lauantai 11.7.2020 | 01:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

98-vuotias sotaveteraani Karl-Arne Björk Pietarsaaresta sai kutsun Linnan juhliin

Björk oli viisi vuotta sodassa pitämässä Suomen sotakalustoa toiminnassa.

Kimmo Rudnäs
To 6.12.2018 klo 08:32

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Heinätorikeskuksessa asuva Karl-Arne Björk sai mielenkiintoista postia Sotainvalidien Veljesliiton Rannikko-Pohjanmaan piiristä. Häneltä tiedusteltiin halukkuutta osallistua itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon Presidentinlinnassa. Ja tokihan hyväkuntoinen veteraani tarttui tilaisuuteen.

– En ole tavannut ketään Suomen presidenteistä, joten tämä on minulle suuri kunnia. Ei muuta kuin junalla Helsinkiin pojantytär saattajana, Björk ilostuu.

Luodossa syntynyt ja kasvanut Björk oli ehtinyt olla kaksi vuotta Pietarsaaressa Wärtsilän puusepänverstaalla koneasentajana, kun hänet 20-vuotiaana kutsuttiin palvelukseen. Hänet ja moni muu lastattiin Vaasaan menevään junaan. Vaasassa vierähti puolitoista kuukautta koulutuksessa, jonka jälkeen oli tarkoitus matkustaa Karjalan kannakselle rakentamaan puolustusasemia.

– Juna pysähtyi Savonlinnassa ja siellä ammattitaitoisia nuoria tarvittiin muihin tehtäviin. Minä ja parikymmentä muuta nuorta ilmoittauduttiin ja meidät vietiin Savonlinnan konepajaan, jonka Suomen valtio oli vuokrannut. Minut ohjattiin verstaaseen, jossa korjattiin kenttäkeittiöitä.

Savonlinnassa vierähti myös sotien välinen aika ja se oli Björkin mukaan kiireistä aikaa. Korjattavaa tavaraa tuli paljon ja niitä korjailtiin monilla eri verstailla. Jatkosodan alkaessa miehet, työvälineet ja koneet siirrettiin suomalaislinjojen taakse Viipurin liepeille.

– Olimme tietenkin jatkuvasti venäläisten pommittajien tähtäimessä. Aina ilmahälytyksen sattuessa rakennukset tyhjennettiin ihmisistä ja pakenimme maastoon. Yhden kerran muistan täysosumasta, joka tuhosi verstaan kokonaan, Björk muistelee.

Mutta suuri rakennus rakennettiin kiireellä uudelleen, koska sotakalusto oli pidettävä toimintakunnossa.

– Kenttäkeittiöiden korjaaminen oli kovaa ja tärkeää työstä, koska pitihän rintamalla sotilaiden saada syödä. Joitakin keittiöitä ei voinut enää korjata ja monia jäi venäläisten haltuun, joten olemassa olevien keittiöiden toiminta oli ensiarvoisen tärkeää.

Sodan jälkeen Björk palasi Wärtsilään ja perusti sittemmin oman, Björks Mekaniska Verkstadin nykyisen jäähallin tienoille ja yritys työllisti parhaimmillaan 17 työntekijää.

Björk on 98-vuotias ja autoilee yhä lähes päivittäin.

– Käyn tuttuja tervehtimässä sekä poikia heidän omalla verstaallaan. Ajokortti vain pitää uusia vuoden välein, mies naurahtaa.

Seurattuaan maailman menoa tänä päivänä, näkyy Björkin kasvoilla huolen häivä.

– Levotonta tuntuu olevan kaikkialla. Täytyy olla kiitollinen siitä, että Suomi pidettiin itsenäisenä. Se on tärkeä asia.

sotaveteraani

#