Paikallisuutiset

Pietarsaari jatkaa entisellä tuloveroprosentilla – kaupunginvaltuusto äänesti kuitenkin yritysten kiinteistöverosta

Pietarsaarelainen teollisuus ja muut yritykset maksavat ensi vuonna hieman nykyistä korkeampaa kiinteistöveroa. Korotuksella kaupunki havittelee noin 800 000 euron lisätuloja.
Pietarsaarelainen teollisuus ja muut yritykset maksavat ensi vuonna hieman nykyistä korkeampaa kiinteistöveroa. Korotuksella kaupunki havittelee noin 800 000 euron lisätuloja. Kuva: Arkisto

Pietarsaari ei korota asukkaidensa tuloveroa ensi vuonna. Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-illan kokouksessaan kaupunginhallituksen ehdotuksen, jonka mukaan vuoden 2021 talousarvio laaditaan nykyisen 21,25 prosentin verotason pohjalle.

Samalla valtuusto pyörsi aiemman, syyskuisen kantansa. Tuolloin talousarviokehysten käsittelyn yhteydessä se oli valmis kiristämään tuloveroa puolella prosenttiyksiköllä.

Tilanne oli muutamassa viikossa muuttunut muun muassa siksi, että tietoisuus valtion koronakompensaatioista oli kasvanut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen sijaan kiinteistöveron yleistä osaa korotetaan 0,25 prosenttiyksiköllä 1,4 prosenttiin. Maksajina ovat yritykset ja asunto-osakeyhtiöt tonttiensa osalta. Tämän on laskettu tuottavan kaupungin kassaan noin 800 000 euroa lisää.

Äänestykseen kuitenkin päädyttiin, sillä keskustanSami Koskinen esitti myös kiinteistöveron korotuksesta pidättäytymistä. Häntä kannatti kristillisdemokraattienPatrik Hellström.

– Pietarsaaresta halutaan houkutteleva asuinpaikka, mutta yrityksille tällä annetaan päinvastainen viesti, Koskinen perusteli muutosesitystään.

Toimenpiteellä hän näki vaikutuksia myös parin viikon kuluttua valtuustokäsittelyyn tulevaan talousarvioehdotukseen. Koskinen oli havainnut kaupungin henkilöstön sairauspoissaolojen maksaneen 3,3 miljoonaa euroa viime vuonna, mihin hän halusi muutosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tässä on iso rahanreikä. Jos henkilöstön hyvinvointiin panostetaan vielä enemmän, se 800 000 euroa löytyisi sieltä.

Muutosesityksen taakse ei äänestettäessä löytynyt enempää tukea.

Keskustelua aiheesta käytiin puolisentoista tuntia. Kaupunginhallituksen viime viikolla sorvaamaa verotusratkaisua kiiteltiin useimmissa puheenvuoroissa pienimmän pahan vaihtoehtona, vaikka talousodotusten pitävyyttä epäiltiinkin.

Itse talousarvioehdotus pitää sisällään reippaita leikkauksia hallintokuntien määrärahoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaupungin taloutta ei saada tasapainoon leikkaamalla, vaan luopumalla investoinneista,Eero Luomala (pro) huomautti.

– Yritykset voivat vähentää kiinteistöveronsa kirjanpidossaan, joten en pidä vähäistä korotusta hirveänä kauhistuksena,Jarmo Ittonen (vas) sanoi.

– Tuloveron korotus olisi kohdistunut myös eläkeläisiin, sairaisiin ja vähävaraisiin, joihin kiinteistövero ei suoraan kohdistu,Kari Koskela (sdp) huomautti.

– Tuloveroa korottamalla olisimme saaneet realistisemman budjetin,Helinä Sipinen (pro) arveli, mutta ei kuitenkaan tehnyt tämän sisältöistä muutosehdotusta.

Anna-Maja Henriksson (rkp) liittyi veroratkaisusta iloitsevien joukkoon. – Kaupungin houkuttelevuutta ajatellen Pietarsaaren tuloverotus on jo nyt verraten korkea.

Erityisesti sosiaali- ja terveyssektorin palveluista huolestunutMervi Rantala (sdp) puolestaan totesi talousarvioehdotukseen viitaten, ettei ole koskaan nähnyt tällaista alibudjetointia.

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti Tomtebon ja Choraeuksen kiinteistöjen myynnin perhekeskus Lunalle 160 000 euron kauppahinnasta.

Christer Tonberg (rkp) totesi, että vaikka myyntitulo ei ole suuren suuri, kaupunki pääsee kiinteistöjen ylläpidosta, johon on kulunut vuositasolla 35 000–40 000 euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä