Paikallisuutiset

Vihreä aalto hoituu Halilla: Hälytysajoneuvojen liikennevaloetuus otettiin käyttöön Pietarsaaressa – toimii toistaiseksi vain paloautoissa

Sinivilkku laukaisee systeemin, jolla valoristeystä lähestyvän paloauton tie aukeaa ja muista suunnista tulevien katkeaa.
Sinivilkku laukaisee systeemin, jolla valoristeystä lähestyvän paloauton tie aukeaa ja muista suunnista tulevien katkeaa. Kuva: Arkisto / Jonas Brunnström

Paloautojen ei tarvitse enää odotella liikennevaloissa Pietarsaaressa, jos ne sattuvat olemaan hälytysajossa. Saati ajaa päin punaisia.

Tällä viikolla on kaupungissa otettu käyttöön hälytysajoneuvojen liikennevaloetuus -järjestelmä eli lyhyemmin ilmaistuna Hali.

– Se avaa paloautoille vihreän valon aina suuntaan, johon ollaan menossa. Samalla kaikki muut suunnat muuttuvat punaisiksi, vt. kaupunkikehitysjohtajaHarri Kotimäki kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Järjestelmä kytkeytyy päälle, kun paloautossa välkkyvät siniset hälytysvalot. Sireeniä ei tarvitse soittaa. Paikkatietoon perustuva automatiikka reagoi tietyltä etäisyydeltä, kun ajoneuvo lähestyy valoristeystä.

– Liikennevalot jatkavat normaalia toimintaansa heti, kun paloauto on ohittanut risteyksen, Kotimäki sanoo.

Toistaiseksi systeemi on käytössä ja toimii vain paloautoissa, vaan ei ambulansseissa. Syytä täytyy kaivaa byrokratian uumenista.

Kotimäen mukaan Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksen palokalusto on Kokkolan kaupungin omaisuutta, ja niihin kaikkiin järjestelmä on jo asennettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ambulansseissa kyseistä tekniikkaa ei vielä ole, ja sairaankuljetuskalusto siirtyy vuodenvaihteessa Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän omistukseen. Tarvitaan siis investointipäätöksiä toiselta taholta.

Poliisillakin on usein kiire, mutta Hali ei ulotu maijoihin. Tässä taas tausta on toisenlainen.

Varsinkaan hälytystehtävässä olevan poliisipartion sijainti ei ole tietoa, joka olisi organisaatioon kuulumattomien nähtävissä.

Hali-järjestelmä on kehitetty Oulussa, ja se on käytössä jo monissa Suomen kaupungeissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä