Paikallisuutiset

Työryhmän ehdotus: Tupakkaenkelin patsas tilataan Tiina Torkkelilta - Seisova nainen sijoitetaan tupakkatehtaan uudemman eli keltaisen osan edustalle

Strengbergillä savukkeita valmistaneet naiset istuivat pitkien pöytien äärellä. Jokaisella oli oma kolmisivuinen puulaatikko, mihin hylsyt oli laitettu. Tupakkaa tuotiin joka aamu nk tupakkaputkasta ja tupakkasekoitus oli valmiiksi lajiteltu peltilaatikkoihin.
Strengbergillä savukkeita valmistaneet naiset istuivat pitkien pöytien äärellä. Jokaisella oli oma kolmisivuinen puulaatikko, mihin hylsyt oli laitettu. Tupakkaa tuotiin joka aamu nk tupakkaputkasta ja tupakkasekoitus oli valmiiksi lajiteltu peltilaatikkoihin. Kuva: Pietarsaaren museo

Pietarsaari

Tupakkatyöntekijän eli tupakkaenkelin patsashanke on nytkähtänyt eteenpäin. Tiistaina kokoontunut työryhmä ehdottaa kaupunginhallitukselle, että patsas tilataan suoraan Tiina Torkkelilta, joka on hyvinkääläinen kuvanveistäjä ja kuvataiteilija. Torkkelin käsialaa on mm. vuonna 2019 paljastettu Lotta-patsas Hämeenlinnassa. Torkkeli on syntynyt vuonna 1969 Hyvinkäällä. Hän opiskeli vuosina 1989–1992 Uudessakaarlepyyssä Svenska konstskolan i Nykarleby -taidekoulussa.

Työryhmän sihteeri, museonjohtajaCarola Sundqvist kertoo keskustelleensa Torkkelin kanssa hankkeesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Torkkelilla on huhtikuun jälkeen aikaa tehdä luonnos. Saatuamme ehdotuksen, hinta-arvion ja aikataulun toimitamme ne kaupunginhallitukselle, joka tekee asiassa lopullisen päätöksen, Sundqvist sanoo.

– Patsaan tulee olla seisova nainen. Patsas sijoitetaan entiselle tupakkatehtaalle, keltaisen rakennuksen edustalle.

Suorahankinta katsotaan parhaaksi ratkaisuksi mm. koska aikaa kilpailun järjestämiseen ei ole. Kaupunki haluaa, että teos valmistuu tämän vuoden eli Pietarsaaren 370-vuotisjuhlavuoden aikana.

Ph.U.Strengberg & C:o Tobaksfabrik oli Suomen suurin tupakkatehdas 1920-luvulla. Vuonna 1908 työntekijöitä oli 1631 eli noin 30 prosenttia koko kaupungin väestöstä. Enemmistö eli 80 prosenttia työntekijöistä oli naisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tupakkatehdas vaikutti merkittävästi naisten ja sitä kautta koko kaupungin elämään sekä suoraan että välillisesti. Tehdas aktivoi naisia monin eri tavoin. Teollisuustyö tarjosi tärkeää itsellisyyttä. Naiset tulivat varhain mukaan myös politiikkaan Pietarsaaressa ja se oli tupakkatehtaan naisten ansiota.

Patsashanke sai alkunsa museonjohtaja Carola Sundqvistin kirjoittamasta artikkelista, jossa tämä mainitsi haluavansa tupakkatyöntekijän patsaan kaupunkiin. Kaupunginvaltuutettu Brita Brännbacka-Brunell (rkp) teki asiasta valtuustoaloitteen luettuaan Sundqvistin artikkelin.

Työryhmään kuuluvat Carola Sundqvistin ja Brita Brännbacka-Brunellin lisäksi Marja-Leena Hyytinen ja Sauli Isokoski.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä