Paikallisuutiset
"Vastuullisesti kasvatettua halpaa lihaa ei ole”, sanoo Ronny Snellman – Tuottajamessuilla kävi kuhina Pietarsaaressa
Tulevaisuudessa tuotantoketjusta tehdään yhä läpinäkyvämpää
Perjantaina Pietarsaareen saapui satoja tuottajia Kestävä alkutuotanto 2025 ja Snellmanin askelmerkit kohti tulevaisuutta mullistuvassa lihamarkkinassa -teemaisille Snellmanin tuottajamessuille.
Messupäivän avauspuheenvuorossa Snellmanin lihanjalostuksen toimitusjohtajaRoland Snellman painottaa, että tulevaisuuden kestävä alkutuotanto koostuu ennen kaikkea hyvinvoivista ihmisistä ja eläimistä sekä ympäristön huomioimisesta kaikissa tuotannon eri vaiheissa.
– Meidän on jatkuvasti pyrittävä kehittämään yhdessä tuottajien kanssa uusia menetelmiä, joilla voimme näitä kestävän alkutuotannon tekijöitä parantaa entisestään.
Yhtenä esimerkkinä hän nostaa esille erilaisten energiaratkaisujen kehittämisen.
– Meillä on jo hyviä kokemuksia tuottajien kanssa esimerkiksi biokaasun ja aurinkopaneelien käytöstä, hän mainitsee.
Tulevaisuudessa toimitusjohtaja Snellman ja lihan hankinta- ja ohjausjohtajaRonny Snellman uskovat kuluttajien valitsevan yhä enemmissä määrin eettisesti ja vastuullisesti tuotettua lihaa.
– Meidän on tuotettava niin laadukasta lihaa markkinoille, että ihmiset ovat siitä myös valmiita maksamaan. Vastuullisesti kasvatettua halpaa lihaa ei tulevaisuudessa ole, he painottavat.
Antibioottivapaus ja vapaaporsitus ovat heidän mukaansa tärkeitä elementtejä kuluttajille, ja näihin yritys kertoo tulevaisuudessa yhä enemmän myös panostavansa.
– Ainoastaan Ruotsissa käytetään antibiootteja vähemmän kuin Suomessa maailmanlaajuisesti. Uskommekin, että nämä samat kysymykset tulevat nousemaan esille kuluttajien keskuudessa tulevaisuudessa myös muualla Euroopassa, joka voi jälleen avata meille uusia markkinoita.
Myös maailmanlaajuisesti vaikuttaneen sikaruton he näkevät mahdollisuutena markkinoiden kasvattamiseen niin kotimaassa, kuin Euroopassakin.
– Etenkin sikapuolella näemme mahdollisuuden markkinaosuuksien kasvattamiseen vientilihan osalta. On myös mielenkiintoista tulevaisuudessa nähdä, kuinka niiden maiden osalta käy, jotka ovat täysin riippuvaisia tuontilihasta, mikäli omaa alkutuotantoa ei ole.
Snellmanin toimitusjohtajan mukaan tänä päivänä tuottajien suurin huoli on kannattavuus. Hän sanoo, että yritys on pyrkinyt vastaamaan haasteeseen tuottajia tukemalla.
– Tuottajahinnat ovat olleet liian matalalla tasolla. Snellman onkin pyrkinyt tukemaan tuottajia tuotteisiin hinnankorotuksia tekemällä. Tämä toimintatapa on ollut äärimmäisen tärkeää, etenkin, kun viimeiset kaksi vuotta monien tuottajien taloutta on koetellut huono sato.
Yksi paikalle saapuneista tuottajista on Karstulassa lypsykarjatilaa pitävä Juha-Pekka Möttönen. Hän toteaa, että matalat tuottajahinnat ovat saaneet myös hänet useaan kertaa pohtimaan oman maitotilansa tulevaisuutta.
– Kyllä tämä markkinatilanne on jo pitkään huolettanut. Kaikki rahat menevät suoraan tilan pyörittämiseen eikä minkäänlaisiin investointeihin varaa ole. Ja jostain se leipäkin pitäisi pöytään saada, hän harmittelee.
Hän toteaakin, että mikäli tuottajahinnat tulevat tulevaisuudessa laskemaan entisestään, voi maitotilan pitäminen käydä silloin mahdottomaksi.
– Toivoisin, että ihmiset osaisivat antaa enemmän arvoa sille, mistä ruoka tulee. Viime vuosien perusteella on näyttänyt siltä, että kotimaisen ruoan arvostus on laskenut. Maailmanlaajuisesti verrattuna suomalainen ruoka on kuitenkin hyvin puhdasta ja Suomessa eläinten hyvinvointiin tuotannossa myös panostetaan, hän muistuttaa.