Paikallisuutiset

Villa Jung avautuu syksyllä tehostettuun palveluasumiseen: Vanhusten ystävien uusi yksikkö sai nimensä entiseltä Pietarsaaren kaupunkisuunnittelijalta

Pietarsaarelainen arkkitehti ja kaupunkikaavoittaja Bertel Jung lainaa nimensä Pietarsaaren uusimman tehostetun palveluasumisen yksikön käyttöön.

Myllymäellä sijaitseva Villa Jung avautuu lokakuussa, kun entisen De Gamlas Hemin kiinteistön remontti valmistuu.

– Talon omistavan kiinteistöyhtiö Ebban isännöitsijä ehdotti nimeksi Villa Jungia. Itselleni nimi ei ollut ollenkaan tuttu, mutta hankin hänestä lisätietoa. Nimi on kaunis ja helppo lausua sekä suomeksi että ruotsiksi, Pietarsaaren Vanhustenystävien ja Heinätorikeskuksen toiminnanjohtajaInger Gripenberg kehuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhustenystävät perustaa tiloihin kaikkiaan 19 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Talon toiseen kerrokseen tulee lisäksi kuusi senioriasuntoa.

”Lähihoitajia on paljon töissä jollain muulla alalla. Monet ovat jo soitelleet ja kyselleet Villa Jungista.”

Bertel Jungin (1872–1946) näyttävin arkkitehtityö hallitsee Koulupuiston pohjoislaitaa. Pietarsaaren lukio ja Jakobstads Gymnasium toimivat komeassa koulurakennuksessa, jonka vanhin osa valmistui Jungin piirtämänä vuonna 1904.

Jungia Pietarsaari saa paljolti kiittää myös kaupungin nykyisestä muodosta ja olemuksesta. Hän laati 1900-luvun alussa asemakaavan voimakkaasti kasvavalle teollisuuskaupungille.

Esimerkiksi juuri Myllymäen kaupunginosa, jossa Villa Jung sijaitsee, on pitkälti edelleen samassa muodossa kuin Bertel Jung sen hahmotteli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sijainti on Inger Gripenbergin mielestä yksi Villa Jungin monista hyvistä puolista.

– Tämä on tosi hyvässä paikassa, rauhallinen ja lähellä luontoa mutta kuitenkin lähellä kaupunkikeskustaa. Uskon, että tästä tulee todella hyvä ja mukava asuinpaikka näille eläkeläisille.

Hän kiittelee myös kiinteistöyhtiö Ebbaa, joka päätti satsata talossa viihtyvyyteen ja ilmavuuteen. Asunnot korjataan reilun kokoisiksi, yli 30-neliöisiksi ja kaikki varustetaan omilla vessoilla ja suihkuilla.

Tilavan ruokasalin ikkunat antavat sisäpihalle etelän suuntaan, ja Gripenberg on ratkaisuun tyytyväinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Etelän puoleiselle laajalle ja vihreälle tontin osalle hän suunnittelee pientä aktiviteettipuistoa, jonka laitteita voivat käyttää kaikki muutkin kuin talon asukkaat.

Yläkerran tavanomaiset senioriasunnot on suunniteltu tilanteisiin, jossa pariskunnasta toinen tarvitsee tehostettua asumispalvelua, mutta toinen pärjää vielä omillaan.

– Näin he saisivat asua kuitenkin saman katon alla. Heinätorikeskuksessa meillä on samanlaisia ratkaisuja käytössä, kun toinen puolisoista asuu dementiaosastolla.

Vanhustenystävillä ei ole tähän saakka ollut tarjolla tehostettua palveluasumista lainkaan.

Inger Gripenbergin mukaan kaupungissa jonottaa nyt tätä palvelua nelisenkymmentä vanhusta kotonaan.

– Sitten on vielä vuodeosasto, jonka paikkoja on tarkoitus vähentää. Eli tarpeita on enemmän, mutta kyllä tämä osaltaan tulee tilannetta helpottamaan.

Yhdistyksen omissa senioriasunnoissa on asukkaita, jotka tarvitsisivat jo tehostettua asumista, mutta paikkoja ei ole ollut.

Villa Jung tulee työllistämään arviolta 15–20 hoitoalan työntekijää. Hoitajapulasta puhutaan, mutta Inger Gripenberg ei ole asiasta huolissaan.

– Lähihoitajia on paljon töissä jollain muilla aloilla. Monet ovat jo soitelleet ja kyselleet Villa Jungista. Uskon, että ihmiset haluavat olla mukana, kun avataan jotain uutta.

Hoitajamitoitus edellyttäisi 13,6:tta henkilöä, mikäli määrä lasketaan 100-prosenttisena työaikana. Useimmat kuitenkin haluavat työskennellä osa-aikaisesti, joten henkilöstömäärä nousee tästä.

– Tämä helpottaa myös sijaisten saantia, kun useammalla on mahdollisuus tehdä vähän ylimääräistä välillä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä