Paikallisuutiset
Valinnainen kielenopetus uuteen syyniin: äidinkielenomaisen ruotsin lakkautuspäätös kumottiin Pietarsaaren sivistyslautakunnassa
Äidinkielenomaisen ruotsin (ÄiRu) kysyntä Pietarsaaren suomenkielisessä peruskoulussa on vähentynyt. Vain kymmenisen alakoulun oppilasta on viime aikoina valinnut tämän vapaaehtoisen opetuksen.
Suomenkielinen koulujaosto päätti suomenkielisten alakoulujen rehtoreiden selvityksestä aiemmin, että ÄiRu-opetuksesta luovutaan.
Ryhmä oppilaiden huoltajia jätti päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka Pietarsaaren sivistyslautakunta hyväksyi viime keskiviikon kokouksessaan. Päätös oli yksimielinen, mutta suomenkielisen koulujaoston puheenjohtajaTimo Itälehto (vas) jätti siihen eriävän mielipiteen.
– Suomenkielinen koulutoimi on tutkinut tämän tilanteen vuosia eteenpäin ja todennut, että ÄiRu-oppilasmäärä vähenee. Tuntikehys on jo ennestään pieni, ja ÄiRun opettaminen heikentää sitä vielä lisää, Itälehto perustelee.
– Rehtorit ja opettajat haluaisivat käyttää tuntikehyksen tehokkaammin hyväkseen lasten etua ajatellen.
Itälehdon mukaan vapautuvat pari viikkotuntia mahdollistaisi pienemmät opetusryhmät toisaalla.
– Esimerkiksi matematiikassa, jossa oppilaat tarvitsevat paljon tukea, kehystä voisi käyttää jakotunteihin. Myös perusopetuksen ruotsissa ryhmät voisi jakaa pienemmiksi, jolloin opettajilla olisi mahdollisuus tuettuun opetukseen.
Huoltajien oikaisuvaatimuksessa vedotaan muun muassa yhdenvertaisuusperiaatteeseen. Ruotsinkielisessä peruskoulussa vastaavaa MoFi-opetusta annetaan vuosiluokkien 3–9 oppilaille.
Suomenkielisellä puolella opetus on keskittynyt ala-asteen ylimmille luokille. Etelänummen yläkoulussa ÄiRua ei ole järjestetty.
Sivistyslautakunta kumosi jaoston päätöksen ja palautti sen uuteen valmisteluun. Lautakunnan päätöksessä suomenkielistä jaostoa kehotetaan selvittämään perusteellisesti kaksikielisten oppilaiden kiinnostus opetukseen sekä tutkimaan, voiko ÄiRua opettaa myös yläkoulussa.
– Päätös opetuksen järjestämisestä kuuluu suomenkieliselle koulujaostolle. Mielestäni tässä rkp-enemmistöinen sivistyslautakunta käveli jaoston yli, ja se ei ole missään tapauksessa hyvä asia, Timo Itälehto toteaa.
Hänen mukaansa lukuvuosiohjelmien ei tarvitse olla samanlaisia kieliryhmien kesken, vaan niissä on jo nyt poikkeavuuksia.
Myös suomenkielisen koulutoimenjohtajanJuha Paasimäen näkemyksen mukaan ÄiRun opetus on suomenkieliselle koululle suhteessa raskaampaa kuin MoFi ruotsinkieliselle, jossa oppilasmäärät ja opetuksen suosio on suurempaa.
– Meillä oppilasmäärät ovat pieniä ja ne vain pienenevät tästä eteenpäin. Rahallisessa mielessä ÄiRu ei kovin kallista ole, vuositasolla ehkä 5 000 euron luokkaa, yläkoulun kanssa kymmenisen tuhatta, Paasimäki arvioi.
Tuntikehykset ovat samat molemmilla kieliryhmillä. Jos poliittinen tahto on se, että kaksikielisten perheiden lapsille tarjotaan vastaavaa opetusta tasapuolisesti, sille on Paasimäen mukaan haluttaessa mahdollista järjestää tuntikehyksen ulkopuolinen rahoitus.
– Tuo on lopulta pieni summa isossa budjetissa, ja samasta kaupungin taskusta se menee järjestelystä riippumatta.
Paasimäki huomauttaa, että ruotsia opetetaan nykyään Pietarsaaren suomenkielisille oppilaille paljon.
– Sitä on 1–9-luokkalaisille 18 viikkotuntia, ja se on poikkeuksellista. Tällaista ei ole missään muualla Suomessa. Ainoastaan matematiikkaa, äidinkieltä ja liikuntaa opetetaan meillä enemmän. Mutta totta on sekin, ettei A1-ruotsi ole äidinkielenomaista kaksikielisille oppilaille.