Paikallisuutiset
Vedestä tuli vihreää Pietarsaaressa - uimakielto toistaiseksi Kittholmaan
Pietarsaaren Vanhassa satamassa sijaitsevalle Kittholman uimarannalle asetettiin keskiviikkona kehotukset välttää uimista toistaiseksi. Syynä ovat havainnot syanobakteerista, jota myös sinileväksi kutsutaan.
Pietarsaaren seudun ympäristöterveydenhuolto Kallanin terveystarkastaja teki syanobakteerilautoista silmämääräisen havainnon keskiviikkoaamuna. Jo maanantaina otetussa vesinäytteissä oli ollut pieniä määriä syanobakteeria.
Keskiviikkona rantaveden mainingit liplattivat selkeästi vihreinä, mikä on sinilevän tunnusväri.
Ympäristöterveydenhuollon päällikön sijainen Maria Lassus-Jensen kertoo, että päältä päin ei voi tietää, minkä verran bakteerikasvusto on haitaksi ihmiselle.
– Ne tuottavat kuitenkin maksaan ja hermostoon vaikuttavia myrkyllisiä aineita. Oireet voivat olla oksentelua, kuumetta tai päänsärkyä. Mutta ne voivat myös pelkästään ärsyttää ihoa, aiheuttaa kutinaa ja läikkiä, Lassus-Jensen sanoo.
– Kun vedessä on näkyvästi syanobakteereja, meidän on kehotettava ihmisiä olemaan menemättä uimaan.
Hän antaa kuitenkin ohjeeksi pikaisen suihkussa käymisen, jos on vahingossa mennyt uimaan sinilevän saastuttamaan veteen.
– Ainakin se vähentää riskiä sairastua.
Terveysvalvonta ottaa näytteitä uimavesistä säännöllisesti, mutta syanobakteeriesiintymät voivat kehittyä ja vaihtaa paikkaa sopivalla tuulella hyvin nopeasti.
Siksi Maria Lassus-Jensen neuvoo havaintojen tekijöitä ottamaan herkästi yhteyttä paikalliseen ympäristöyksikköön.
– Eniten esiintymien syntyyn vaikuttaa lämmin sää. Siksi niitä on usein loppukesällä.
Seuraavat vesinäytteet otetaan perjantaina 28. heinäkuuta.
Tällä hetkellä Pietarsaaren seudun muilla uimarannoilla ei ole uimakieltoja.
Syanobakteereja eli sinibakteereja kutsutaan myös sinileviksi, vaikka ne eivät leviä ole. Niiden massakukintoja tavataan lämpimissä ja ravinteikkaissa vesissä.
Sinileväkukinnoista yli puolet on myrkyllisiä. Maksalle myrkylliset sinilevät ovat yleisempiä kuin hermostolle myrkylliset.
Sinilevämyrkkyyn kuolee toisinaan eläimiä, mutta ihmisille ei ole Suomessa sattunut vakavia myrkytyksiä.