lauantai 11.7.2020 | 01:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Palaveri pankissa hyväksi silloin tällöin – Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub huolehtisi erityisesti nuorten talousosaamisesta

Pentti Höri
Ti 14.5.2019 klo 19:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Digitaalinen ja fyysinen pankkipalvelu eivät ole toistensa vastakohtia, vaan ne kulkevat rinnakkain ja molempia tarvitaan jatkossakin.

Näin arvioi viime syksynä Aktian toimitusjohtajana aloittanut Mikko Ayub. Hän vieraili tiistaina Pietarsaaressa tutustumassa pankin paikalliseen tilanteeseen.

– Ihminen voi hoitaa päivittäiset pankkirutiininsa verkko- tai mobiilipankissa. Mutta kun tulee jotain kertaluonteista tai harvoin toistuvaa asiaa, on hyvä tulla ja pitää palaveri pankissa. Fyysisen kokoontumisen tarpeet eivät ole ikäsidonnaisia, vaan yhtä tärkeitä sekä nuorille että vanhemmille, Ayub sanoo.

– Vielä ei ole sellaisen korvaavaa robottia. Ja jos sen aika tulee, on mielenkiintoista nähdä, halutaanko robotin kanssa asioida. Fyysisen ja digitaalisen palvelun yhdistävä konsepti voittaa, ja sillä me etenemme.

Ayub kertoo toisinaan kuulevansa, miten joku sanoo ettei ole käynyt pankissa moneen vuoteen. Hän vertaa tätä siihen, ettei kävisi vuosiin hammaslääkärissä.

– Olisi ehkä hyvä idea käydä tarkistuttamassa tilanteensa silloin tällöin. Voit selvitä hyvin päivittäisistä asioistasi, mutta ehkä kannattaisi varasta aika pankista keskustellaksesi rahoituksellisesta tilanteestasi.

Mikko Ayub suosittelee hakemaan ideoita ja vaihtoehtoja kysymyksiin, jotka koskevat henkilökohtaista varallisuutta, tulevaisuudensuunnitelmia, tuloja, eläköitymistä, asunnon hankintaa tai opiskeluja.

– Pidän hyvin tärkeänä nuorten rahoituksellisen osaamisen vahvistamista. Eläkeläiset tulevat usein esiin pankkiasioissaan ja niiden mahdollisissa haasteissa, mutta uskon, että yhtä tärkeää ellei tärkeämpää on varmistaa, että nuoret eivät joudu väärälle raiteelle raha-asioissaan. Sellaisesta selviytyminen voi olla työlästä myöhemmin.

Pitkiksikin povatut hallitusneuvottelut ovat käynnissä, ja Suomen talouspolitiikassa saattaa olla luvassa muutoksia tähänastiseen.

Mikko Ayub sanoo seuraavansa tiiviisti tilannetta.

– Rahoitusmaailmalle ennakoitavuus on yleisesti hyvä asia. Kaikki, mikä lisää epävarmuutta ja arvaamattomuutta, tulee lopulta näkymään riskipreemioissa. Tämä ei liity pelkästään Suomen hallitusneuvotteluihin, vaan ylipäätään lyhytnäköisyyteen, tempoilevuuteen ja jonkinlaiseen populistisuuteen politiikassa.

– En varsinaisesti ole huolissani, mutta seuraan, että mihin suuntaan tässä ollaan menossa. Tilanne on edelleen auki, joten mitään ei ole vielä menetetty siinä mielessä.

Suomi on ulkomaankaupasta riippuvainen talous, ja moni asia tulee Mikko Ayubin mukaan meille maailmalta annettuna.

– Vähintään yhtä tärkeää on, että avaimet Suomen menestykseen ovat omissa käsissämme. Sitä ei pitäisi unohtaa. Omilla valinnoillamme meillä on mahdollisuus vaikuttaa talouden suuntaan ja siihen, millainen paikka Suomi on asua.

– Ilman taloudellista hyvinvointia on aika mahdotonta rakentaa mitään muuta hyvinvoinnin osa-alueita. Luulen, että tämä ei ole tullut niin hyvin puheenvuoroissa ja keskustelussa esille.

Melko tuore toimitusjohtaja vieraili Pietarsaaren ja Kokkolan seudulla ensimmäistä kertaa. Hän sanoo alueen erottuvan myönteisellä tavalla konsernin sisällä.

– Meillä on Pohjanmaalla hyvä markkina-asema, osuus on isompi kuin esimerkiksi Helsingin ja Tampereen seuduilla. Vahvuutemme täällä on pitkissä asiakassuhteissa ja siinä, että rakennamme asiakkaiden kanssa arvoa yhdessä. Tässä olemme selvästi onnistuneet, ja meillä on myös yrityspuolella täällä hyvä jalansija.

#