sunnuntai 28.11.2021 | 23:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Loveret kadunnimien ykkönen PS:n äänestyksessä – tiukimman vastuksen antoivat Ruusuoksantie ja Kellonsoittajankuja

Pentti Höri
Ke 13.1.2021 klo 05:30 | päivitetty ke 07:51

Pietarsaaren kaunein kadunnimi on Loveret. Tätä mieltä oli ainakin 18 prosenttia Pietarsaaren Sanomien ja PS Pulssin viihteelliseen äänestykseen osallistuneista.

Kovinkaan paljoa Loveretille ei hävinnyt Ruusuoksantie, joka sai 16,6 prosenttia äänistä. Kolmossijan nappasi Kellonsoittajankuja, jolle äänensä antoi eri kanavia myöten 14,2 prosenttia kisaan osallistuneista.

Seuraaville sijoille ylsivät Kesäpolku, Märänkorvenmutka ja Amerikankatu. PS:n leikkimielisessä äänestyksessä oli kaikkiaan 12 lukijoiden itse ehdottamaa ehdokasta, joita saattoi kannattaa facebookin tai instagramin kautta sekä sähköpostilla ja tekstiviestitse. Äänestys päättyi maanantaina.

Lue myös: Loveret tarkoittaa suojaista ankkuripaikkaa ja on nimenä hyvin vanha – alkuperäiselle Loveretille tultiin veneellä

Skatan kupeelta keskustaan johtava Loveret on historiallinen väylä, joka on ollut merkittynä Pietarsaaren karttoihin jo 1700-luvulta lähtien, hieman eri muodoissaan.

Pienen harvinaisuuden kaksikielisessä kaupungissa siitä tekee se, että katu on samanniminen sekä suomeksi että ruotsiksi – sekä se, että sillä ei ole päätteenään lainkaan -katua, -tietä tai vaikkapa -kujaa.

Vastaavantyyppisiä kadunnimiä on Pietarsaaressa varsin vähän, ja ne löytyvät lähinnä Ristikarin ns. asuntomessualueelta. Siellä India, Orient, Equatorn, Vestas tai Europa ovat osoitteita, jotka periytyvät historiallisista Pietarsaaressa rakennetuista purjelaivoista.

Loveret saattaa olla hyötynyt kirjoitusasustaan, siinä kun voi nähdä maailmankielellä viittausta rakkauteen. Tosiasiassa nimellä ei ole tekemistä kyseisen teeman kanssa.

Äänestyksen tulokset

Pietarsaaren Sanomat ja PS Pulssi etsivät Pietarsaaren kauneinta suomenkielistä kadunnimeä. Sitä saattoi äänestää 12 ehdokkaan joukosta viime maanantaihin asti. Tulokset on ilmoitettu prosentteina kaikista annetuista äänistä.

1. Loveret (18,0 %)

2. Ruusuoksantie (16,6 %)

3. Kellonsoittajankuja (14,2 %)

4. Kesäpolku (12,6 %)

5. Märänkorvenmutka (8,8 %)

6. Amerikankatu (7,7 %)

7. Kaivolehdonkatu (5,1 %)

8. Honkatie (4,6 %)

9. Päiväkummuntie (4,3 %)

10. Pietarinpuistikko (2,9 %)

11. Lotta Svärdinkatu (2,7 %)

12. Brunbergintie (2,4 %)

Äänestäjät ovat myös kommentoineet suosikkejaan hauskasti. Ohessa hieman satoa:

”Aitoa vanhaa kaupunkia.” ”Mun katuni... ikuinen rakkauteni... elämän nostalgiaa.” (Amerikankatu)

”Nyt hongat huminoi... jotain lauluun viittaavaa. Kaunista luontoa puut sun muut.” (Honkatie)

”Ihanan runollinen nimi.” (Kaivolehdonkatu)

”Kuunnellaan aina silloin tällöin kirkonkelloja. Aivan kaunis ääni.” (Kellonsoittajankuja)

”Meidän perheen mökkitie muutamia vuosikymmeniä sitten. Ja aina paistoi aurinko Kesäpolulla.” (Kesäpolku)

”Suomenkielisten äänteiden juhlaa eikä ruotsinnos häviä tälle yhtään.” ”Kadullahan meitä on kasvanut hyvin monta kaunista ihmistä ja edelleen siellä asuu kauniita ihmisiä, mutta onhan tuo nimi hirveä suomeksi.” ”Lapsuus/nuoruusajan kotikatu. Parhaat kaverit, huippupihapelit, hienoja juhlia ja paljon muuta mukavaa.” (Märänkorvenmutka)

Lähes 400:n eri kanavien kautta äänestäneen joukosta PS on arponut City-ryhmän 100 euron lahjakortin voittajaksi pietarsaarelaisen Erja Isopahkalan. Hänen mielestään kaunein kadunnimi on Ruusuoksantie. Sitä hän olisi itsekin ehdottanut kisaan, ellei joku olisi ehtinyt ensin.

– Sen varrella on asunut entinen työkaverini ja sukulaisiani, ja minun mielestäni se vain on kaunein, Isopahkala perustelee.

Onnea hänelle ja kiitokset kaikille osallistuneille!

#