Kulttuuri

Loveret tarkoittaa suojaista ankkuripaikkaa ja on nimenä hyvin vanha – alkuperäiselle Loveretille tultiin veneellä

– Hieno nimi ja hyvä valinta!

Noin hehkuttaa Palvelukoti Rauhalan johtajaLisbet Adler-Miettinen kuullessaan, että Pietarsaaren Sanomien ja PS Pulssin lukijat ovat äänestäneet Loveretin Pietarsaaren kauneimmaksi kadunnimeksi.

Adler-Miettinen on usein joutunut vakuuttamaan ulkopaikkakuntalaisille, että Rauhalan osoite todellakin kaikessa napakkuudessaan on Loveret 8.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– He kyselevät, että eikö se siis ole loveretintie ja tai loveretinkatu.

Ei ole, vaan Loveret. Eikä siinä kaikki; mikäli Googlen karttahakuun uskotaan on Pietarsaaren Loveret maailman ainoa tasan tuolla nimellä varustettu katu.

Mistä nimi kumpuaa?

Kysymykseen ei ole täysin yksiselitteistä vastausta. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaarenkin kulttuuriperintöä tallentavalleGenius Loci -sivustolle on kirjattu, että luultavasti sanasta luuvartti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luuvartti (ruotsiksi lovart) on vanha merenkulkutermi ja tarkoittaa tuulenpuolta.

Pietarsaaren museon emeritusjohtajaGuy Björklund tuntee kaupungin kadunnimien historian ehkä paremmin kuin kukaan muu. Loveret on hänen mukaansa tässä tapauksessa alunperin paikkaa kuvannut nimitys.

– Kun laiva halutaan pysäyttää niin luuvataan eli käännetään tuulta vastaan. Loveret on merkinnyt kohtaa jonka kohdalla pysähdytään eli voisi sanoa, että nimi tarkoittaa sataman rediä.

Redillä tarkoitaan ankkuripaikkaa. Luodosta veneillyttä kirkkokansaa laski vielä 1700-luvulla maihin nykyisen Loveretin tienoilla, kaupunginsalmi kun ulottui Loveretin pohjoispään mökeille saakka. Mariahemmetin paikalla sijaitsi satamatulli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Björklund tietää, miksi Loveretin nimestä ei löydy katua tai tietä.

– Pietarsaaren kadunnimet ovat valtaosin annettuja eli keksittyjä. Loveret ei kuitenkaan ole ollut mitenkään tärkeä katu, niinpä sen nimenä on poikkeksellisesti säilynyt paikannimi. Paikkojen nimet kuten Kittholma ovat useimmiten vanhempia kuin katujen nimet.

Loveretilta ja Satamakadulta yhä löytyy 1700- ja 1800-luvun puutaloja, jotka ammoin toimivat merikapteenien ja muiden merenkävijöiden perheiden koteina. Esimerkiksi Satamakatu-nimi on siis myöhempää perua kuin Loveret.

Genius Loci -sivuilta löytyy ote kirjailija Wawa Stürmerilta, joka taikoi Loveretin ja Satamakadun menneiden aikojen elämää sanoiksi teoksessaan Det är helvete att måla himlar (1970): "Täällä asuivat Amerikan leski Kvastkajs seitsemän lapsensa kanssa, Kronholmit jotka myivät laittomasti viinaa ja yksikätinen Emma Fransinsa kanssa. Täällä asuivat kaakeliuunin tekijä Kåhlsten ja Runebergin äiti."

Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin vanhemmat tosiaan asuivat tällä tienoolla elonsa ehtoopuolella.

Loveretin ja Satamakadun seudun historiasta löytyy sadunomaisia elementtejä. Vuonna 1777 löydetyn terveyslähteen nimeksi annettin Pyhän Jaakobin lähde apostoli-marttyyri Jaakobin mukaan. Paikalle vajaat parisataa vuotta myöhemmin rakennetut kerrostalot on nimetty lähteen mukaan.

Nykyään Loveretilta kuljetaan esimerkiksi antiikkikauppaan - joka sijaitsee tupakkatehtaan vanhassa ruokalarakennuksessa Strengberginkadulla - tai mystisen pohjoispään Skorpan-kahvilaan. Lisbet Adler-Miettiselle ovat molemmat paikat tuttuja.

– Olin tuossa talossa [vanhassa ruokalassa] aikoinaan töissä, kun siinä oli kauppa. Kahvilassa käydään joka kesä Rauhalan asukkaiden kanssa ja tunnelmoidaan.

Yli 40 vuotta Rauhalassa työskennellyt Adler-Miettinen katsoo, että Loveret on ikäihmisten palvelutalolle mitä täydellisin sijainti.

– Tässä on Skata, joka on monille meillä hyvin tuttu. Ja kaupunki on aivan vieressä ja seurakuntakeskus.

Loveret tarkoittaa monille myös rakennusta eli puheena olevan kadun ja Perämiehenkadun kulmassa sijaitsevaa kivilinnaa. Loveretin taloa on tavattu pitää Pietarsaaren kerrostaloista upeimpana Framin talon ohella.

Talossa asuu muun muuassaKari Ilmonen. Hän käsikirjoitti Genius Locin Vanhan sataman reitti -kokonaisuuden, jolta Loveretia - siis katua eikä vain taloa - koskevaa tietoa löytyy. Tiimissä oli mukana myös Guy Björklund.

Runsaat kuusi vuotta Loveretissa asunut paluumuuttaja Ilmonen ihastui satavuotiaan rakennuksen jyhkeyteen ja estetiikkaan. Ja korkeisiin huoneisiin ja tuntuun, että huoneissa on ehtinyt elää monen sukupolven ihmisiä.

– Sellaista vanhan ajan meininkiä.

Ilmonen innostuu tiedosta, että moni äänestäjä oli huomannut Loveret-nimen rakkausulottuvuuden.

– Sehän sopii mainiosti talolle, jossa asuu tällaisia vanhoja hippejä.

Lue myös:Loveret kadunnimien ykkönen PS:n äänestyksessä – tiukimman vastuksen antoivat Ruusuoksantie ja Kellonsoittajankuja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä