maanantai 18.1.2021 | 18:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Maaruuvi korvaa betoniperustukset - ja lapiointityön. Valtuutettu asentaja Pedersörestä: "Rakentamisen voi aloittaa heti kun ruuvit on asennettu paikoilleen"

Pirkko Högkulla
To 27.8.2020 klo 18:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pedersöre

Pitkä poranterä uppoaa tasaisen varmasti maahan päiväkodin pihassa Uudessakaarlepyyssä. Matkan varrella metrin ja kahdenkymmenen sentin syvyyteen ei osu eteen ainuttakaan kiveä. Se ilostuttaa konetta käsittelevää Rasmus Häggmania. Tosin pienemmät kivet hidastaisivat vain vähän työn valmistumista, mutta suuremmat voisivat venyttää urakkaa pitkästikin, tapauksesta riippuen.

Häggmanin Stopdigging -firman valtuutettuna asentajana maaruuveilla tekemiä perustuksia löytyy seudulta muun muassa terassien, aitojen ja erilaisten piharakennusten alta.

– Tavallisesti maaruuveja käytetään myös vaikkapa autokatosten, kuistien ja kasvihuoneiden perustaksi.

Maaruuvi näet korvaa betoniperustukset - ja työskentelyn lapiolla.

Uudenkaarlepyyn kohteessa valmistuu perustukset kolmelle eri rakennelmalle, kaiteelle, terassille ja vajalle.

Asentajan omasta varastosta löytyy eri pituisia ja -mallisia maaruuveja, joista lyhin on 52 senttiä ja pisin 1,60 senttiä.

– Maaruuveja on saatavilla aina jopa 2,50 metriin saakka, eri malleja ja pituuksia riippuen siitä mitä aikoo rakentaa ja millaiseen maahan.

Hommaan tarvittavat työkalut ovat arvatenkin erikoistyökaluja, joilla porataan tarvittavat reiät ja väännetään ruuvit suoraan alas maan uumeniin.

Ennen varsinaista asentamista tapahtuu esiporaus.

– Esiporaan koko kyseisessä kohteessa käytettävän ruuvin pituudelta, niin tiedän mitä on vastassa, Häggman kuvaa.

Usein edessä on kiviä. Pienemmät eli halkaisijaltaan noin kolmekymmentäsenttiset kivet saa halkaistua.

– Isompien järkäleiden kohdalla pitää löytää toinen ratkaisu, tai ruuville uusi paikka.

Juuri maaperästä riippuu saako asennettua vaikkapa kymmenen ruuvia muutamassa tunnissa vai meneekö viiden asentamiseen puolipäivää.

– Se, montako maaruuvia tarvitaan, riippuu taas tietenkin itse rakennelmasta.

Rakentamisen voi aloittaa heti kun ruuvit on asennettu paikoilleen.

– Kyse on täysin rakennusvalmiista perustasta, Häggman huomauttaa.

Ruotsalaisfirma Stopdiggingin valtuutettuna asentajana lappforsilainen Rasmus Häggman on toiminut vuoden 2019 keväästä lukien. Lisäksi hän on pyörinyt eri puolilla maata pystyttämässä Älvsby -taloja päälle kaksikymmentä vuotta.

– Facessa osui silmiin Stopdiggingin ilmoitus, jossa haettiin asennusväkeä Pohjois-Norjaan. Aivan niin kauas en ollut valmis lähtemään, mutta kiinnostuin tuotteesta heti. Otin yhteyttä ja sillä tiellä ollaan. Toimialueeseeni kuuluu koko Pietarsaaren seutukunta mutta lähden tarvittaessa kauemmaksikin paikkakunnille, joiden alueella ei ole omaa asentajaa, Häggman kertoo.

Maaruuveja on saatavilla aina jopa 2,50 metriin saakka, eri malleja ja pituuksia riippuen siitä mitä aikoo rakentaa ja millaiseen maahan.

#