MAINOS

Lainojen kilpailutus on järkevää

MAINOS -


Vuonna 2020 tuli lakimuutos, joka asetti kulutusluottojen maksimikoroksi 10 %. Käymme artikkelissa läpi, miten sinä voit kilpailuttamisen avulla varmistaa itsellesi mahdollisimman halvan lainan.

Lainojen kilpailutuksella tarkoitetaan tarjousten pyytämistä eri lainantarjoajilta. Kilpailutuksen päätavoite on varmistaa mahdollisimman edullinen laina. Kilpailutusta tehdään usein verkossa esimerkiksi Top5Credits.com verkkosivu vertailee yli 50 pankkia, rahoituslaitosta ja lainantarjoajaa täysin ilmaiseksi. Vertailussa on tuttuja pankkeja, kuten OP, Nordea, S-Pankki ja mukana on myös hieman tuntemattomampia lainantarjoajia, jotka tarjoavat varsin kilpailukykyisiä kulutusluottoja.

Verkossa lainatarjouksen saa usein minuuteissa hakemuksen jättämisen jälkeen, lainapäätöstä ei siis tarvitse jäädä odottamaan pitkäksi aikaa. Kun kaikki mahdolliset lainatarjoukset on saatu, alkaa varsinainen kilpailutusvaihe. Kilpailutus tapahtuu vertailemalla eri lainatarjousten kustannuksia ja ehtoja. Kilpailutukseen kannattaa nähdä hieman vaivaa, sillä siten voi säästää jopa useita tuhansia euroja lainan kokonaiskuluissa. Kilpailutusvaiheessa kannattaa muistaa se, että ensimmäinen eteen tuleva tarjous ei välttämättä ole aina se paras vaihtoehto.

Top5Credits.com verkkosivuilla lainojen kilpailutus on:

  • Helppoa, sillä palvelu kilpailuttaa puolestasi yli 50 pankkia, rahoituslaitosta ja lainantarjoajaa.
  • Ilmaista, sillä kilpailutus on täysin maksutonta eikä sido sinua mihinkään.
  • Turvallista, sillä tietosi pysyvät turvassa ja palvelu toimii salatussa ympäristössä.
  • Läpinäkyvää, sillä kaikki lainakulut on eritelty sinulle selkeästi ja voit lisäksi lukea arvosteluja eri lainantarjoajista.  
Miten lainat kilpailutetaan käytännössä?

Moni ensi kertaa lainoja vertaileva henkilö tekee kriittisen virheen siinä, että tuijottaa vain lainan nimelliskorkoa. Nimelliskorko ei anna selkeää kokonaiskuvaa lainan kokonaiskustannuksista, sillä se ei sisällä mitään muita lainan kuluja, kuten esimerkiksi tilinhoito- ja avausmaksua. Pelkkä nimelliskoron tuijottaminen voi siis tulla loppujen lopuksi tulla todella kalliiksi virheeksi.

Parempi mittari eri lainojen kilpailutukseen on todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko antaa selkeän kokonaiskuvan siitä, paljonko laina tulee todellisuudessa maksamaan. Kaikki lainaan liittyvät kustannukset on siis sisällytetty todelliseen vuosikorkoon. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nimelliskoron lisäksi lainan korkoon on sisällytetty mahdolliset tilinhoitopalkkiot, avausmaksut ja nostopalkkiot.

Kuten alussa mainittiin, niin vuonna 2020 valtio asetti lainoille 10 % korkokaton. Laki on kuitenkin voimassa vain vuoden loppuun asti, mikä kannattaa ottaa huomioon lainoja kilpailuttaessa. Vuonna 2021 palataan taas vuonna 2019 asetettuun 20 % korkokattoon.

Lainojen kilpailutuksen 4 vaihetta
  • Lähetä lainahakemus
  • Tutustu lainatarjouksiin ja valitse sinulle sopivin
  • Allekirjoita lainasopimus omilla pankkitunnuksilla
  • Laina tulee tilillesi usein hyvinkin nopeasti    
Lainojen kilpailuttaminen tuo säästöjä

Netin ansiosta lainojen kilpailutus ja vertailu on helpompaa, kuin koskaan ennen. Kilpailutus on nykyään todella helppoa ja siihen käytetty aika ja pieni vaivannäkö voi tuoda suuriakin rahallisia säästöjä. Alla on esimerkki siitä, miksi lainojen kilpailuttaminen todellakin kannattaa.

Lainaa otetaan 10 000 euroa 5 vuoden takaisinmaksuajalla. Pankki A antaa tarjouksen, jossa 10 000 euron lainan kokonaiskustannukset ovat 13 951 euroa. Pankki B lainatarjouksen kokonaiskustannukset ovat yhteensä 11 623 euroa. Pankki B:n tarjous on peräti 2328 euroa edullisempi, kuin Pankki A:n tarjous. Tässä esimerkissä lainojen kilpailuttamisen avulla säästettiin tuhansia euroja.

Top5Credits on tehnyt lainojen kilpailuttamisesta helppoa ja ennen kaikkea selkeää. Verkkosivulla ei ole pientä pränttiä vaan kaikki tarvittavat tiedot ovat selkeästi nähtävissä. Tarkoituksena on tehdä lainatarjousten keskinäisestä vertaamisesta mahdollisimman helppoa ja läpinäkyvää.
Ketkä voivat kilpailuttaa lainoja?

Yleensä lainantarjoajilla on erilaisia kriteereitä, jotka tulee täyttää, ennen kuin lainaa voidaan myöntää. Sinun tulee olla vähintään täysi-ikäinen, mutta yleensä vielä hieman vanhempi. Lisäksi sinulla tulee olla säännölliset tulot palkkatyöstä tai eläkkeestä. Kolmas ja tärkein kriteeri, joka täytyy täyttää, on se, että olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti. Toisin sanoen sinulla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä.

Voit halutessasi kilpailuttaa lainat yksin tai yhdessä esimerkiksi puolisosi kanssa. Lainaa kannattaakin hakea rinnakkaishakijan kanssa, sillä silloin lainan saaminen ylipäänsä on todennäköisempää ja lainatarjous on usein parempi.  

Mitä sen jälkeen, kun lainat on kilpailutettu?

Kun olet analysoinut eri lainatarjouksia ja löytänyt itsellesi parhaan mahdollisen lainatarjouksen on aika siirtyä allekirjoittamaan lainatarjous. Seuraa tarkasti lainantarjoajan ohjeita, jotta lainaaminen sujuisi ilman ongelmia. Joissain tapauksissa sinun tulee toimittaa lainantarjoajalle liitteitä, esimerkiksi palkkakuitteja, joilla varmistetaan tulosi. Tämä onnistuu usein sähköisesti, mutta mahdollisten liitteiden lähettämiseen kannattaa kuitenkin valmistautua.

Vielä muistutuksena, että hylätyille lainatarjouksille ei tarvitse tehdä mitään.

Kaiken kaikkiaan lainojen kilpailutuksen ideana on löytää sinulle mahdollisimman edullinen laina. Kaikki lainat kannattaa aina kilpailuttaa on kyseessä sitten 500 tai 50 000 euron laina. Vertailemalla voit säästää jopa useita tuhansia euroja, joten ole siis järkevä ja kilpailuta lainasi.