Paikallisuutiset

Neljällä pietarsaarelaiskoululla harrastetaan Suomen malliin

Sosionomiopiskelija Jenny Asplund, nuoriso-ohjaaja Albert Thiangdee, kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen, liikuntatoimen johtaja Tove Jansson, nuorisosihteeri Tiina Höylä-Männistö ja opiskelija Rasha Altosh uuden kerhotoiminnan käyntiin polkaisemisen tunnelmissa.
Sosionomiopiskelija Jenny Asplund, nuoriso-ohjaaja Albert Thiangdee, kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen, liikuntatoimen johtaja Tove Jansson, nuorisosihteeri Tiina Höylä-Männistö ja opiskelija Rasha Altosh uuden kerhotoiminnan käyntiin polkaisemisen tunnelmissa. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Itälän, Länsinummen, Bonäsin ja Vestersundinkylän kouluilla pyörähtää käyntiin Suomen mallin mukainen kerhotoiminta koulupäivän jatkoksi.

Jokaisella neljällä alakoululla, kahdella suomen- ja kahdella ruotsinkielisellä, on kevätlukukauden ajan kaksi kerhoa viikossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itälässä pidetään liikuntakerhoa nelosluokkalaisille ja taidekerhoa viidesluokkalaisille, Länsinummella liikuntakerhoa nelosluokkalaisille ja perjantaisin tutustutaan espanjan kieleen ja kulttuuriin. Bonäsin koululla on ohjelmassa samoin liikuntakerho nelosluokkalaisille ja aktiviteettikerho viitosluokkalaisille.

Vestersundinkylän koululla pidetään kaksi liikuntakerhoa, kolmannen ja viidennen vuosiluokan oppilaille.

Pietarsaari näet haki ja pääsi mukaan lasten ja nuorten harrastustoimintaa toteuttavaan hankkeeseen, jossa on meneillä kesäkuun alkuun kestävä pilottivaihe. Ennen koulukohtaisen harrastussuunnitelman laatimista on kysytty harrastustoiveita lapsilta ja nuorilta itseltään.

– Valtakunnallisesti toivelistalla oli tekemistä arkkitehtuurista mäkihyppyyn. Paikallisesti esiin nousivat mm. tanssi, kädentaidot, valokuvaus, eläimet, parkour, kertoo nuorisosihteeriTiina Höylä-Männistö paikallisesta ohjausryhmästä, johon kuuluu nuorisotyön lisäksi liikunta-, kulttuuri-, ja museotoimen sekä Arbiksen edustaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eläinkerho oli harkinnassa, mutta käytännön toteutus osoittautui koronarajoitusten vuoksi tässä vaiheessa vaikeaksi. Käynnistämme kerhot nyt neljällä koululla, sitten syksyllä toimintaa voidaan toivottavasti laajentaa.

KulttuurisihteeriMarja-Leena Hyytinen iloitsee, että uuden kerhotoiminnan ansiosta lapsella ja nuorella on mahdollista ylipäätään harrastaa ja olla mukana harrastuksessa, josta itse tykkää.

– Osallistuminen tehdään helpoksi myös siten, että kerho alkaa heti koulupäivän päätyttyä.

Kerho kestää tunnin ja suosituksena on, että se pidetään koululla tai koulun välittömässä läheisyydessä, minkä vuoksi vaikkapa yhteisiä retkiä liikuntahalleihin ei ole luvassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Voidaan kuitenkin ostaa esimerkiksi frisbeegolfkoreja ja lumikenkiä ja kierrättää niitä liikuntakerhoissa, kuuluvat suunnitelmat.

Suomen mallissa yhdistyvät paitsi lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista myös mm. koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö. Kohderyhmänä on perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. sekä lisäopetuksen oppilaat, mutta meneillään olevassa pilottivaiheessa toiminta kohdentuu Pietarsaaressa 3-5 vuosiluokille.

– Ensimmäiset ja toiset luokat ovat ulkopuolella, sillä hehän voivat osallistua iltapäivätoimintaan. Vuosiluokkia ei koronan vuoksi sekoiteta ainakaan pilottivaiheessa keskenään, vaan kerho suunnataan aina yhden vuosiluokan oppilaille, kertoo Tiina Höylä-Männistö.

Vetäjinä kerhoissa toimivat mm. nuoriso-ohjaajat ja opettajat.

Erityisavustuksena on saatu 9 000 euroa, 80 % kustannuksista. Kun siihen lisää oman rahoituksen osuuden, loput 20 %, on käytettävissä päälle 11 000 euroa kerhotoimintaan neljällä ala-asteella kevätlukukauden 2021 ajan. Summa menee käytännössä materiaali- ja palkkakuluihin.

Keväällä käynnistyy uusi haku, jossa voi hakea avustuksia lukuvuoden 2021-2022 toimintaan.

– Ilman muuta olemme mukana uudessakin haussa, Höylä-Männistö toteaa.

– Syksyksi kartoitetaan toiveita uudestaan. Tavoitteena on, että myös yläkoulut ovat mukana syksyllä. Jatkorahoitusta voi tosin olla vaikeampia saada kun monet kunnat hyppäsivät pilottivaiheen yli ja tulevat mukaan syksystä, hän pohtii.

Pilottivaiheeseen haettiin mukaan kuntia, jotka ovat valmiit käynnistämään mallin mukaisen harrastustoiminnan alkuvuodesta 2021.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä