihin, Henna Dahlman toteaa.

Illat täyttyvät liikunnasta. Jos Dahlman ei ole Lady-salilla ohjaamassa hän on vetämässä ryhmäliikuntaa työväenopistossa.

– Tuntien vetäminen ja henkilökohtainen valmennus on mahtavaa tekemistä. Tuntuu hyvältä kun positiivinen energia lähtee porukassa kiertoon jolloin siitä hyötyvät kaikki, Dahlman kuvailee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä