Paikallisuutiset

"Olen varma, että tässä on tulevaisuus" – Sebastian Höglund sai kalankasvattamolleen ympäristöluvan, jota on myös vastustettu kiivaasti

Pietarsaarelainen ammattikalastajaSebastian Höglund on parin vuoden ajan kohdannut mittavaa vastarintaa kalankasvattamohankkeensa johdosta.

Viime perjantaina aluehallintovirasto myönsi hänen Ekofish-yritykselleen ympäristöluvan, tosin ei aivan siinä laajuudessa kuin mitä Höglund oli toivonut ja hakenut.

Aville jätettiin lupaprosessin aikana muun muassa satakunta muistutusta ja mielipidettä, joissa useimmissa vaadittiin luvan hylkäämistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sebastian Höglund ei myönnä, että usko olisi ollut koetuksella.

– Ei oikeastaan. Tunnen tämän alan aika hyvin sekä Suomessa että ulkomailla ja olen varma, että tässä on tulevaisuus. Kala muodostaa yhä suuremman osan ruokavaroistamme jatkossa, hän sanoo.

Siitäkin huolimatta, että ympäristöluvasta valitettaisiin, Ekofish voi aloittaa toiminnan välittömästi yhdellä verkkoaltaalla Pietarsaaren Kallanin edustalla. Höglundin tarkoituksena on käynnistää kirjolohen kasvatus jo toukokuun lopulla.

Ensimmäisenä kesänä kalaa pitäisi tulla noin 100 000 kiloa. Ympäristöluvassa määritelty enimmäismäärä on 700 000 kiloa vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Höglund arvelee, että kritiikki, jota on tullut muun muassa alueen huvilan- ja kiinteistönomistajilta sekä ympäristöaktiiveilta, kumpuaa vanhakantaisista käsityksistä ja kokemuksista kalankasvattamoista.

– Se on harmillista, kun itse tietää tekevänsä hyvää projektia. Tällä seudulla ei ole koskaan ollut mitään tällaista, ja pelkoa ja faktan puutetta esiintyy.

– Vanhastaan nämä laitokset ovat olleet lähellä rantaa, tietenkin myös kustannussyistä. Uusin kalankasvatustekniikka mahdollistaa altaiden viemisen avomerelle, Sebastian Höglund sanoo.

Ekofishin kasvatusaltaat tulevat haastattelupaikasta, Pietarsaaren satamasta noin 13 kilometrin päähän avomerelle. Saariston lähimpään huvila-asutukseen matkaa kertyy nelisen kilometriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjän itsensä mielestä juuri laitoksen sijoittaminen ulkomerelle takaa sekä ympäristön että kalojen hyvinvoinnin. – Vesialueen hyvä kunto on sekä luonnon että yrittäjän etu.

Avomerikasvatus on Suomessa vielä varsin uutta. Vastaavia laitoksia on ennestään vasta Luvialla ja Oulun edustalla.

Aluehallintovirasto pienensi koko hankkeen maksimikokoa noin neljänneksellä varovaisuusperiaatteen nojalla. Viranomaisen mukaan näin rajoitetun toiminnan vaikutukset kasvatusalueen vedenlaatuun eivät ole sellaisia, että ne aiheuttaisivat merkittävää pilaantumista lähivaikutusalueella.

Ekofish tavoitteli aluksi verkkoaltaiden syyssäilytystä Ådön edustalla, mutta muutti suunnitelmiaan ja teki vuokrasopimuksen Pietarsaaren Satama Oy:n kanssa.

Lupaehtojen mukaan kalat hinataan altaissa sataman vesille, jossa niitä voidaan säilyttää enintään kymmenen päivän ajan, mutta ei enää ruokkia.

Avin mukaan kalojen kuljetuksesta, verestyksestä ja lastauksesta aiheutuvat päästöt ovat niin vähäisiä, ettei niistä aiheudu merkittävää vesistövaikutusta.

Nyt 34-vuotias Sebastian Höglund on toiminut ammattikalastajana kymmenisen vuotta. Saaliit ja koko ammatin harjoittaminen ovat vuosi vuodelta kutistuneet.

– Jotta pysyisimme Suomessa tulevaisuudessakin omavaraisina kalan suhteen, alaa on kehitettävä itse. Jokaisen tulisi pystyä syömään paikallista kalaa.

Höglund ryhtyi tutkimaan mahdollisuuksia kalankasvatukseen. Parisen vuotta sitten idea kirkastui johtaen oman yrityksen perustamiseen.

Ihan napeilla ei tässäkään pelata. Mikäli toiminta kasvaa lupaehtojen mahdollistamaan maksimikokoon, tarvittaville investoinneille kertyy hintaa reilu miljoona euroa.

Kasvatustoiminta työllistäisi Höglundin arvion mukaan kuutisen ihmistä vakituisesti.

– Jos saamme jatkossa myös jalostuksen käyntiin, työntekijöiden määrä kolminkertaistuu. Tässä on sekä minulla että muilla nuorilla kalastajilla mahdollisuus auttaa toisiamme ja tehdä yhteistyötä. Sillä tavalla Suomen kala-alalla olisi tulevaisuutta.

Kenen pöytään Pietarsaaressa kasvatettu kala lopulta päätyy?

– Toivottavasti lähialueelle. Pohjanmaa on päämarkkina-aluettamme.

Jos koronakevät suo, Ekofish aloittaa kalankasvatuksen toukokuun lopulla. Lapissa kasvatetut, 300–500 gramman painoiset kirjolohen poikaset tuodaan tankkiautolla Pietarsaareen.

Merellä ne kasvatetaan 2–2,5 kilon painoisiksi, kunnes syksyn kuukausina verkkoaltaat hinataan satamaan. Verestyksen jälkeen kalat kuljetetaan Kaskisiin jatkojalostettaviksi.

Lue myös: Luontoseuran puheenjohtaja kalankasvattamon ympäristöluvasta: "Valituksia ilman muuta tulossa"

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä