Paikallisuutiset

Metsässä on kestävän kiertotalouden ratkaisu, katsoo Metsäteollisuuden Paula Lehtomäki: "Kansalliset erityispiirteet enemmän esille EU:ssa"

Metsäteollisuus ry. on kiertueella alan tuotantolaitoksissa puhumassa kestävän kasvun puolesta, ja pitää alaa avainasemassa niin Suomen, Euroopan kuin maailmankin luodessa kestävämpää tulevaisuutta.

Metsäteollisuus ry:n syyskuussa aloittanut toimitusjohtajaPaula Lehtomäki vieraili Pietarsaaren UPM:n tehtaalla. Tilaisuudessa evästettiin myös alueen kansanedustajaehdokkaita tavoitteista, joita ala haluaa seuraavalla hallituskaudella nähdä toteutuvan.

Lehtomäki nostaa painoarvoltaan suurimmaksi Suomen EU-politiikan terävöittämisen. Ennallistamisasetus on viimeksi saanut suurinta näkyvyyttä, mutta kyse ei ole toimitusjohtajan mukaan yksin siitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toki se on aika omassa luokassaan sikäli, että Suomelle tulevat vaikutukset ovat suuremmat kuin millekään muulle maalle. Mutta isoja lainsäädäntöpaketteja ja metsien käyttöön vaikuttavia asetuksia on puolisen tusinaa. Niiden kokonaisvaikutuksia ei kukaan pysty arvioimaan, eli kysymys on laajemmasta asiasta. EU-vaikuttamisen painoarvo on kasvanut, ja siihen valtiovallan ja meidän itsemmekin täytyy vieläkin voimakkaammin paneutua, Paula Lehtomäki sanoi.

"Ilmastopäästöjen ja fossiilisten materiaalien vähentämisessä uusiutuvat kuidut ovat erittäin tärkeä elementti." Paula Lehtomäki Metsäteollisuus ry.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Hänen mukaansa metsäteollisuuden perusajatus on toimia keskeisenä uusiutuvan kiertotalouden ratkaisujen tuottajana vihreän siirtymän prosessissa niin meillä kuin muuallakin.

Suomen tulevilta päättäjiltä Lehtomäki odottaa kestävän metsätalouden turvaamista raaka-aineen saannin ja metsävarojen hyvän hoidon muodossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tarvitsemme tavoitteellista EU-politiikkaa, jossa tehdään kaikki mitä voidaan ja lite till [vähän enemmänkin], jossa pusketaan Euroopan Unionia entistä vahvemmin kohti vahvistuvaa omavaraisuutta uusiutuviin ja kierrätettäviin raaka-aineisiin pohjautuen.

– Suomen tulee aktiivisesti ja mahdollisimman yksiäänisesti hoitaa EU-politiikkaa, jotta saamme omat näkemyksemme ja kansalliset erityispiirteemme siellä entistä paremmin näkyviin, Lehtomäki sanoo.

Kotimaisessa teollisuuspolitiikassa pitää Lehtomäen mukaan sanoa selvällä suomen kielellä, että tässä maassa tarvitaan valmistavaa teollisuutta myös jatkossa, ja turvata sen mahdollistavat kilpailuolosuhteet.

UPM:n Pietarsaaren tehtaanjohtajaSimon Fagerudd näytti yksiköstään tunnuslukuja, jotka osittain yllättivätkin yleisön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yli 99 prosenttia käyttämästämme energiasta tulee uusiutuvista polttoaineista, ja tämä on maailmassa ihan huippuluokkaa. Kovin moni sellutehdas ei pysty tällaisiin suorituksiin. Kehitämme enemmän sähköä kuin käytämme, eli pystymme hyvin myymäänkin sitä verkkoon. Tämäkin on osa huoltovarmuutta, Fagerrud totesi.

UPM satsaa jo enimmät tuotekehitysrahansa tulevaisuuden tuotteisiin. Sellaisia ovat esimerkiksi biopolttoaineet, -kemikaalit, -medikaalit, -komposiitit ja erikoispakkausmateriaalit.

– Olemme saaneet aikaiseksi hyvän innovaatiokulttuurin, mutta se ei tapahdu ilman metsää. Metsien kasvu on vastaus nykypäivän ongelmiin. Jos metsiä ei hyödynnetä, emme voi korvata fossiilisia raaka-aineita. Suojeltuihin metsiin ei kosketa, mutta pystymme käyttämään puuta kestävällä tavalla ja ylläpitämään metsän monimuotoisuutta.

Simon Fagerudd laski, että yhtiönsä vuosittain istuttamat 50 miljoonaa puuntainta päätyvät metsiin 100 taimen minuuttivauhtia.

Maailman kehityskulut eli megatrendit tarjoavat Paula Lehtomäen mukaan metsäteollisuudelle edelleen hyvät tulevaisuuden näkymät.

Tällaisia ovat väestönkasvu ja elintason nousu, kaupungistuminen ja verkkokaupan kasvu, mitkä vaikuttavat suoraan metsäteollisuuden tuotteiden kysyntään.

– Kun vessapaperia, pakkauskartonkia, puurakentamisen elementtejä ja puupohjaisia tekstiilejä pitää jossain valmistaa, mahdollisimman paljon niistä pitäisi pystyä valmistamaan Suomessa. Biopohjaiset vaihtoehdot ovat joka tapauksessa kasvava trendi. Ilmastopäästöjen ja fossiilisten materiaalien vähentämisessä uusiutuvat kuidut ovat erittäin tärkeä elementti, Lehtomäki sanoi.

Pietarsaaren tehtailta lähti tuleville päättäjille toiveita erityisesti liikenneinfran kehittämisestä ja ylläpidosta. Oulun kolmiorata saattaa vaikuttaa kaukaiselta, mutta Simon Fageruddin mukaan sillä olisi merkittävä vaikutus pohjoisesta tulevan puuliikenteen sujuvoittamisessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä