Paikallisuutiset

Katso video: Laajat purkutyöt valmiita Ristikarilla - vesivahingon jälkihoito jatkuu ainakin talven yli

Jälkihoito maksaa kaupungille yli 300 000 euroa. Vakuutuskorvausta ei ole herunut. Riskienhallintaryhmä harkitsee oikaisuvaatimuksen jättämistä.

Pietarsaari

Ristikarin koulukiinteistössä tapahtuneen vesivahingon jälkihoito maksaa kaupungille yli 300 000 euroa. Summa on vaarassa jäädä kaupungin maksettavaksi, sillä vakuutuskorvausta ei ole herunut. Riskienhallintaryhmä harkitseekin nyt oikaisuvaatimuksen jättämistä vakuutusyhtiölle vuotovahingosta.

– Ratkaisussa vedottiin mm. suojeluohjeisiin. Niihin liittyy lähinnä kaksi asiaa tyhjillään olevan kiinteistön ollessa kyseessä, veden päällä pitäminen ja viikoittaiset tarkistuskäynnit, kertoo kaupungininsinööriHarri Kotimäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Massiivisen vesivahingon jälkihoidon parissa urakoidaan Ristikarin koululla seitsemättä kuukautta eikä loppua aivan vielä näy. Pahoin kastuneet, paikoilleen valetut betonirakenteet kun eivät kuivu aivan käden käänteessä. Kuivurit ja väliaikaiset ilmanvaihtokoneet surisevat vähintään talven yli. Kun ilma kiertää, rakenteetkin kuivuvat. Myös peruslämpö pidetään päällä.

Ristikarillakin on vielä ihan kohtuullinen tekninen arvo, noin 1,9 miljoonaa. Markkinahinta on tietenkin sitten jo aivan muuta. Harri Kotimäki

Eniten aikaa vieneet purkutyöt on saatu valmiiksi, kaikki veden valtaan tai veden kanssa kosketuksiin joutuneet pinnat on poistettu.

– Kuivatus tiloissa jatkuu ainakin vielä kuukausia. Voi mennä vuosikin ennen kuin kosteusmittaukset osoittavat oikeaa lukemaa, arveleeÖrjan Krokvik Asve-San Oy:stä.

– Nyt olemme siinä vaiheessa, että kiinteistöä valmistellaan talvikuntoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupungininsinööri

Koko ylin kerros jää kylmävintiksi. Lattiaan tulee vielä paksu kerros puhallusvillaa lämmöneristeeksi. Vesiputket on tulpattu eikä ullakon kautta kulje enää minkäänlaista vesiputkea, ei käyttövettä eikä lämmitystä. Käyttövesi ei ole päällä.

Krokvik katselee ympärilleen uudelta betonilta tuoksuvassa kouluvanhuksessa. Käytävän seinät näyttävät vastavaletuilta, sillä niistä on poistettu maalipinta hiomalla. Näin ne pääsevät kuivumaan pintaa syvemmältä.

– Tästä on jonkun ainakin helppo jatkaa kiinteistön saneerausta. Paikkoja on purettu, puhdistettu ja pikkuhiljaa myös kuivatettu uuden veroisiksi.

Katso videolta miltä Ristikarilla näyttää:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Urakoitsijan päällimmäisenä toiveena tällä hetkellä tosin on, että kiinteistö saisi olla rauhassa ilkivallalta. Jotkut ovat käyneet Ristikarilla pahanteossa ja tiloihin on yritetty murtautuakin kahtena viikonloppuna.

– Olemme juuri saaneet vaihdettua 35 ikkunaruutua, jotka oli kivitetty rikki. Ensimmäisen kerroksen ikkunat on ollut pakko levyttää kauttaaltaan ilkivallan vuoksi.

Vesivahingon jälkihoitoon liittyvät numerot ovat suuria. Kallis paukku maksaa kaupungille yli 300 000 euroa. Mittavissa purkutöissä kertyi noin 50 siirtolavaa erilaista purkumateriaalia ja vielä päälle 150 kuutiota litimärkää eristettä, kuten mm. vanhaa mineraalivillaa.

– Purun poistaminen oli työläin vaihe. Katot piti ensin spiikata käsityökaluilla auki - samalla suojata käytävät ja pitää kulkuväylät auki.

Eristeen joukosta löytyi mm. tiiliä ja laudasta rakennettuja muotteja. Läpimärkää purua lapioitiin käsin ja loput imettiin suoraan säiliöön. Asbestisaneeraukseltakaan ei vältytty. Asbestia löytyi paitsi putkieristyksistä myös vinyylilaattojen alta aulasta.

Yksi tiiliseinä luokasta jouduttiin purkamaan märkien villaeristeiden vuoksi kokonaan.

– Kaksikymmentäsenttiä paksut siporexit ruokasalin lattiassa alimmassa kerroksessa olivat nekin litimärkiä, joten vettä oli ehtinyt imeytyä betoniinkin litrakaupalla.

Saneerauskohteeksi Risikari muuttui viime helmikuussa kun vesiputki repesi uudella puolella (Alholminkadulta nähtynä rakennuksen takaosassa) ylimmässä kerroksessa ullakkotilassa. Vettä ehti virrata kaikkien alla olevien kerrosten lattioille keittiöön, ruokasaliin ja kellariin asti. Vettä purkautui myös tiilisen ulkoseinän läpi jäädyttäen ulkopuolelle pitkiä jääpuikkoja. Vanhempi, vuonna 1928 valmistunut osa pääsisääntuloineen, luokkineen ja liikuntasaleineen säästyi suurelta osin vahingoittumattomana.

Vesimassaa riitti siihen malliin, että pumppaamisesta huolimatta vielä viikon päästä vesivahingon huomaamisesta rakennuksessa oli käveltävä saappaat jalassa.

Rakennus ei ole ollut käytössä useaan vuoteen, mutta peruslämpö on pidetty päällä juuri siksi, etteivät putket pääsisi jäätymään. Niin pääsi kuitenkin käymään. Juuri se tila, jossa putkirikko tapahtui, oli kylmänä ullakkona. Seinän takana käsityöluokassa ja kerroksen muissa osissa oli lämmitys. Aiempina talvina tämä lämpö onkin riittänyt.

Vesi oli kiinteistössä puolestaan päällä varmuuden vuoksi, koska rakennuksen tulevaisuudesta ei ole ollut tietoa. Vettä käytettiin vesilukkojen täyttämiseen, mikä estää viemärikaasujen leviämisen kiinteistöön.

Alerten kanssa oli sovittu, että kiinteistönhoito käy tarkastuskäynnillä koulussa viikoittain.

Investoinnin lisäksi Ristikari tarvitsee Harri Kotimäen mielestä uskoa.

– Parasta olisi jos joku keksisi tälle kauniille rakennukselle järkevää käyttöä. Vahingon edelleen leviäminen on nyt ainakin estetty. Kuluittahan ei selvitä jatkossakaan, sillä peruslämpö pitää olla päällä.

Ristikari ei vielä ole ollut julkisesti myynnissä, mutta yksi tarjous siitäkin on annettu. Käytännössä se olisi ollut miinusmerkkinen.

– Konsultti toimittaa vuosittain arviot kiinteistöjen nykyisestä arvosta. Sen mukaan Ristikarillakin on vielä ihan kohtuullinen tekninen arvo, noin 1,9 miljoonaa. Markkinahinta on tietenkin sitten jo aivan muuta. Käymme välittäjän kanssa läpi kaupungin myytävien rakennusten listaa ensi viikolla.

Ristikari koulukiinteistönä 1926-2014

Valmistui suomalaiseksi kansakouluksi vuonna 1926 ja sen suunnitteli Albert Nyberg.

Uusi osa valmistui 1954.

Toimi koulukiinteistönä vuoteen 2014 saakka, minkä jälkeen se on ollut tyhjillään.

Viimeksi Ristikarilla toimi kielikylpykoulu. Evakkoon piti lähteä sisäilmaongelmien takia.

Massiivinen vesivahinko ylimmässä kerroksessa helmikuussa 2019. Jälkihoito jatkuu vielä kuukausia.

Ristikarin kiinteistö on suojeltu ulkopuolelta.

Kiinteistön tekninen arvo on noin 1,9 milj. euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä