Paikallisuutiset

UPM:n lakko sai pietarsaarelaisen sellutyöntekijän Petja Kujalan miettimään uravalintaansa – hän irtisanoutui ja vaihtoi alaa: "Sain kymmenen työtarjousta"

Paperiliitto päätti torstaina jatkaa lakkoaan UPM:n tehtailla aina huhtikuun alkuun saakka, ellei sopimusta yhtiön ja liiton välillä synny sitä ennen.

Siten UPM:n paperiliittolaiset ovat olleet lakossa jo kahden kuukauden ajan, eikä loppua näy. Pietarsaaren tehtaan 180 paperiliittolaista odottaa lakon päättymistä, mutta poikkeuksiakin on.

Muutama paperiliittolainen on irtisanoutunut työstään lakon aikana, ja samaan ratkaisuun päätyi myös muutama Ammattiliitto Pron työntekijä. Pro lopetti lakkonsa tammikuussa, mutta Paperiliiton lakko jatkuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaarelainen Petja Kujala vaihtoi alaa.
Pietarsaarelainen Petja Kujala vaihtoi alaa. Kuva: Clas-Olav Slotte
Tiesin, että metsäteollisuudessa on hyvät palkat Lakon aikana irtisanoutunut Petja Kujala

Keskipohjanmaan tietojen mukaan ainakin kolme irtisanoutunutta työntekijää on perustanut yrityksen. Yksi heistä on pietarsaarelainen 36-vuotiasPetja Kujala, joka ryhtyy hierojayrittäjäksi. Yritystoiminnan ohella hän palaa takaisin entiseen ammattiinsa lähihoitajaksi.

– Olen saanut kymmenen työtarjousta lakon aikana niin hoitoalalta kuin teollisuudestakin. Nyt on todellakin työntekijöiden markkinat, toteaa Kujala.

Hän tarttui työtarjoukseen, joka tuli Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kirurgian osastolta. Eikä siinä kaikki. Hän on tarvittaessa valmis tekemään sijaisuuksia Ykspihlajan päiväkodissa ja koulussa. Katso video:

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kujala valmistui lähihoitajaksi vuonna 2010. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Kokkolassa erikoissairaanhoidossa ja Pietarsaaressa kehitysvammatyössä yhteensä neljän vuoden ajan. Hän viihtyi hoitotyössä, mutta lähihoitajan palkka oli liian pieni viiden lapsen isälle.

– Tiesin, että metsäteollisuudessa on hyvät palkat.

Seuraavaksi Kujala kävi prosessinhoitajan kurssin Kokkolan aikuisopistossa, ja sai työpaikan UPM:n Pietarsaaren tehtaalta seitsemän vuotta sitten. Vaikka hän viihtyi tehtaalla, mielessä oli pitkään muhinut ajatus hierontayrityksen perustamisesta.

– Olin käynyt tarvittavat hierojakurssit silloin kun opiskelin lähihoitajaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lakko sai hänet harkitsemaan alan vaihtoa entistäkin vakavammin. Lopulta hän päätti toteuttaa unelmansa ja ryhtyä hierojayrittäjäksi.

– Ensimmäiset viikot menivät yrityksen perustamisessa. Sen jälkeen asiat lähtivät rullaamaan, kertoo Kujala.

– En jätä hoitotyötä yritykseni takia vaan suunnitelmissa on jatkaa kouluttautumista sairaanhoitajaksi siten, että tulevaisuudessa päätyö on sairaalassa ja sivutyö yrityksessä, hän suunnittelee.

UPM:n Pietarsaaren pääluottamusmies Sauli Tiala ja UPM:n Pietarsaaren johtaja Simon Fagerudd
UPM:n Pietarsaaren pääluottamusmies Sauli Tiala ja UPM:n Pietarsaaren johtaja Simon Fagerudd Kuva: Clas-Olav Slotte

UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan johtajaSimon Fagerudd näkee nykytilanteessa jotakin myönteistäkin: neuvottelut ovat käynnissä ja niitä käydään liiketoimintakohtaisesti eli sellulle ei neuvotella omaa sopimusta ainakaan toistaiseksi.

– Sitä vain ihmettelen, että miksi ei voisi käydä neuvotteluja ja samalla pitää tehdasta käynnissä. Sehän on täysin Paperiliiton käsissä. Siellä päätetään onko lakko vai ei, sanoo Fagerudd.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei vaikuta suoranaisesti Pietarsaaren tehtaan toimintaan. Fageruddin mukaan jää nähtäväksi, onko sodalla epäsuoria vaikutuksia metsäteollisuuteen.

Lisää aiheesta:

Pitkittynyt lakko ihmetyttää elämäntyönsä metsäteollisuudessa tehnyttä teollisuusneuvos Martin Granholmia: "Toivon hartaasti, että ratkaisu löydettäisiin pian"

Paperiliitto kutsui UPM:n jatkamaan keskustelua – Pietarsaaren pääluottamusmies Sauli Tiala: "Meidän työntekijöidemme rivit eivät lakossa rakoile, kyse on sopimuskulttuurin puolustamisesta"

Fakta

Kaksi kuukautta lakossa

Lakko alkoi vuoden alussa, koska Paperiliitto ja UPM eivät päässeet sopuun paperi- ja sellutehtaiden työehdoista.

UPM halusi neuvotella työehdoista liiketoimintakohtaisesti, mikä ei sopinut Paperiliitolle.

Osapuolet ovat neuvotelleet sekä sovittelijan johdolla että keskenään,

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä