Paikallisuutiset
Uuden Eläinvihreät -yhdistyksen puheenjohtaja tulee Pietarsaaresta: - On kyettävä näkemään velkamme muille eläimille, se, miten voimakkaasti jokapäiväinen elämämme ja hyvinvointimme on sidoksissa muihin eläviin ja tunteviin olentoihin, sanoo Anni Teerikangas.
Eläinvihreät keskittyy eläinpolitiikkaan ja edistää eläinten arvostusta yhteiskunnallisen päätöksenteon näkökulmasta.
Pietarsaari
Eläinvihreät on upouusi vihreä, eläinpolitiikkaan keskittyvä valtakunnallinen yhdistys. Puheenjohtaja,Anni Teerikangas, tulee Pietarsaaresta.
– Saimme yhdistyksen rekisteröinnin läpi keskiviikkona, 23. lokakuuta. Vielä riittää virallisia paperihommia, mutta olemme aloittelemassa myös käytännön toimintaa perustamalla mm. työryhmiä niin luonnoneläimille kuin seuraeläimille ja tuotantoeläimille. Oman alueensa muodostavat lisäksi vaikkapa eläinkokeet. Jokaiseen työryhmään on jo löytynyt vetäjä yhdistyksen hallituksesta, Teerikangas iloitsee.
Pikapuolin luodaan myös jäsenrekisteri ja jäsenten keräys polkaistaan käyntiin.
"On selvää, että esimerkiksi eläinten häkkikasvatus on lopetettava sopivalla siirtymäajalla".
– Nettisivutkin tarvitaan ja tiedottamisesta vastaava ryhmä, tuore puheenjohtaja kaavailee.
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää eläinten arvostusta ja hyvinvointia yhteiskunnallisen päätöksenteon näkökulmasta.
– Suomen on tehtävä määrätietoista politiikkaa eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi niin meillä kuin koko EU:ssa.
"Eläimistä välittäville ihmisille, etenkin nuorille, tuottaa ahdistusta pelkkä tieto siitä, millä tavalla eläimiä pahimmillaan kohdellaan esimerkiksi ruoantuotannossa, turkistarhauksessa, eläinkokeellisessa tutkimuksessa ja lemmikkibisneksessä". Anni Teerikangas Eläinvihreät, puheenjohtaja
– Haluamme herättää keskustelua eläinten asemasta yhteiskunnassa sekä eläinten kohtelun, oikeuksien ja hyvinvoinnin merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille.
Viestinä on, että ihmisten ja eläinten hyvinvointi ovat riippuvaisia toisistaan.
– On kyettävä näkemään velkamme muille eläimille: se, miten voimakkaasti jokapäiväinen elämämme ja hyvinvointimme on sidoksissa muihin eläviin ja tunteviin olentoihin, kokee Anni Teerikangas.
Päättäjien on hänen mielestään otettava vakavasti kansalaisten huoli eläinten puolesta ja ryhdyttävä asian vaatimiin toimenpiteisiin.
– Lainsäädännössä vähimmäisvaatimuksena pitää olla kaikkien eläinten kohtelu itseisarvoisina yksilöinä, joiden arvostus ei riipu niiden ihmisille aiheutuvasta hyödystä. On selvää, että esimerkiksi eläinten häkkikasvatus on lopetettava sopivalla siirtymäajalla.
– Kaikkeen eläimiä koskevaan päätöksentekoon tulisi liittää eläinvaikutusten arviointi osana prosessia. Kansalaisille on tarjottava mahdollisuuksia edistää eläinten hyvinvointia omilla elämäntapa- ja kulutusvalinnoillaan.
Yhteiskunnassa on yhdistyksen mukaan sallittu eettisesti ongelmallisia eläinten hyväksikäytön muotoja, joihin kansalaisten on vaikea vaikuttaa demokratian keinoin.
– Eläimistä välittäville ihmisille, etenkin nuorille, tuottaa ahdistusta pelkkä tieto siitä, millä tavalla eläimiä pahimmillaan kohdellaan esimerkiksi ruoantuotannossa, turkistarhauksessa, eläinkokeellisessa tutkimuksessa ja lemmikkibisneksessä, Anni Teerikangas sanoo.
Tuore puheenjohtaja muistuttaa myös eläinten ja luonnon suuresta myönteisestä vaikutuksesta ihmisen mielenterveyteen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn.
– Vaikka saamme eläimiltä paljon, emme nykyisellä lainsäädännöllä pysty turvaamaan kaikille eläimille edes siedettäviä elinoloja tai suojaamaan niitä turhalta kärsimykseltä. Tähän on tultava muutos.
– Meidän on määrätietoisesti parannettava eläinten kohtelua ja vähennettävä eläinten haitallista hyväksikäyttöä, paitsi niiden itsensä, myös kanssaihmistemme takia.
Lisäksi yhdistyksessä katsotaan, että eläinten olennaiset tarpeet on asetettava ihmisten toissijaisten tarpeiden ja pelkkien hyötynäkökohtien edelle.
– Säädökset on laadittava siltä pohjalta, mitä ajantasainen tutkimustieto ja nykyiset moraalikäsitykset edellyttävät eläinten kohtelulta, toteaa Anni Teerikangas.
Eläinvihreät -yhdistyksen hallitukseen kuuluu 10 jäsentä eri puolilta Suomea. Toimikausi on yksi vuosi.