Paikallisuutiset
Vapaa-aikaa käytetään nyt entistä rajattomammin – Pietarsaaren tulevaisuuden kulttuuri- ja liikuntapalveluita pohditaan parhaillaan työryhmissä
Miten tavoitetaan passiiviset kulttuurin kuluttajat – toisin sanoen sellaiset, jotka eivät tiedä niitä olevansa?
Siinä muuan kysymys, johon haetaan parhaillaan vastausta Pietarsaaren kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden parissa.
Toimialat ovat yhdistyneet saman hallinnon alle. Strategiasafariksi kutsutaan nyt tämän kevään ja kesän yli kestävää työpajaa, jossa sekä kulttuurin, liikunnan, nuorisotoimen että vapaan sivistystyön viranhaltijat ja päättäjät hakevat uusia toimintatapoja palvellakseen kaupunkilaisia ja vieraitaan paremmin.
Aiheen pariin on pestattu leipätöikseen strategioita ja asiakasvetoisten toimintojen kehittämistä tekeväRalf Blomqvist.
Pietarsaarelaisen Blomqvistin konsulttitoimisto on Göteborgissa Ruotsissa.
Vanhat kunnalliset palvelurakenteet eivät välttämättä enää toimi optimaalisesti uusiutuvassa maailmassa.
– Kulutus- ja käyttäjätottumukset muuttuvat hyvin nopeasti. Asiakaskenttä pirstaloituu, eri tarpeita ja asiakasryhmiä tulee lisää. Siirrymme esimerkiksi kaksikielisyydestä monikielisyyteen, Ralf Blomqvist sanoo.
Nuorison ja yhtä hyvin ikäihmisten vapaa-ajan tottumukset ja tekemiset monimuotoistuvat. Julkisen palvelun on reagoitava nopeammin ja ketterämmin.
– Kun nykyiset rakenteet laadittiin, Pietarsaari oli vähän erilainen kaupunki. Meillä on aika paljon näitä lokeroita, kuten Arbis, työväenopisto, nuorisotoiminta, urheilutoiminta – jokaisella yksiköllä on oma johtonsa ja budjettinsa. Ei siinä sinänsä mitään, mutta jos miettii tulevaisuutta, muutos kuitenkin nopeutuu ja voi olla, että tarvitaan muunlaisia rakenteita.
Blomqvistin mukaan on syytä tunnistaa, miten käyttäjien tarpeet muuttuvat.
– Katsotaan sen jälkeen, millä resurssilla palveluja tuotetaan. Organisaation rukkaaminen ei ole mikään itseisarvo, mutta on varmaankin yksi lopputulema.
Pietarsaari ja seutu laajemminkin pitää Blomqvistin mukaan ”maailmanennätystä” yhdistystiheydessä. Kulttuurin ja vapaa-ajan palveluja tuotetaan huomattavan paljon vapaaehtoisvoimin.
– Siinä on omat haasteensa. Kuinka saamme yhtenäistettyä kaupungin, yhdistysten ja kolmannen sektorin tarjoamat palvelut ja puitteet?
Blomqvist näkee kaupungin jatkossa enemmän palvelujen mahdollistajana kuin tuottajana. Tällä haavaa lavea vapaa-ajantarjonta on hajautuneena lukuisiin paikkoihin, ja siitä keskitetyn tiedon saaminen voi olla hankalaa.
– Minne Jeppiksessä mennään, kun halutaan tietää mitä kaupungissa tapahtuu?
Hän kehottaa pohtimaan yhteistä Front Deskiä – lähinnä yhtä luukkua, josta saa tietoa kaikesta, mitä kulttuurin, urheilun ja muun saralla kaupungissa tapahtuu, ja josta voi myös ostaa lippuja tapahtumiin.
– Matkailu, kulttuuri ja vapaa-aika liittyvät aika tiiviisti toisiinsa. Nykyajan kuluttaja ei tee eroa niiden välillä, vaan ne nivoutuvat yhteen aivan uudella tavalla. Kaupunkitilan hyödyntäminen on osa samaa kysymystä: miten vapaa-aika näkyy kaupungissa, Ralf Blomqvist kysyy.
Useammat työryhmät jatkoivat teemojen pohtimista viime viikolla. Aikanaan myös asukkaita lähestytään kyselyllä kulttuurin ja vapaa-ajan palveluista.
Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden päällikön Päivi Rosnellin mukaan strategia valmistuu alkusyksystä ja sen pohjalta päästään konkreettisten suunnitelmien työstämiseen.