perjantai 22.10.2021 | 13:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Ilahduttava uutinen aikeista kieltää turkistarhaus Suomessa

Teija Löfholm
To 27.8.2020 klo 15:37 | päivitetty pe 08:32

24.8.2020 tuli ilahduttava uutinen kun maan suurin puolue SDP ilmoitti aikeistaan kieltää turkistarhauksen Suomessa

Toivon että se tapahtuu nopeasti, ja turkisalalla työskenteleville löydetään hyviä ratkaisuja kuten kohtalaisia korvauksia uudelleenkoulutusta

Vuosi toisensa jälkeen turkistarhat ovat yrittäneet pysyä hengissä huonon kannattavuuden takia. Maailma muuttuu, tarhaus on kielletty useassa maassa maailmalla ja etenkin Euroopassa. Useat suuret luksusmerkit ja tunnetut suunnittelijat eivät enää halua käyttää turkiksia valikoimissaan, ja lista pitenee jatkuvasti.

Väitetään, että eläimet voivat täällä paremmin kuin muualla ja että tarhaus siirtyy Kiinaan jos se loppuu meillä. Eläimet eivät voi meilläkään hyvin. Vuonna 2019 tehtiin sattumanvaraisia tarkastuksia 31 turkistarhalle (tarhoja oli tuolloin kaikkiaan 967) Näistä tarhoista 11 (35% tarkastetuista) oli puutteita jotka vaikuttavat suoraan eläinten hyvinvointiin.

Jos kaikki tarhat tarkistettaisiin olisi hyvinvointiin vaikuttavia puutteita voisi pahimmillaan olla jopa 338 tarhalla. Viimeisen kuuden vuoden aikana ovat laiminlyönnit olleet jatkuvasti 25-66 prosentin tasolla pelkästään tarkistetuilla tarhoilla.

Jos meillä olisivat asiat niin hyvin kuin väitetään, kuinka laiminlyönnit ja puutteet ovat jatkuvasti näin korkealla tasolla? Eläimet eivät voi hyvin.

WelFur- sertifikaatti, jonka turkisala on ottanut käyttöönsä, on suorastaan vitsi. WelFurin vaatimukset ovat juuri ja juuri minimitasolla jota Euroopan komissio suosittelee lainsäädännössään.

Turkistarhat saavat myös etukäteen tiedon koska tarkastukset tehdään, ja yksittäisten tarhojen tarkastusraportteja ei julkaista.

Eläimiä voi täysin laillisesti pitää pienissä (esimerkiksi kettu alle 1 m2) verkkopohjaisissa häkeissä, joita kutsutaan ”virikkeelliseksi ympäristöksi” kun häkistä löytyy yksi puupalikka purtavaksi. ”Mahdollisuus tutkia ympäristöään” on hieno termi jota käytetään kun eläin pystyy näkemään häkistä ulos.

Vertauksena tähän, jos samainen kettu muuttaisi eläintarhaan tai vastaavaan, pitäisi sillä olla vähintään 600 m2 tilaa liikkua.

On aina ollut töitä ja ammatteja joita tulee ja menee, sellaisissa tapauksissa täytyy mukautua tilanteeseen ja keksiä jotain muuta. Useat muistavat esim. Nokian syöksylaskun, paperiteollisuuden romahduksen jne. Ihmiset selvisivät. Suomi selvisi.

Jatkuva uudistuminen on tärkeä ehto markkinataloudelle ja talouskasvulle.

Minun on vaikea uskoa etteivät turkistarhaajat osaisi tehdä muuta työtä kuin turkistarhaus, varsinkin kun suuri osa maailman (ja Suomen) muista ihmisistä osaa oppia uutta ja kouluttautua uusiin ammatteihin.

Kiitos SDP.

Pietarsaarenseudun Eläinystävät ry, puheenjohtaja Eläinsuojeluneuvoja

SEY Suomen Eläinsuojelu

Tekstistä korjattu 28.8. klo 8:30 häkin koko ja tilavaatimus neliöiksi.

"Eläimiä voi täysin laillisesti pitää pienissä verkkopohjaisissa häkeissä, joita kutsutaan ”virikkeelliseksi ympäristöksi” kun häkistä löytyy yksi puupalikka purtavaksi".

#